Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Ministrul Sănătății: 167 de copii internați cu COVID, dintre care 16 la ATI și 2 intubați. Vedem apariția bolii și la pacienți fără comorbidități

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ministrul Sănătății: 167 de copii internați cu COVID, dintre care 16 la ATI și 2 intubați. Vedem apariția bolii și la pacienți fără comorbidități

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății a susținut în cursul zilei de duminică, o conferință de presă după o întălnire cu directorii de spitale pe tema măririi numărului de paturi din secțiile de terapie intensivă. Acesta a spus că sunt 167 de copii cu COVID internați, dintre care 16 la terapie intensivă.

Doi dintre cei aflați la ATI sunt intubați. De asemenea, ministrul a remarcat că vedem acum persoane sănătoase care nu numai că ajung să fie internate în spital, ci dezvoltă forme grave ale bolii. El a anunțat că ministerul „s-a concentrat” asupra mai multor măsuri pentru a gestiona cazurile tot mai numeroase de îmbolnăvire cu COVID-19.

Una dintre decizii este aceea de a apela la spitalele dedicate bolnavilor cu alte afecțiuni, alte decizii țin de „regândirea și optimizarea fluxurilor medicale” care ar avea că scop reducerea presiunii din unitățile de primiri urgente ale spitalelor, dar și concentrarea mai multor resurse pentru patologia COVID.

„Prima dată am mers către spitale la care ne-ar fi plăcut să nu trebuiască să apelam până astăzi, am mers pentru suplimentarea paturilor, am mers către spitale cu tradiție în tratamentul bolilor cronice, am mers către Institutul Clinic Fundeni și avem acolo un număr de 70 de paturi cu oxigen și un număr de 14 paturi de terapie intensiva care sunt fie disponibile deja, fie în pregătire. Am mers către Institutul Oncologic București și avem un număr de cinci paturi de terapie intensiva și alte cinci paturi de terapie acuta care sunt disponibile la Institutul Oncologic București.

35 de paturi cu oxigen la Spitalul Colentina, 2 paturi de AȚI la Spitalul Gerota, la Colțea 16 paturi cu oxigen. Avem de asemenea o creștere a numărului de paturi în unitățile mobile (…) vorbim de o creștere de la 8 la 12 paturi pentru fiecare mașină și vorbim de asemenea de o creștere la 45 a paturilor de terapie intensiva de la Spitalul Pantelimon. Începând cu ziua de mâine vom avea 12 paturi în plus la Victor Babeș din București”, a anunțat duminica Vlad Voiculescu.

Ministrul a precizat că o a doua măsură consta în „regândirea și optimizarea fluxurilor medicale” care are că scop reducerea presiunii din unitățile de primiri urgente ale spitalelor și pentru redirectionarea urgentelor non-COVID către alte spitale, care până în prezent nu au oferit servicii de urgenta medicala, ci au tratat doar bolnavi cronici.

„Pentru a degreva unitățile de primiri urgente, vom încercă lărgirea centrelor de evaluare și deschiderea de noi centre de evaluare pentru formele non severe. Este un efort în care vom fi sprijiniți de Spitalul Monza, de Spitalul Victor Babeș, de Spitalul Județean llfov și speram de centrul de la Caraiman”, a spus Voiculescu.

În ceea ce privește redirectionarea urgentelor non-COVID, ministrul a cerut că pentru specialități precum chirurgie, urologie, ortopedie, ORL pacienții să fie primiti în urgenta de spitale care nu au camere de primiri urgente.

Vlad Voiculescu a vorbit de asemenea de măsură concentrării tuturor forțelor pe îngrijirea pacienților cu COVID-19, despre care a spus că reprezintă „exigenta momentului”.

„Asta da, ar putea să însemne amânarea unor operații elective, unor proceduri elective, asta ar putea să însemne că anumite spitale, respectiv anumite secții, o anumită parte a resurselor umane vor fi concentrate către tratamentul pacienților COVID-9. Evident că asta vine cu un cost, evident că toate aceste masuri vin cu costuri care țin, daca vreți, nu doar de ceea ce sistemul sanitar face în mod obișnuit, ci costuri pentru cei care deja au avut de suferit în urma acestei pandemii.

Avem o grija deosebita pentru pacienții non-COVID. (…) Solicitarea noastră către toate spitalele este de a contribui la acest efort masiv pentru a putea gestiona acest ultim val, speram, sau acest ultim val care vă pune o astfel de presiune asupra sistemului medical”, a mai declarat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății a făcut apel la populație pentru respectarea regulilor de protecție sanitara și pentru a se vaccina.

„Sistemul medical nu poate duce pe umerii sai singur țoață povara pandemiei. La fel că celelalte tari care au fost copleșite de explozia numărului de cazuri grave, ne confruntam cu limite și limitele țin nu atât de investiții, nu atât de resursa financiara cât, în special, de resursa umana. Mai pe romanestie, nu putem trage la infinit de aceiași oameni, mai pe romănește avem nevoie de ajutorul fiecăruia dintre dvs, avem nevoie să evitați aglomerările, avem nevoie să purtați masca, avem nevoie să rămâneți în casa daca nu este esențial să ieșiți și mai presus de toate avem nevoie că oamenii să se vaccineze”, a conchis ministrul.

Sursa: ziare.com


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea