Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

15 mai| Ziua Bujorului românesc, sărbătorită pentru prima oară având oficial bujorul drept Floare Națională a României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

15 mai| Ziua Bujorului românesc, sărbătorită pentru prima oară având oficial bujorul drept Floare Națională a României

Bujorii au înflorit în rezervaţiile naturale de peste tot din România. Chiar dacă vremea s-a menținut încă rece, florile s-au deschis și au îmbrăcat în roşu câmpuri întregi. Astăzi este chiar Ziua Bujorului şi o vom sărbători pentru prima oară având oficial bujorul drept Floare Națională a României.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

În România, ideea unei flori naționale s-a conturat încă din timpul domniei Regelui Carol I, fiind făcute, de-a lungul timpului, mai multe propuneri: măceșul, floarea de colț, bujorul „românesc” – Paeonia peregrina, var. romanica, etc.

Argumentele aduse în favoarea acestei propuneri, stabilite pe baza unor cercetări îndelungate sunt:

a) Cinci specii de bujor cresc spontan în România în rezervații naturale protejate prin lege, având un mare potențial biologic și ornamental;
b) Pe lângă speciile spontane, în țară există și 3 specii cultivate cu peste 100 de varietăți și soiuri;
c) În mai multe regiuni ale țării sunt organizate anual în luna mai, sărbători și festivaluri ale bujorului;
d) Plantele de bujor au un mare potențial decorativ fiind nelipsite din parcuri, grădini private și publice;
e) Bujorul este cultivat în mod special și destinat realizării buchetelor și aranjamentelor florale;
f) Datorită adaptabilității sale ecologice foarte ridicate, bujorul poate fi cultivat aproape pe întreg teritoriul țării, de la câmpie până la regiunile muntoase;
g) Florile de bujor sunt foarte îndrăgite în întreaga țară, constituind surse de inspirație pentru folclor, muzică, literatură și arta poporului român;
h) Peste 100.000 de români poartă prenumele sau numele de Bujor;
i) În conștiința populară, ideea de sănătate, frumusețe fizică și spirituală este asociată adesea cu floarea de bujor;
j) Bujorul este apreciat din timpuri străvechi ca plantă cu însușiri terapeutice în medicina populară românească.

Bujorul ca floare națională include toate cele cinci specii care cresc spontan pe teritoriul României din Banat până în Dobrogea și din Oltenia până în Transilvania și Moldova: Paeonia peregrina, Paeonia tenuifolia, Paeonia triternata, Paeonia mascula, Paeonia officinalis, ssp. Banatica, precum și trei specii cultivate: Paeonia officinalis, Paeonia lactyflora, Paeonia suffruticosa.

Bujorul românesc (Paeonia peregrina Mill. var. romanica) este o specie de bujor din familia Paeonia prezentă în pădurile de câmpie sau la marginea acestora, în Dobrogea, Muntenia și sudul Moldovei. Floarea roșie are petale mai puține decât bujorul de grădină. Este o plantă ocrotită de lege, nu trebuie distrusă sau colecționată. Așadar, bucurați-vă de bujori în locurile unde cresc, nu îi rupeți și, parafrazându-l pe Lucian Blaga, nu distrugeți corola de minuni a lumii.

Pe dealurile din Zau, în judeţul Mureş, vin multi oameni sa admire bujorii de stepă chiar daca nu si-au deschis petalele toti.

Rezervația din Zau se intinde pe 3 hectare şI jumătate si din anii 70 atrage tot mai multi oameni. Mai multe poteci au fost amenajate de-a lungul timpului pentru ca turistii să poată vedea florile de aproape.

CIPRIAN CENAN, custodele rezervației de bujori: Față de parcela de jos care este cea mai vizitabilă, anul acesta, pentru prima dată, am reușit să facem și o potecă în rezervația de sus care are 2,5 hectare și avem o potecă nouă de 500m care înconjură rezervația.

Dacă vremea va fi favorabilă, bujorii de Stepă din Zau de Câmpie vor mai putea fi admirați până la sfârşitul acestei luni.

Freamăt şi în rezervaţia naturală de bujori sălbatici de la Pleniţa, la 60 de kilometri de Craiova. Rezervația se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de hectare.

În octombrie anul trecut, bujorul a fost declarat prin lege floare naţională. Iar 15 mai este ziua bujorului românesc. Floarea e tot mai prezentă în buchete şi aranjamente, chiar dacă momentan vine mai mult din import.

Foarte multe țări din lume au una sau mai multe flori naționale: Japonia are crizantema și floarea de cireș, Olanda, Turcia și Ungaria au laleaua, iar Franţa are floarea de Iris. Statele Unite se mândresc oficial cu trandafirul.

Sursa: Facebook La blouse roumaine, stiri.tvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament

Bogdan Ilea

Publicat

în

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament România este a 3-a țară cu cea mai mică speranță de viață din UE, doar două țări fiind mai slabe la acest capitol decât noi. La partea opusă a clasamentului se află țări precum Spania sau […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea