Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

27 august| Fiii satului Săliștea: Parada portului popular, spectacol folcloric și foc de artificii. PROGRAM

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pe 27 august, întreaga comună Săliștea se pregătește să sărbătorească împreună, să danseze pe ritmurile autentice ale muzicii populare și să se bucure de frumusețea focurilor de artificii. Este o ocazie de a celebra ceea ce îi unește și de a întări legăturile dintre membrii comunității.

În fiecare an, comunitățile rurale din România se străduiesc să păstreze vii tradițiile și obiceiurile care au definit istoria și cultura lor. Un astfel de eveniment care adună oamenii dintr-un sat într-o celebrare a identității locale este festivalul „Fiii Satului Săliștea”. Cu data de 27 august marcată în calendar, localnicii și vizitatorii se pregătesc pentru o zi specială dedicată muzicii, dansului, bucuriei și comunității

Festivalul „Fiii Satului Săliștea” este o ocazie pentru comunitatea locală să-și arate mândria pentru rădăcinile și moștenirea culturală transmisă de la o generație la alta. În această zi de sărbătoare, oamenii se adună în centrul satului pentru a se bucura de un spectacol folcloric de excepție. Artiști populari îndrăgiți din regiune și din întreaga țară urcă pe scenă pentru a aduce în prim-plan tradițiile muzicale autentice.

În program:

– ora 13:30, dezvelirea busturilor din fața primăriei comunei Sălciua (Călugărul Sofronie și Preotul Constantin Oancea)
– ora 14:00, parada portului popular românesc pe strada Preot Constantin Oancea, deschiderea oficială și acordare de distincții.
– ora 15:00, Spectacol folcloric
ANSAMBLUL FOLCLORIC AL JUDEȚULUI ALBA,

alături de soliștii vocali:

DORINA NARIȚA, NICOLAE PLUTĂ și FLORICICA MOGA și de soliștii vocali invitați:
ILIE MEDREA
MARIANA ANGHEL
– Ansamblul folcloric „Vințana” din Vințu de Jos
– Ansamblul folcloric „Flori de mărgăritar” din Giuvărăști – Olt
– Ansamblul folcloric “Călin Julescu” din Săliștea
– MIRCEA TÂRZIU
– Formația „Condor”, coordonator COSMIN SIMA
– ora 21:00, Foc de artificii

Prima atestare documentară a localității SĂLIȘTEA, ca vatră de sat, există din data de 4 noiembrie 1310 când Regele Carol Robert a dăruit, Comitatului Reverin din Vințu de Jos, satul Archisul Românesc. Alături de această vatră, apare satul Drejman, atestat la 29 Iunie 1375 printr-un document emis la Sibiu. Cele două vetre au fost numite după văile Archis și Drejman.

Din punct de vedere administrativ, veacuri de-a rândul, satul de reședință s-a numit Cioara, până în anul 1965, când printr-o hotărâre, în baza D.C.S.nr.799/1964, i-a fost atribuită denumirea de Săliștea.

„Fiii Satului Săliștea” este un eveniment de neuitat, în care trecutul și prezentul se împletesc într-un dans armonios al culturii și tradițiilor locale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Accident rutier în Alba Iulia pe strada Constantin Noica. Un autoturism s-a răsturnat într-un șanț

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Accident rutier în Alba Iulia pe strada Constantin Noica. Un autoturism s-a răsturnat într-un șanț În seara 1 mai, 23:00, o mașină s-a răsturnat în Alba Iulia, pe strada Constantin Noica. Oamenii legi intervin pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin la un accident rutier de pe strada Constantin Noica cu două […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea