Rămâi conectat

Actualitate

20 martie| Echinocțiul de Primăvară 2023 marchează finalul iernii astrale. Tradiții obiceiuri și superstiții

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

20 martie| Echinocțiul de Primăvară 2023 marchează finalul iernii astrale. Tradiții obiceiuri și superstiții

Cuvântul ”echinocţiu” derivă din limba franceză – ”equinoxe” -, care, la rândul lui, provine din latinul “aequinoctium”, format din “aequus”, care înseamnă “egal” şi “nox”, “noctis”, care înseamnă “noapte”.

Așadar, echinocțiu reprezintă momentul în care Soarele trece prin punctul de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc, iar ziua este egală cu noaptea, în orice loc de pe Pâmânt.

Din acel moment, durata zilei începe să crească, iar cea a nopții să scadă până pe data de 21 iunie, atunci când se termină primăvara astronomică, odată cu solstițiul de vară. Primăvara din punct de vedere astronomic începe odată cu echinocțiul de primăvară și durează aproximativ 92 de zile.

Fenomenul de echinocțiu se desfășoară de două ori pe an. Astfel, prima dată se întâmplă atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece din emisfera cerească sudică în cea nordică, respectiv echinocțiul de primăvară, iar a doua oară, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece din emisfera nordică în cea sudică, reprezentând echinocțiul de toamnă.

Așadar, după echinocțiul de primăvară, emisfera nordică începe să fie înclinată mai mult spre Soare, ceea ce duce la creșterea numărului de ore de lumină, cu răsărituri mai timpurii și apusuri mai târzii. În emisfera sudică, se întâmplă invers: echinocțiul din martie marchează începutul toamnei, deoarece emisfera sudică începe să fie înclinată în sens opus față de Soare.

Echinocțiul de primăvară marchează și prima zi de primăvară din punct de vedere astronomic. De obicei, echonocțoiul de primăvară cade în fiecare an pe 19, 20 sau 21 martie. Echinocțiul are loc în același moment în întreaga lume, chiar dacă după un fus orar diferit. În România, echinocțiul de primăvară în 2023 este pe 20 martie, la ora 11:24 PM.

Când este echinocțiul de primăvară în următorii ani
Echinocțiul de primăvară 2024 20 martie 05:06
Echinocțiul de primăvară 2025 20 martie 11:01
Echinocțiul de primăvară 2026 20 martie 16:46
Echinocțiul de primăvară 2027 20 martie 22:25
Echinocțiul de primăvară 2028 20 martie 04:17

Echinocţiul de primăvară în 2023. Tradiţii, obiceiuri, superstiţii
În această zi începe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pământul cu beţele sau ciomegele, alungând frigul: “Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură”.

Tot la această dată, copiii și tinerii mai fac un lucru: se strâng în grupuri de câte trei sau de câte opt persoane, împodobesc o creangă de copac cu flori de primăvară, iar apoi merg să colinde din casă în casă recitând diverse cântece populare.

Colindătorii oferă stăpânilor caselor, câte o floare, menită să le vestească venirea primăverii. În schimbul acestor flori, copiii primesc bani, ouă sau diverse cadouri pe care le împart apoi între ei. Fetele poartă aceste flori în păr, deoarece cred că acestea au puterea de a le face părul să crească și le ajută inimile să rămână tinere.

Semnificația spirituală a echinocțiului
Tradiţiile spirituale ale Echinocţiului de primăvară spun că orice formă de evoluţie are trei etape distincte: creaţia, menţinerea şi resorbţia sau distrugerea. La toate acestea se adaugă şi momentul de apogeu a ceea ce s-a creat.

Astfel, echinocţiul de primăvară simbolizează creaţia, solstiţiul de vară apogeul, echinocţiul de toamnă începerea perioadei de resorbţie şi solstiţiul de iarnă perioada de conservare, care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal. Cultul soarelui este specific mai tuturor societăţilor arhaice: oamenii priveau la soare şi înregistrau ciclurile naturii în funcţie de schimbările aduse de astrul zilei.

Cultul soarelui este specific mai tuturor societăţilor arhaice: oamenii priveau la soare şi înregistrau ciclurile naturii în funcţie de schimbările aduse de astrul zilei.

Dacii aveau solide cunoştinţe de astronomie, iar templelor lor de pe înălţimi transpun chiar şi astăzi cunoştinţele lor despre calendarul solar. Numeroase ritualuri păgâne celebrau echinocţiul de primăvară mai ales pentru importantă să în creşterea fertilităţii pământului şi a naturii în general.

După convertirea la creştinism, ritualurile pentru echinocţiul de primăvară au suferit și ele transformări, chiar dacă s-au păstrat anumite aspecte. Focuri se aprindeau și în vechime, pentru a arde iarna şi a renaşte, prin căldură, spiritul primăverii.

Obiceiul a fost asimilat în creştinismul românesc sub formă Focurilor Sfinţilor. Se crede că focurile şi rugăciunile sfinţilor ajută la depăşirea momentului crucial al echinocţiului, înclinând favorabil echilibrul dintre lumina şi întuneric. Se marchează astfel, printr-un ritual, un fenomen astronomic obişnuit, dar care da direcţia pentru activităţi omeneşti specifice.

Cum ne influențează echinocțiul de primăvară
Astrologii susţin că momentul când ziua devine egală cu noaptea (Echinoctiu de primăvară) simbolizează o stare de armonie, o stare de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât şi o transformare benefică a naturii noastre umane. În perioada echinocţiului de primăvară totul se trezeşte la viaţă, tinde să iasă la suprafaţă, să se bucure de energiile profunde ale primăverii.

De ce echinocțiul de primăvară are date și ore diferite
calendarul gregorian are 365 de zile în fiecare an, cu o zi adăugată la fiecare patru ani, când este an bisect. Asta pentru că Pământului îi ia, de fapt, aproximativ 365 de zile și un sfert pentru a orbita în jurul Soarelui, așa că acele patru sferturi formează o zi suplimentară în anii care sunt multipli de patru.

Din acest motiv, fiecare echinocțiu de primăvară are loc cu aproximativ șase ore mai târziu decât cel din anul precedent.

Efectul echinocțiului de primăvară asupra sateliților
Un efect al perioadelor echinocțiale, inclusiv în ceea ce privește echinocțiul de primăvară în 2023, este întreruperea temporară a sateliților de comunicații. Pentru toți sateliții geostaționari, există câteva zile în jurul echinocțiului când Soarele trece direct în spatele satelitului față de Pământ pentru o perioadă scurtă în fiecare zi.

Puterea imensă a Soarelui și spectrul larg de radiații supraîncărcă circuitele de recepție ale stației terestre cu zgomot și, în funcție de dimensiunea antenei și de alți factori, perturbă sau degradează temporar circuitul. Durata acestor efecte variază, dar poate dura de la câteva minute la o oră.

Echinocțiile, solstițiile și anotimpurile pe alte planete
Potrivit NASA, fiecare planetă din sistemul solar are anotimpuri. Majoritatea au patru ca Pământul- numite Iarna, Primăvara, Vara și Toamna dar aici se termină asemănările.

Și pe celelalte planete, echinocțiurile și solstițiile sunt denumite după anotimpul corespunzător din emisfera nordică. Aceasta este convenția pe care astronomii o folosesc adesea pentru a discuta despre anotimpurile planetare. Când polul nord al unei planete este înclinat spre soare, astronomii îl numesc Solstițiul de vară; când polul sudic este înclinat spre soare, se numește solstițiul de iarnă. Cu toate acestea, anotimpurile sunt întotdeauna opuse în cele două emisfere. Pe Pământ, de exemplu, când este vară în New York, este iarnă în Sydney. Într-o zi de primăvară la Paris, frunzele de toamnă cad în Argentina și așa mai departe…

Anotimpurile planetare sunt produse de doi factori: înclinarea axială și distanța variabilă față de soare. Orbita Pământului este aproape circulară și, prin urmare, are un efect redus asupra climei. Înclinarea axială a planetei noastre este cea care provoacă aproape toate schimbările sezoniere. Când polul nord este înclinat spre Soare, este vara nordică. Șase luni mai târziu, polul nord se înclină departe de Soare și experimentăm iarna nordică.

Celelalte două planete în care se află primăvara nordică, Jupiter și Venus, au înclinări axiale foarte mici, de doar 3 grade în comparație cu înclinarea Pământului de 23,5 grade. Schimbările sezoniere pe acele planete sunt în mod corespunzător mici. Primăvara pe Venus nu este foarte diferită de toamnă. Atmosfera densă și acidă a planetei produce un efect de seră care menține suprafața la 750 K pe tot parcursul anului – care este suficient de fierbinte pentru a topi plumbul.

Al doilea cel mai apropiat vecin planetar al nostru, Marte, are cea mai mare excentricitate orbitală (distanță variabilă față de soare), cu excepția lui Pluto. Distanța sa față de Soare variază între 1,64 și 1,36 UA pe parcursul anului marțian. Această variație mare, combinată cu o înclinare axială mai mare decât cea a Pământului, dă naștere unor schimbări sezoniere mult mai mari decât le experimentăm chiar și în Antarctica.

Din punctul de vedere al unui locuitor al Pământului, unul dintre cele mai ciudate efecte ale anotimpurilor pe Marte este schimbarea presiunii atmosferice. În timpul iernii, presiunea atmosferică globală pe Marte este cu 25% mai mică decât în timpul verii.

Acest lucru se întâmplă din cauza excentricității orbitei lui Marte și a unui schimb complex de dioxid de carbon între calotele polare de gheață carbonică ale lui Marte și atmosfera sa de CO2. În jurul solstițiului de vară, când polul nord marțian este înclinat departe de soare, calota polară nordică se extinde pe măsură ce dioxidul de carbon din atmosfera polară îngheață. La celălalt capăt al planetei, capacul polar sudic se topește, dând CO2 înapoi atmosferei. Acest proces se inversează o jumătate de an mai târziu, la solstițiul de iarnă.

Mărimea anotimpurilor pe Pământ versus Marte
Primăvara pe Pământ 93 – Primăvara pe Marte 194
Vara pe Pământ 93 – Vara pe Marte 178
Toamna pe Pământ 90 – Toamna pe Marte 142
Iarna pe Pământ 89 -Iarna pe Marte 154


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2023: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje haioase de Sfantul Andrei 2023 • Urări  de „La multi ani„ hazlii și amuzante pentru toţi cei care îşi serbează onomastica.

Sarbatoarea Sfantului Andrei, ocrotitorul romanilor, celebrata pe 30 noiembrie este o buna ocazie pentru a trimite mesaje haioase, de felicitare, sms-uri si urari celor care poarta numele de Andrei sau derivate ale acestuia.

Mesaje si urari de Sfantul Andrei

– Iți urez sa ai o viată senina ca răsăritul de soare iar sufletul sa-ti fie curat ca neaua. Iți urez o zi de neuitat si un călduros La Mulți Ani!

– Din mici crenguțe de brad, din flori si din iubire ti-am împletit un La Mulți Ani aducător de Fericire! La mulți Ani Andrei/Andreea!

– La Mulți Ani Andreea/Andrei! Așa cum soarele luminează pentru toata omenirea, așa si tu luminezi viată mea! Te iubesc!

– La mulți ani, draga Andrei! Sa ai parte numai de împliniri, iar viată sa iți fie o eterna sărbătoare!

– Pe o petala de lalea, La Mulți Ani din partea mea, iar pe una de bujor, Te iubesc si te ador!

– Azi, de ziua numelui, iți urez si eu sa fii iubit(a) si sa ai parte de tot ce iți dorești. La mulți ani!

– E o zi când sufletul învinge orice urma de tristețe, când tot ce a fost greu ti se pare ușor. Este ziua numelui ta si de aceea este o zi speciala! La Mulți Ani!

– Este doar încă o Sfântă, dar cea mai frumoasa dintre toate cele sfinte, caci este ziua ta! La mulți ani, iubitul/iubita!

– Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea si spiritul acestei zile sa te însoțească pretutindeni. Iți doresc o zi de Sf. Andrei cat mai frumoasa!

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Andrei • Nume derivate din Andrei care își serbează onomastica • Semnificația numelui Andrei

– Iți doresc ca de ziua numelui tău sa ti se împlinească toate dorințele, sa fii fericit, iubit, sa ai parte numai de bucurii in viată si iți urez un sincer La Mulți Ani!

– La mulți ani, draga Andrei! Sa ai parte numai de împliniri, iar viată sa iți fie o eterna sărbătoare!

– De ziua numelui tău, iți doresc tot binele din lume si sa ti se îndeplinească toate dorințele!

– Iți doresc sa mergi pe un drum numit viată, sa te împiedici de un ciob numit noroc, sa cazi într-o prăpastie numita fericire si sa culegi o floare numita iubire! La mulți ani Andrei!

– Sfântul căruia ii purtați numele sa va ocrotească in fiecare zi, sa va aducă liniște si pace. La mulți ani cu împliniri si momente frumoase in viitor!

– Se spune ca iubiții sunt ca luna, iar frații ca stelele. Eu am observat ca cerul poate arata bine fără luna, dar niciodată fără stele, adică fără tine. La mulți ani, frățiorul/iubitul!

– Un cer albastru fără nori, In calea ta sa fie, Sa ai in viată numai noroc si bucurie! La Mulți Ani!

Citeşte şi: Mesaje de Ziua Nationala

Mesaje, urări, felicitări și SMS-uri de Sf. Andrei

Andreea, sa ai parte de dragoste si fericire in viata. Sfantul Andrei e cu tine !

Andrei, iti urez sa fii mereu fericit, sanatatos si plin de bucurie. La multi ani!

Andrei si Andreea sa fiti fericiti pentru toata viata si sa petreceti cu drag in aceasta zi sfanta. La multi ani!

Andrei/Andreea iti urez sa ai o viata frumoasa ca rasaritul de soare iar sufletul sa-ti fie curat ca neaua. Iti urez o zi de neuitat si un calduros La Multi Ani!

Azi, de ziua numelui, iti urez si eu sa fii iubit(a) si sa ai parte de tot ce iti doresti. La multi ani!

Cineva acolo sus te iubeste, dar cineva aici jos tine la tine si mai mult ! La multi ani si te iubesc!

Cu ocazia sarbatorii zilei tale de nume, iti doresc multa sanatate, fericire si tot binele din lume si sa ai parte numai de zile senine si insorite! La multi ani!

Citește și: Mesaje de Sărbători

Cu ocazia zilei Sfantului Andrei, iti doresc o ora de liniste, o zi senina, o saptamana de bucurii, o luna de impliniri, un an de prosperitate, un veac de sanatate, fericire si iubire. La multi ani!

Cu ocazia zilei tale onomastice iti doresc sa ai parte numai de lucruri bune: sanatate, iubire, bucurii si momente frumoase alaturi de cei dragi. La multi ani de Sfantul Andrei!

De ziua numelui tau, iti doresc tot binele din lume, noroc, fericire si sanatate si sa ti se indeplineasca toate dorintele pe care o sa ti le pui. La multi ani !

Din mici crengute de brad, din flori si din iubire ti-am impletit un La Multi Ani aducator de Fericire! La multi ani Andrei/Andreea!

E o zi cand sufletul invinge orice urma de tristete, cand tot ce a fost greu ti se pare usor. Este ziua numelui ta si de aceea este o zi speciala! La Mulți Ani!

Este doar inca o Sfanta, dar cea mai frumoasa dintre toate cele sfinte, caci este ziua ta! La multi ani, iubitule/iubito!

Felicitari dragul meu cu ocazia aceastei zile. Iti urez sa fii mereu sanatos, fericit si bucuros. La multi ani in cantec de clopotei de bucurie!

Fie ca din aceasta zi sfanta, in drumul lin al vietii tale sa rasara mereu cate-o raza de soare care sa-ti aduca fericire si bucurie. Multa sanatate! La multi ani !

Citește și: MESAJE de SFÂNTUL ANDREI. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei

Fie ca Dumnezeu sa decoreze fiecare raza de soare care ajunge la tine cu succes, fericire si prosperitate. La multi ani!

Fie ca toate lucrurile frumoase, sanatatea si spiritul acestei zile sa te insoteasca pretutindeni! Iti doresc o zi de Sfantul Andrei cat mai frumoasa!

In aceasta zi minunata, eu iti doresc sa-ti traiesti viata astfel incat sa nu-ti para rau de niciun pas facut, de niciun zambet daruit. Esti un suflet minunat si ma bucur ca am avut sansa sa te cunosc! Din toata inima iti urez un sincer La Multi Ani!

Iti doresc ca de ziua numelui tau sa ti se implineasca toate dorintele, sa fii fericit, iubit, sa ai parte numai de bucurii in viata si iti urez un sincer La Multi Ani !

Iti doresc o viata senina ca rasaritul de soare si un suflet curat ca neaua. Iti urez o zi de neuitat si un calduros La Multi Ani!

Iti doresc sa mergi pe un drum numit viata, sa te impiedici de un ciob numit noroc, sa cazi intr-o prapastie numita fericire si sa culegi o floare numita iubire! La multi ani Andrei/Andreea!

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Urări de Crăciun. Felicitări de Crăciun. SMS de Crăciun

Iti urez ca sarbatoarea Sfantului Andrei sa iti aduca o viata curata, frumoasa, plina de bucurii si dragoste. La multi ani Andrei/Andreea!

Iti urez La Multi Ani pentru ca porti acest nume si fie ca Sfantul Andrei pe care il reprezinti, sa-si coboare ochii asupra ta si sa iti daruiasca fericirea dorita si linistea interioara. Multa sanatate!

Iti urez sa ai o zi a numelui la fel de luminoasa precum un bulgare alb de zapada, la fel de fericita precum cantecul clopotelului de Craciun si la fel de frumoasa precum Sarbatorile langa cei dragi. Din toata inima iti urez un sincer La Multi Ani!

La Multi Ani Andreea/Andrei! Asa cum soarele lumineaza pentru toata omenirea, asa si tu luminezi viata mea! Te iubesc!

La Multi Ani Andrei si sper sa se sparga conducta fericirii pe strada vietii tale!

Citește și: MESAJE de SFANTUL NICOLAE. URARI de Sfântul Nicolae. FELICITARI pe care le poți trimite prin SMS de SF Nicolae celor care își sărbătoresc onomastica

La multi ani si mult noroc in aceasta zi speciala. Iti dorim sa ti se indeplineasca toate dorintele. Sanatate si numai bucurii!

La multi ani si Sfantul Andrei sa te calauzeasca mereu!

La multi ani, draga Andrei/Andreea! Sa ai parte numai de impliniri, iar viata sa iti fie o eterna sarbatoare!

Multa sanatate Andrei din partea mea, un prieten care nu te uita! La multi ani!

Pe o petală de ralea, La Multa Ane sin partea mea, irá pe una de bujor! Te iubesc si te ador! La multi ani!

Se spune ca iubitii sunt ca luna, iar fratii ca stelele. Eu am observat ca cerul poate arata bine fara luna, dar niciodata fara stele, adica fara tine. La multi ani, fratiorule/iubitule!

Sfantul caruia ii purtati numele sa va ocroteasca in fiecare zi, sa va aduca liniste si pace si sa nu lase ca speranta sa se stinga din sufletul dumneavoastra. La multi ani cu impliniri si momente frumoase in viitor!

La multi ani de Sfantul Andrei,

Fericire si bani grei!

Soarta dulce si aleasa,

Fie-ti tot mereu mireasa!

Citește și: Mesaje de Anul Nou 2024. Urari de Anul Nou 2024. Felicitari de Anul nou 2024. Mesaje de Revelion 2024. SMS de Anul Nou 2024

De ziua ta, Andrei, ma lasa

Sa dau cuvant dorintei ce m-apasa

De a-ti spune ca mi-esti drag si iti doresc

Tot binele din lume si noroc ceresc.


Sa ne traiesti draga Andreea,

In aur viata sa iti scrie epopeea,

Povestea fericirii si-a iubirii,

A-mbelsugarii, sanatatii si-mplinirii.

 

Un cer albastru fara nori,

In calea ta sa fie,

Sa ai in viata numai noroc si bucurie!

La Multi Ani!


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare