Ziarul Unirea

2 aprilie – Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Știați că…

2 aprilie – Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Știați că…

Autismul este o tulburare de dezvoltare considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. Autismul este tulburarea centrală din cadrul unui întreg spectru de tulburări de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburărilor autismului/autiste sau de tulburări pervazive de dezvoltare.

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a avut loc în fiecare an, începând cu 9 septembrie 1989.

ELIT

Stiati ca 2 aprilie este Ziua Internationala de Constientizare a Autismului

Stiati ca…

 • Autismul nu se vindeca, dar  se  poate  recupera? 47% din copiii cu autism pot sa recupereze atat de mult incat sa nu poata fi deosebiti de  copiii tipici.
 • Autismul se poate recupera cu terapie ABA? ABA inseamna Analiza Comportamentala Aplicata.
 • Fara  terapie simptomele autismului  se agraveaza in timp?
 • Poate ati intalnit un copil cu autism recuperat si nu v-ati dat seama ca are autism?
 • Un copil cu autism poate avea probleme in initierea sau continuarea unei conversatii?
 • Un copil cu autism poate ajunge sa se integreze cu succes in gradinita si scoala?
 • Copiii cu autism au emotii. Ei traiesc la fel ca noi toti iubirea, supararea, dorul, satisfactia, tristetea. Doar modul de exprimare  este diferit!
 • Autismul  este mai comun  la baieti decat la fete (1 fata la 4 baieti)?
 • Autismul poate sa apara in orice familie indiferent de rasa, etnie, zona geografica, nivel de educatie?
 • Un copil poate fi: vesel, afectuos, inteligent, haios, harnic, chiar daca are autism?
 • Cu cat se intervine mai  timpuriu, cu atat sansele de recuperare sunt mai mari?
 • In Romania sunt  aproximativ 30.000 de persoane cu autism?
 • De regula repetitia sustine invatarea, dar in autism recompensa  si motivatia sunt cheia? Recompensarea este un concept folosit masiv in recuperarea copiilor cu autism.
 • Autismul este o tulburare  de spectru? Acest lucru inseamna ca persoanele cu autism sunt foarte diferite, la fel ca noi toti – unele pot vorbi, altele nu; unele pot invata vizual, altele auditiv; unele pot fi mai sociabile  altele mai putin.
 • Nu exista nici un tratament medicamentos care sa vindece autismul, dar cu terapie timpurie intensiva, pana la 47% dintre copiii cu autism pot trai o viata independenta?
 • Diagnosticul de autism este pus de regula inainte de implinirea varstei de 3 ani? Uneori exista o dezvoltare normala pana la 2 ani, apoi se instaleaza regresul. Alteori semnele sunt evidente din primul an de viata.
 • Rain Man este doar un film?  Adevarat ca este un film bun. Dar pentru a cunoaste ce este autismul, este nevoie de mult mai mult decat un film.
 • In lume, exista mai multe persoane cu autism decat cu SIDA, diabet si cancer, la un loc?
 • Pentru a vorbi despre autism este necesar un bagaj considerabil de cunostinte? Si pentru a nu rani, este necesara toleranta, intelegerea si acceptarea. Informeaza-te!
 • Un copil cu autism poate avea autonomie in activitatile de zi cu zi daca diagnosticul si terapia sunt oferite de timpuriu?
 • Un copil cu autism  poate avea probleme in initierea sau continuarea unei conversatii?
 • Un copil cu autism are interese foarte restranse? Terapia ii poate dezvolta sfera de interese si abilitati.
 • Autismul se observa  deja de la o varsta frageda (inainte de varsta de 3 ani)?
 • Autismul  nu se vindeca, ci se intelege, se recupereaza, se traieste, se accepta?
 • De regula repetitia sustine invatarea, dar in autism recompensa  si motivatia sunt cheia? Recompensarea este un concept folosit masiv in recuperarea copiilor cu autism.
 • Persoanele cu autism au dificultati in intelegerea metaforelor sau expresiilor cu sens figurat, dar se descurca foarte bine in comunicarea directa si transmiterea  clara a mesajelor?
 • Autismul face parte din categoria tulburarilor pervazive de dezvoltare, adica persoana se naste cu autism, nu il dobandeste?

Sursa: autism-aita.ro

ADEZIUNE PLUS ALBA

Ce este autismul

Autismul este o tulburare de dezvoltare considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. Autismul este tulburarea centrală din cadrul unui întreg spectru de tulburări de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburărilor autismului.

Aceste tulburări prezintă o largă varietate de manifestări, presupuse a fi rezultatul unor disfuncționalități de dezvoltare ale sistemului nervos central sau genetice. Cauzele specifice sunt încă necunoscute. Persoana care prezintă tulburări pervazive de dezvoltare demonstrează dificultăți în mai multe arii de dezvoltare și nu doar în anumite segmente specifice, iar efectele produse de dificultățile dintr-o anumită arie au efecte negative asupra dezvoltării altor zone, rezultatul fiind un grup complex de caracteristici și trăsături.

Autismul este prezent încă de la naștere și se păstrează pe durata întregii vieții. Poate avea două tipuri de debut: autismul poate fi observat încă din primul an de viață; sau autismul se instalează în jurul vârstei de 2-3 ani, iar copilul, care până la această vârstă a avut o evoluție normală, pierde achizițiile (cognitive, de socializare, comunicare) și încep să manifeste și comportamente repetitive și autostimulări.

Potrivit statisticilor, 1 din 68 de copii este diagnosticat cu autism. Diagnosticarea timpurie și educația specială cresc cu 47% șansa lor de a duce o viață independentă, costurile pentru terapia educațională pot ajunge până la 1500 de euro pe lună și multe dintre familii nu își permit această sumă, ceea ce poate însemna condamnarea copiilor… pe viață.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Mesaje de Sfântul Ioan amuzante. URĂRI şi FELICITĂRI haioase pentru prietenii care își sărbătoresc onomastica

Mesaje amuzante şi hazlii de Sfântul Ion 2021 • Urări şi felicitări haioase de Sfântul Ioan. SMS de Sfântul Ioan… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului Crăciunul era sărbătorit pe 7 ianuarie… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

15 aprilie: Ziua Mondială a Artei. Celebrarea recunoștinței față de contribuția artiștilor la îmbogățirea culturii și spiritualității universale

La data de 15 aprilie, anual, este celebrată Ziua Mondială a Artei, ca recunoștință față de contribuția oamenilor de artă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

MESAJE de Sfântul Ion HAIOASE. Idei de SMS -uri pentru prietenii glumeţi dar şi pentru cei îndrăgostiţi, care îşi aniversează astăzi onomastica

Mesaje de Sfantul Ioan haioase. Urărări și felicitări de Sfantul Ion hazlii care poti fi trimise prin SMS.  Texte amuzante… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă Prilej de bucurie și emoție, atât pentru… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul Creştinii… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro