Rămâi conectat

Actualitate

2 decembrie 2022, COVID-19 în Alba. O nouă infectare și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

2 decembrie 2022, COVID-19 în Alba. O nouă infectare și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, joi, 1 decembrie 2022, s-a înregistrat o infectare cu COVID-19, potrivit datelor transmise de DSP Alba.


În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.

Atfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 59656 de persoane confirmate, 58433 persoane vindecate, 1.311 decese.
Joi, în județul Alba au fost prelucrate în total 60 teste, 15 PCR, 45 de teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 505559, mai exact, 366330 de teste PCR și 139229 de teste rapide.

Elit - Gustul Desăvârșit

De unde provin cazurile:
CUGIR – 1

OCOLIŞ 2.05
LIVEZILE 1.74
ORAŞ CUGIR 1.15
ALBAC 1.03
ORAŞ ABRUD 0.78
BUCIUM 0.73
SĂLCIUA 0.73
ROŞIA DE SECAŞ 0.64
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 0.54
HOREA 0.53
MUNICIPIUL BLAJ 0.53
CRICĂU 0.51
GÂRBOVA 0.47
BUCERDEA GRÂNOASĂ 0.44
LUNCA MUREŞULUI 0.39
MUNICIPIUL ALBA IULIA 0.37
MUNICIPIUL SEBEŞ 0.37
VINŢU DE JOS 0.36
CETATEA DE BALTĂ 0.32
ORAŞ CÂMPENI 0.14
ORAŞ TEIUŞ 0.14
ORAŞ ZLATNA 0.13
MUNICIPIUL AIUD 0.08
ORAŞ OCNA MUREŞ 0.07
ALMAŞU MARE 0
ARIEŞENI 0
AVRAM IANCU 0
BERGHIN 0
BISTRA 0
BLANDIANA 0
CÂLNIC 0
CENADE 0
CERGĂU 0
CERU-BĂCĂINŢI 0
CIUGUD 0
CIURULEASA 0
CRĂCIUNELU DE JOS 0
CUT 0
DAIA ROMÂNĂ 0
DOŞTAT 0
FĂRĂU 0
GALDA DE JOS 0
GÂRDA DE SUS 0
HOPÂRTA 0
IGHIU 0
ÎNTREGALDE 0
JIDVEI 0
LOPADEA NOUĂ 0
LUPŞA 0
METEŞ 0
MIHALŢ 0
MIRĂSLĂU 0
MOGOŞ 0
NOŞLAC 0
OHABA 0
PIANU 0
POIANA VADULUI 0
PONOR 0
POŞAGA 0
RĂDEŞTI 0
RÂMEŢ 0
RIMETEA 0
ROŞIA MONTANĂ 0
SĂLIŞTEA 0
SÂNCEL 0
SÂNTIMBRU 0
SĂSCIORI 0
SCĂRIŞOARA 0
ŞIBOT 0
SOHODOL 0
ŞONA 0
ŞPRING 0
STREMŢ 0
ŞUGAG 0
UNIREA 0
VADU MOŢILOR 0
VALEA LUNGĂ 0
VIDRA 0

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Reforma Pensiilor speciale: Pensia specială nu va putea fi mai mare ca salariul

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Reforma Pensiilor speciale: Pensia specială nu va putea fi mai mare ca salariul

Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmă că nu există întârzieri în implementarea reformei sistemului de pensii, el anunţând că proiectul de lege care vizează acest aspect va intra marţi în avizare interministerială. Ministrul precizează că schimbările din acest sistem nu vor fi adoptate prin Ordonanţă de Urgenţă, ci în Parlament.

Ministrul Muncii a afirmat că nu există întârzieri în reforma privind sistemul de pensii şi că nu a avut ”nicio discuţie contondentă cu domnul premier” pe acest subiect.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Discuţiile au fost purtate pe întreaga perioadă a acestui an cu Banca Mondială, cu Comisia Europeană. În discuţiile avute cu Comisia Europeană a fost îndemnul Comisiei Europene să nu ne grăbim, pentru că termenul de 31 decembrie nu reprezintă un termen la care să poată fi pusă în pericol implementarea PNRR. Din contră, a fost sugestia dumnealor să discutăm şi suntem în legătură zilnic”, a declarat Budăi.

El a subliniat că ”se discută serios” cu specialiştii din străinătate pe tema proiectului de modificare a sistemului de pensii, iar printre temele asupra cărora s-a convenit se numără faptul că pensia nu poate fi mai mare decât venitul din timpul activităţii.

Întrebat când va deveni act normativ proiectul care modifică sistemul de pensii, ministrul a răspuns că acesta va intra în circuitul de avizare interministerială.

”A plecat deja astăzi către Consiliul Superior al Magistraturii, va pleca mâine (marţi – n.r.) în avizare interministerială, după care va fi aprobat în Guvern şi depus la Parlament pentru dezbateri. Am fost foarte clar şi eu cred că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, au fost foarte clari când am spus şi am promis cu toţii că nu va fi Ordonanţă de Urgenţă, iar Comisia Europeană chiar a apreciat acest lucru”, a adăugat Marius Budăi.

Ministrul Muncii a adăugat că exclude ideea unor modificări a măsurilor de sprijin care vizează majorări de pensii şi alte ajutoare financiare care au fost anunţate deja de către coaliţia de guvernare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vești proaste pentru români, înainte de sărbători: Guvernul dorește să renunțe la compensarea prețului la carburant

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Vești proaste pentru români, înainte de sărbători: Guvernul dorește să renunțe la compensarea prețului la carburant

Șoferii români ar putea să nu mai beneficieze de compensarea prețului carburanților, Guvernul luând în calcul să renunțe la reducere de 50 de bani/litru pentru consumatori.

Guvernul se gândește să renunțe la compensarea prețului carburanților, iar șoferii riscă să nu mai beneficieze de reducerea de 50 de bani/litru pentru consumatori, spun surse politice.

Elit - Gustul Desăvârșit
Vești proaste pentru șoferi în prag de Sărbători!

Șoferii se bucură de această facilitate până la data de 31 decembrie 2022 și ca să beneficieze în continuare de ea și anul viitor, Executivul ar trebui să prelungească măsura prin OUG.

Aceleași surse politice spun că o decizie finală va fi luată la guvernare după vizita premierului Ciucă în Coreea de Sud, care se va încheia pe data de 23 decembrie, însă în acest moment balanța înclină spre oprirea acordării compensației.

„Se va mai acorda compensarea la nevoie”, au mai spus sursele citate. Acestea susțin că dacă prețurile la pompă revin la nivelurile ridicate care au justificat introducerea actualei măsuri, compensarea ar putea fi astfel reluată.

„Operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali – persoane fizice și juridice, precum și către operatorii economici autorizați care achiziționează carburanții din depozite și/sau stații de distribuție pentru consumul propriu sau pentru revânzare, și care acordă o reducere de preț de 0.5 lei/ litru, inclusiv TVA, la prețul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate”, se arată în textul Ordonanței de Urgență aflate în vigoare.

Prețul la carburanţi a scăzut atât de mult încât a ajuns la valoarea din 2021

Prețul la benzină a scăzut din nou, cel mai ieftin sortiment ajungând la nivelul de la finalul anului precedent.

Cea mai ieftină benzină standard din România costă 6,61 lei pe litru, ajungând la un preț de vânzare de 6,11 bani pe litru cu compensarea de 50 de bani. Un preț asemănător a fost ultima dată pe 29 decembrie, când un litru de benzină standard se vindea cu 6,10 lei, potrivit Peco-online.ro. Și benzina premium a înregistrat o scădere, ajungând la 6.57 lei/litru.

Din cauza războiului din Ucraina declanșat în data de 24 februarie 2022, a fost înregistrată o creștere semnificativă a prețurilor la combustibil, benzina standard trecând în doar câteva săptămâni de 8 lei/litru (11 martie). După o perioadă mică de stagnare, prețul la benzină a început să crească din nou și a atins maximul pe 30 iunie, cu 8,65 lei/litru.

Compensarea de 50 de bani de către stat a oprit într-un final creșterea. Traseul ulterior al prețului a fost unul mai temperat, maximul atins de atunci până în prezent a fost de 7,22 lei/litru, la data de 18 noiembrie.

Operatorii stațiilor de alimentare au efectuat o serie de iefiniri în ultimele două săptămâni, care au dus la scăderea cu aproape un leu din prețul de vânzare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Medicamente compensate 2023: Ce se va întâmpla cu pragul de 90%, odată cu majorarea pensiilor

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Medicamente compensate 2023: Ce se va întâmpla cu pragul de 90%, odată cu majorarea pensiilor

Începând cu data de 1 ianuarie 2023 se majorează pensiile, în condițiile în care se majorează punctul de pensie de la 1.586 de lei la 1.785 de lei, asta însemnând că trebuie majorat și pragul până la care se compensează cu 90% medicamentele.

Astfel, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a pus în dezbatere un proiect de Hotărâre de Guvern care vizează majorarea pragului pensiei pentru compensarea cu 90% a medicamentelor.

Elit - Gustul Desăvârșit

În expunerea de motive a proiectului de HG se spune că:

În prezent, programul social cu privire la compensarea cu 90% a medicamentelor din sublista B prevăzută de Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, republicată, cu modificările și completările ulterioare, are drept beneficiari pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari, de până la 1.429 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, iar finanţarea se asigură în proporţie de 50% din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi, respectiv, de
40% de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii sub formă de transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

În anul 2023, potrivit art. 86 alin. (2) lit. b^2) din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, cu modificările și completările ulterioare, valoarea punctului de pensie va fi de 1.785 lei, urmare a modificării acesteia potrivit OUG nr. 168/2022, valoare care se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2023, majorându-se astfel cu 12,5%, față de valoarea stabilită în prezent de 1.586 lei.

Totodată, potrivit prevederilor art. 85 alin. (2) din Legea nr. 127/2019, cu modificările ulterioare, la determinarea cuantumului pensiei, fracţiunile de leu se întregesc la un leu în favoarea pensionarului.

În cadrul programului social al Guvernului privind compensarea cu 90% pentru medicamentele din sublista B, în perioada ianuarie 2022 – septembrie 2022, au fost eliberate un număr de 1.923.883 rețete aferente unui număr de 431.051 pensionari cu o valoare de consum de 203.240.255,89 lei.

Consumul total mediu lunar de medicamente pentru pensionarii cu venituri din pensii de până la 1.429 lei lună/inclusiv, este de aproximativ 22.582.251 lei.

Mai mult , în același document se mai spune că această creștere a plafonului de la 1.429 lei la 1.608 lei/lună inclusiv are în vedere creșterea cu 12,5% a valorii punctului de pensie începând cu data de 1 ianuarie 2023, precum și prevederile art. 85 alin. (2) din Legea nr. 127/2019, cu modificările ulterioare, astfel încât să nu fie afectat accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%”, scrie în motivarea ce însoțește proiectul.

În expunerea de motive se mai explică și că modificarea are scopul creşterii accesului la medicamentele acordate în ambulatoriu pensionarilor, prin prezentul act normativ se propune accesul la programul social al Guvernului privind compensarea cu 90% pentru medicamentele din sublista B prevăzută de Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, al pensionarilor cu venituri din pensii și indemnizație socială, de până la 1.608 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea