Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

90 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria – 3 zile de festivităţi la Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Luni, 15 octombrie 2012, se împlinesc 90 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, la Alba Iulia. Cu această ocazie Consiliul Judeţean Alba, Instituţia Prefectului Alba şi Primăria Municipiului Alba Iulia, împreună cu Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia  au pregătit o serie de acţiuni dedicate acestui important eveniment istoric.

Timp de trei zile, în perioada 15-17 octombrie, la Sala Unirii vor fi expuse, cu această ocazie, toate simbolurile Încoronării de la Alba Iulia. Pentru prima dată, în formulă completă, după 90 de ani, în Sala Unirii se vor întoarce coroana de oţel, coroana de aur, sceptrul şi fastuoasele mantii cu care Ferdinand I şi Maria au fost încoronaţi la Alba Iulia, la 15 octombrie 1922, regi ai României Mari.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Încărcătura simbolică a acestei reîntoarceri este cu atât mai mare cu cât coroana de aur a reginei Maria şi mantiile regale au fost confecţionate special pentru momentul Încoronării de la Alba Iulia.  Expoziţia reuneşte la Alba Iulia 70 de piese, iar cei interesaţi le vor putea vedea pe perioada celor trei zile, între orele 10.00 – 22.00.

La marele eveniment vor fi prezenţi membri ai familiei regale – principesa Margareta (fiica moşenitoare a Regelui Mihai I al României), prinţul Radu şi principele Nicolae.  Cei trei vor sosi luni, 15 octombrie, ora 11.30 la Alba Iulia cu trenul regal. Vor fi aştepaţi în gara din Alba Iulia de oficialităţi locale şi judeţene, în acordurile de fanfară ale Regimentului de gardă. După care, la ora 12.00, la Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia va avea loc un Te Deum, la 12.45 se va vernisa expoziţia la Sala Unirii, la 13.45 – albaiulienii vor putea asista la o paradă a portului popular în Cetatea Alba Carolina, ora 18.00 – lectură din jurnalul Reginei Maria la Sala Unirii, 19.00 defilare a personajelor istorice, iar la ora 21.00 evenimentul va fi întregit de un spectaculos foc de artificii. Prezenţi la o conferinţă de presă, ce a avut loc astăzi, în Sala Unirii, organizatorii principali, edilii oraşului au declarat următoarele:

„Vă spun ce i-am spus şi Regelui Mihai. Îmi aduc aminte momentul în care a fost Regele Mihai la Alba Iulia şi i-am înmânat titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Alba Iulia. Atunci i-am spus, nu ştiu dacă sunt aceleaşi cuvinte dar cam asta este esenţa,  că îi mulţumesc foarte mult în numele tuturor cetăţenilor din Alba Iulia, pentru că dacă încoronarea ,care a fost hotărâtă de strămoşii lui la Alba Iulia, nu se făcea aici, Alba Iulia nu mai avea şansa să fie Alba Iulia de astăzi. Faptul acesta a adus foarte mult beneficiu oraşului, şi în special după 1990, pentru că din păcate înainte de 90 acest lucru a însemnat cu totul altceva”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

„Încoronarea suveranilor României este unul dintre primele trei evenimente importante  care au avut loc la Alba Iulia, şi pot adăuga alături de intrarea lui Mihai Viteazu în Alba Iulia în 1599, de asemenea evenimentul din 1918 în care a fost cruciadele cu destinul Transilvaniei şi nu numai, a întregii Românii şi bineînţeles această încoronare care a consimţit, a finalizat de fapt actul unificării Ţărilor Române şi a dat Europei o nouă Românie, România Mare”, a declarat prefectul judeţului Alba, Dan Coriolan Simedru.

„Îmi doresc ca toţi să-şi amintească luni, că noi sărbătorim la Alba Iulia  90 de ani de la încoronare. Cred că este şi oblgigaţia lor faţă de istoria României şi faţă de Alba Iulia şi mi-aş dori să şi simtă lucrul acesta, să respecte ziua de 15 octombrie . Facem acest gest ca o obligaţie faţă de istoria României, dincolo de simpatii şi antipatii”, a declarat Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.

Directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu a declarat că acest eveniment „este cel mai important din istoria instituţiei”, iar Liviu Zgârciu, purtătorul de cuvânt al Muzeului Unirii  a ţinut să ne spună şi el despre importanţa acestui eveniment, povestind, pe scurt, cine a luat parte şi ce s-a întâmplat la data de 15 octombrie 1922 la Alba Iulia.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Tânăr de 28 de ani, din Blaj, prins de polițiști în timp ce conducea o motocicletă neînmatriculată și fără a avea permis de conducere. S-a ales cu dosar penal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 28 de ani, din Blaj, prins de polițiști în timp ce conducea o motocicletă neînmatriculată și fără a avea permis de conducere. S-a ales cu dosar penal Un tânăr de 28 de ani, din Blaj, a fost prins de polițiști în timp ce conducea o motocicletă neînmatriculată și fără a avea permis de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea