Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Istoria extraordinară a unui Messerschmitt 109 G, la Muzeul Unirii din Alba Iulia: Cum a reuşit prințul „Bâzu” Cantacuzino să transporte un pilot american, în fuzelajul avionului

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO| Istoria extraordinară a unui Messerschmitt 109 G, la Muzeul Unirii din Alba Iulia: Cum a reuşit prințul „Bâzu” Cantacuzino să transporte un pilot american, în fuzelajul avionului

Printre machetele de avioane aduse astăzi de pasionații de modelism din mai multe țări, la Alba Iulia, se află și un Messerschmitt 109 G, copia avionului de vânătoare al asului aviației române, Constantin Cantacuzino.

Cum a reușit acesta să transporte un pilot americat din România în Italia, în interiorul fuzelajului, în timpul celui de-al doilea război mondial ne povestește Mihai Câmpeanu, membru al asociației AMA. Povestea o puteți urmări de la minutul 1:45.

YouTube video

„Aș dori să vă prezint un avion de vânătoare de fabricație germană, Messerschmitt 109 G6, folosit de noi în licență la IAR Brașov. Acest avion are o poveste extraordinară, deoarece după lovitura de stat de la 23 august 1944, când armata română a întors armele împotriva germanilor și având nevoie de ajutorul aliaților, unul dintre piloții americani capturați de români a fost introdus în fuzelajul avionului pilotat de prințul „Bâzu” Cantacuzino și a zburat la Foggia, la baza americană din Italia.

Acolo a înmânat documentele necesare pentru executarea raidului american asupra pădurii Băneasa unde era o concentrare mare de forțe și tehnică militară germană. Raidul a fost executat cu succes, iar „Bâzu” Cantacuzino, întrucât la acest avion fusese rupt trenul de aterizare, s-a întors înapoi în România cu un avion american”, a povestit Mihai Câmpeanu.

Constantin „Bâzu” Cantacuzino a fost considerat unul dintre cei mai buni piloţi ai aviaţiei sportive din România. Fiul lui Mihai Cantacuzino şi al Mariei Rosetti, s-a impus drept unul dintre cei mai împătimiți practicanți ai sporturilor de viteză, fie că a fost vorba de motociclism sau de aviaţia sportivă.

A fost unul dintre foarte puţinii piloţi de vânătoare care au reuşit să doboare avioane sovietice, americane şi germane, de la I-16, Yak-1,3,7,9, La-3,5, Spitfire, P-38 şi P-51 până la Fw-190F.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea