Rămâi conectat

Actualitate

2022, Anul european: Dezbateri, Crosul Europei și Friendship Challenge, organizate de ADR Centru, pentru a transmite tinerilor informații despre UE

Ziarul Unirea

Publicat

în

2022, Anul european: Dezbateri, Crosul Europei și Friendship Challenge, organizate de ADR Centru, pentru a transmite tinerilor informații despre UE

Anul 2022 este Anul european dedicat tineretului, iar activitățile programate pentru următoarele luni de către Centrul Europe Direct Regiunea Centru – susținut de structura gazdă Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru – au în centrul acțiunilor tinerii din Regiunea Centru.

Crosul Europei, Friendship Challenge și o suită de dezbateri pe teme de mediu în fiecare județ, reprezintă activitățile ce vor implica tinerii din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Scopul activităților va fi de a transmite tinerilor informații despre modul în care UE îi sprijină și de a transmite Comisiei Europene opiniile și impresiile participanților. Activitățile se vor derula în parteneriat cu Inspectoratele Școlare Județene și cu asociații din Regiune.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin activități interactive, tinerii sunt provocați să se implice în viața comunităților și le sunt transmise informații despre rolul UE destinat sprijinului lor. Astfel, le sunt transmise principii importante susținute de Comisia Europeană pentru dezvoltarea lor pe viitor, pentru a cunoaște alți tineri, dar și reprezentanți ai instituțiilor europene.

După cum atestă datele statistice, tinerii din ziua de astăzi sunt mai puțin interesați de formele tradiționale de participare, dar își apară cu fermitate ideile, adoptând abordări inovatoare. De aceea, Anul european al tineretului urmărește să aducă un omagiu implicării tinerilor și să recunoască acest fenomen, mai ales după perioada grea a pandemiei care i-a afectat pe mulți dintre ei.

”Am propus aceste activități cu scopul de a scoate în evidență rolul important pe care îl joacă tinerii în construirea unui viitor mai bun – mai verde, mai incluziv și mai digital – la nivel european. Le oferim numeroase posibilități de a învăța, de a-și împărtăși opiniile, de a cunoaște oameni și de a participa la activități în Regiunea Centru.

După cum ne-au transmis și reprezentanții UE, Anul european al tineretului este ocazia potrivită pentru a privi înainte cu încredere și speranță, în perspectivă post-pandemică. Obiectivul este includerea tinerilor și priorităților acestora în elaborarea politicilor viitoare de dezvoltare, precum și în organizarea de activități dedicate lor, încurajându-i astfel să contribuie la schimbare, să încerce să modeleze un viitor european așa cum își doresc”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Pentru Crosul Europei, derulat începând cu luna octombrie, echipa Europe Direct Regiunea Centru se va deplasa în cel puțin două licee din fiecare județ al regiunii (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu), în care tinerii vor fi invitați să aleagă un stil de viață sănătos, petrecând un timp de alături de prieteni, cu posibilitatea de a pleca acasă cu multe informații, materiale promoționale și premii.

Prin Friendship Challenge, de la începutul lunii noiembrie, vor fi mobilizați elevii din mai multe școli din toate județele Regiunii, pentru a constitui echipe care vor parcurge probe și provocări în mai multe etape. Pe parcursul acestora participanții vor răspunde la întrebări despre UE, vor colabora cu colegii de echipă pentru a obține un scor mai bun, pentru a obține chei, indicii și oportunități de a forma comunități puternice.

În cadrul dezbaterilor pe teme de mediu, în ultimul trimestru al anului, elevii și profesorii vor fi invitați să dezbată soluțiile cu aplicabilitate și eficiență în domeniul îmbunătățirii calității mediului înconjurător, iar cele mai bune echipe vor participa la dezbaterea finală, pe parcursul a 2-3 zile, într-o locație reprezentativă din Regiunea Centru. Juriul constituit din reprezentanți ai structurii gazdă, ai Parlamentului European și publicul larg, vor decide la final care este echipa câștigătoare.

Background info:

Comisia Europeană a lansat un sondaj online în octombrie 2021, pentru a cunoaște opiniile, așteptările și sugestiile tinerilor. Analiza rezultatelor primite prin cele aproape 5.000 de răspunsuri a arătat, printre altele, că 64% dintre aceștia își doresc ca „educația și formarea” să fie tema centrală a Anului european al tineretului, iar 61% au indicat că „dezbaterile și dialogurile interactive” sunt cea mai bună modalitate prin care tinerii să-și facă auzită vocea.

La nivel european a fost lansat Portalul pentru tineret (https://europa.eu/youth/year-of-youth_ro) este centrul de comunicații al Anului european al tineretului. Activitățile, evenimentele și inițiativele politice sunt publicate aici, astfel încât tinerii să se poată implica mai ușor și mai eficace în viața publică.

Tinerii s-au confruntat cu dificultăți semnificative în timpul pandemiei. Închiderea instituţiilor de învăţământ, desfăşurarea limitată a unor activităţi de tip hobby, precum şi lipsa interacţiunii sociale sunt doar câteva dintre aspectele care şi-au lăsat puternic amprenta asupra dezvoltării lor.

În acest context, iniţiativa denumită „Anul european al tineretului” onorează străduinţa lor de a depăși momentele mai puţin plăcute cu care s-au confruntat în decursul ultimilor doi ani. Aşadar, „Anul european” presupune organizarea de conferințe, evenimente, programe, dar și campanii de informare, promovare.

Combaterea şomajului în rândul tinerilor

Rata şomajului constituie un subiect de interes pentru Uniunea Europeană. În acest sens, au fost gândite o serie de măsuri pentru a combate această chestiune, printre care:

Programe pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor

„Garanția pentru tineret” reprezintă o inițiativă europeană cu scopul de a oferi tuturor tinerilor cu vârsta sub 30 de ani acces la o ofertă de calitate pentru un loc de muncă, curs de formare continuă, program de ucenicie sau stagiu.

Totodată, „Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor” se referă la o altă resursă financiară importantă a Uniunii Europene cu rolul de a sprijini punerea în aplicare a programului menţionat anterior, precum şi asistența acordată tinerilor pentru a-și găsi primul loc de muncă, prin acordarea unor stimulente angajatorilor. Proiectul vizează în special tinerii care locuiesc în regiuni unde rata șomajului depășește 25%.

Stagii de practică şi ucenicie

Platforma „Alianța europeană pentru ucenicii” a fost lansată pentru a sprijini „Garanția pentru tineret” și pentru a îmbunătății calitatea internshipurilor derulate în cadrul Uniunii Europene.

Programul Erasmus+

În primăvara anului 2021, a fost adoptat de către Parlamentul European noul program Erasmus+ pentru perioada 2021-2027. Astfel, eurodeputații au asigurat obţinerea unui fond suplimentar de circa 1,7 miliarde euro pentru derularea programului, adică un total de aproximativ 28 de miliarde de euro. Bugetul amintit are o valoarea dublă comparativ cu finanțarea perioadei precedente, respectiv 2014-2020.
Din perspectiva direcţiei stabilite, noul Erasmus+ se va axa pe incluziune socială, tranziția către o economie verde și digitală, asigurând participarea celor care provin din medii defavorizate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Cum arată cifrele ȘOMAJULUI în județul Alba: Câți oameni își căutau de muncă în luna iulie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum arată cifrele ȘOMAJULUI în județul Alba: Câți oameni își căutau de muncă în luna iulie

În luna iulie 2022 rata şomajului a fost de 2,7% (2,8% femei), mai mica decat rata înregistrată în luna corespunzătoare din anul 2021 (2,9%, 3,1% femei).

Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii iulie 2022 în judeţul Alba a fost de 4581 persoane, în scadere cu 202 persoane (-4,2%) comparativ cu luna anterioara și cu 403 persoane (-8,1%) comparativ cu luna iulie 2021. Femeile reprezentau la această dată 48,2% din numărul total al şomerilor ( 2209 femei).

Elit - Gustul Desăvârșit

Structura după nivelul de instruire arată că 71,6% din şomerii înregistraţi sunt absolvenţi ai învăţământului primar, gimnazial şi profesional, 24,2% sunt persoane cu studii liceale şi postliceale şi 4,2% persoane cu studii superioare.
Din numărul total al șomerilor, 76,8% sunt şomeri neindemnizati (3517 persoane), în timp ce numărul şomerilor aflati in plata a fost de 1064 persoane, din care 22 persoane au primit ajutor de șomaj 50% – absolvenți.

In mediul urban, cel mai mare număr de şomeri înregistrat la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba a fost în Alba Iulia (277 persoane), urmat de Blaj (271 persoane), Câmpeni (187 persoane), Aiud (137 persoane), Sebeș (116 persoane), iar dintre comune, cel mai mare număr de şomeri înregistraţi se remarcă în: Jidvei (322 persoane), Cetatea de Balta (260 persoane), Rosia Montana (154 persoane), Scărişoara (160 persoane), Ighiu (136 persoane), Craciunelu de Jos (129 persoane), Albac (124 persoane) si Șona (121 persoane).

Ponderea numărului de şomeri înregistraţi în totalul populaţiei cu vârstă de muncă (bărbați 16-65 ani și femei 16-62 ani ), în luna iulie 2022 a fost de 2% ( 1,9% femei). Dintre oraşe, cu cele mai mari ponderi se remarcă: Câmpeni (4%), Abrud (2,3%) si Blaj (2,2%), iar cu cele mai mici ponderi orașele Cugir (0,3%), Sebes și Alba Iulia (0,6%). În mediul rural cele mai mari ponderi ale numărului de şomeri înregistraţi în numărul total al populaţiei cu vârstă de muncă s-au înregistrat în comunele: Scărişoara (18,2%), Cetatea de Balta (13,8%), Avram Iancu (10,2%) si Craciunelu de Jos (9,8%) , iar valoare sub 1% s-a înregistrat în comunele: Stremt (0,4%), Bucerdea Granoasa si Ciugud (0,5%), Daia Romana, Intregalde si Săliștea (0,6%), Galda de Jos, Santimbru si Sugag (0,7%), Ceru Bacainti, Mihalt si Rametea (0,8%), Spring (0,9%), iar în comuna Cut nu se înregistrează nici un șomer.

Rata şomajului a fost în luna iulie 2022 de 2,7% (2,8% în iunie 2022 și 2,9% în iulie 2021), peste nivelul ratei înregistrate la nivel național (2,6%).În rândul femeilor rata şomajului a fost de 2,8% (mai mica fata de luna anterioara, 2,9% si fata de rata inregistrata în luna iulie 2021, 3,1%), iar în rândul bărbaţilor de 2,6% (2,7% în iunie 2022 și 2,8% în iulie 2021). În funcţie de rata şomajului, judeţul Alba se situează în luna iulie 2022 pe locul 18 în ierarhia județelor ordonate crescător.

Şomerii înregistraţi reprezintă persoanele înscrise la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în conformitate cu legislaţia în vigoare (Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă).

Rata şomajului reprezintă proporţia numărului de şomeri înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în populaţia activă civilă. Populaţia activă civilă se determină prin însumarea populaţiei ocupate civile cu numărul şomerilor înregistraţi.

Populaţia activă din punct de vedere economic cuprinde toate persoanele care furnizează forţa de muncă disponibilă pentru producţia de bunuri şi servicii în timpul perioadei de referinţă incluzând populaţia ocupată şi şomerii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Moțiune simplă împotriva ministrului de interne Lucian Bode, inclusiv pe afacerea BMW: ”Siguranță și încredere sau debandată și furt?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Moțiune simplă împotriva ministrului de interne Lucian Bode, inclusiv pe afacerea BMW: ”Siguranță și încredere sau debandată și furt?

Ministrul Bode trebuie să răspundă pentru dezastrul pe care l-a creat. Moțiunea a fost înregistrată astăzi în plenul Camerei Deputaților, sub semnătura parlamentarilor din Forța Dreptei și din Uniunea Salvați România.

„Lucian Bode trebuie să dea socoteală în Parlament, cu prilejul dezbaterii moțiunii simple, pentru activitatea desfășurată în fruntea ministerului. În loc să se preocupe de siguranța cetățenilor, actualul ministru al Afacerilor Interne sfidează inteligența românilor patronând una dintre cele mai mizerabile afaceri de corupție de după Revoluție, în favoarea unor apropiați ai președintelui Klaus Iohannis. Parlamentarii din Forța Dreptei susțin retragerea sa din funcția de ministru de Interne și solicită tuturor parlamentarilor ca prin vot să se disocieze de practicile toxice și antidemocratice ale lui Lucian Bode”, potrivit unui comunicat de presă.

Elit - Gustul Desăvârșit

În opinia semnatarilor, „cea mai mare reușită a domnului Bode, după aproape doi ani de mandat, este licitația cu dedicație pentru achiziția a 600 de BMW-uri de la prietenul președintelui Klaus Iohannis”.

„În schimb, acolo unde ar fi fost nevoie de domnia sa, nu s-a văzut niciun fel de implicare. Spre exemplu, de abia acum a început folosirea brățărilor de monitorizare a agresorilor în cazurile de violență domestică. Și e vorba doar de un proiect-pilot în câteva locuri”, potrivit moțiunii

Potrivit Regulamentului, moțiunea trebuie supusă dezbaterii și votului în plenul Camerei Deputaților în maximum o săptămână de la data depunerii.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO VIDEO| Caravana SMURD „Fii pregătit” a ajuns la HCC Alba Iulia: Elevii au fost învățați cum să răspundă în cazul unor situații de urgență

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Caravana SMURD „Fii pregătit” a ajuns la HCC Alba Iulia: Elevii au fost învățați cum să răspundă în cazul unor situații de urgență

Timp de două zile, începând de ieri, 3 octombrie , între orele 10.00 – 14.00, Caravana SMURD „Fii pregătit” și Centrul Mobil de Instruire a Populației pentru Răspuns la Situații de Urgență sunt prezente în incinta Colegiului Național ,,Horea, Cloșca și Crișan” din municipiul Alba Iulia.

Activitatea este adresata elevilor din cadrul colegiului, care au luat parte la cursurile menite să asigure instruirea cât mai eficientă în vederea acordării primului ajutor medical.

Elit - Gustul Desăvârșit

Tehnicile și manevrele de prim ajutor au fost prezentate de către paramedicii SMURD aflați la Caravană, folosind manechine de resuscitare.

De asemenea, Centrul Mobil, este dotat și prevăzut cu echipamente și tehnologii de ultimă generație, inteligente ce simulează situații de urgență diverse, îndeosebi incendiile din locuințe, dar și un pachet pentru condiții meteorologice extreme sau simularea realistă a unui cutremur, a oferit participanților mai multe scenarii pentru prevenirea incendiilor și tehnologii de recunoaștere a pericolelor, dar și a efectelor ce pot rezulta din acestea.

„O persoană instruită va ști cum să se protejeze pe sine, să-și apere familia, dar și comunitatea de pericole și totodată consideram deosebit de importantă educarea tinerilor în domeniul acordării primului ajutor medical.”, au transmis reprezentanții ISU Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea