Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

300 de parlamentari și primari aleși din două tururi – inițiative legislative depuse, luni, la Parlament

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Două inițiative legislative ce prevăd alegerea primarilor din două tururi de scrutin și reducerea numărului de parlamentari la 300 – 100 de senatori și 200 de deputați – au fost depuse, luni, la Parlament.

Clement Negrut24Inițiatorii semnatari ai propunerii legislative sunt deputații și senatorii membri ai Mișcării Populare: Eugen Tomac, Clement Negruț, Mihaela Stoica, Petru Movilă, Adrian Burzău, Ștefan Burlacu, Marian Ioan Cristinel și Dan Aurel Ioniță.

Deputatul PMP de Alba Clement Negruț a afirmat că alegerea primarului dintr-un singur tur de scrutin, dacă nu are majoritate de 50 la sută plus 1, nu oferă legitimitate celui ales și reprezintă un dezechilibru democratic.

Cea de-a doua inițiativă prevede modificarea legii privind numărul de parlamentari deputați și senatori. Concret, semnatarii inițiativei cer 200 de deputați și 100 de senatori. În prezent, România are 588 de parlamentari – 394 de deputaţi şi 176 de senatori.

Deputatul PMP de Alba a precizat că în privința celor 300 de parlamentari este susținut de ce 7.765.573 de români care și-au exprimat dorința, în acest sens, la referendumul din 2009. Dacă inițiativa legislativă ar deveni lege, județul Alba, din calculele deputatului Negruț, ar avea 2 senatori și 3 deputați.

”Cu aceste proiecte poate începe reforma clasei politice, așa cum spune și președintele Mișcării Populare, Traian Băsescu. Aceste modificări au fost cerute și de oamenii care au protestat în stradă în ultimele zile, iar noi ținem cont de acest lucru. Știm că parlamentarii Mișcării Populare sunt puțini în acest for decizional, însă adresăm răspicat un îndemn către colegii noștri din celelalte partide să țină cont ce ceea ce își doresc românii și să acționeze ca atare. Se știe că și PNL a depus în septembrie un proiect prin care primarii să fie aleși în două tururi de scrutin, numai că același partid a votat în primăvară pentru un singur tur în cazul alegerii primarilor, proiect susținut inclusiv de PSD. Haideți să lăsăm la o parte interesele politice și să dăm curs cererilor românilor. Haideți să arătăm că ascultăm vocea cetățeanului și că îi respectăm pe cei pe care îi reprezentăm. Mișcarea Populară, prin membrii săi își va urma obiectivele și va continua să aibă astfel de demersuri concrete de reformare a clasei politice”, precizează Clement Negruț într-un comunicat de presă.

Deputatul de Alba a afirmat că se așteaptă, în privința acestor inițiative, ca toate partidele parlamentare să dea dovadă de responsabilitate, să respecte voința exprimată în 2009, iar până la Crăciun să ajungă la președintele României spre promulgare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre PREOTUL IOAN SABĂU – „CEL MAI IUBIT DINTRE VINERENI” – ,,Abia în închisoare în închisoare mi-am început misiunea preoțească, acolo am învățat să mă rog și tot acolo am simțit dependența de Dumnezeu, pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea