Rămâi conectat

Ştirea zilei

Vârstnicii care încasează pensia pe card vor putea primi talonul mov în format electronic. Propunerea Senatului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cupoane pentru pensie pe care trebuie să le primească cei care au optat să-și încaseze drepturile prin bancă, adică taloanele mov, vor putea ajunge la aceștia inclusiv în format electronic, potrivit unei propuneri legislative înregistrate la Senat.

Concret, după cum se arată în cadrul propunerii legislative menționate, se are în vedere completarea Legii nr. 263/2010 în sensul ca toți pensionarii cărora li se achită pensiile în cont curent sau în cont de card să poată solicita Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), printr-o cerere, transmiterea talonului mov în format electronic, fie pe e-mail, fie în contul online deschis în portalul CNPP.

„Documentul de informare cu privire la sumele plătite, în format electronic, este acceptat ca document valid în relația cu toate instituțiile și autoritățile publice”, se mai arată în propunerea legislativă. Așadar, talonul mov transmis pensionarilor în format electronic va putea fi folosit în relația cu toate autoritățile și instituțiile publice, care vor fi astfel obligate să nu condiționeze în niciun fel oferirea de informații sau de servicii de prezentarea acestui talon în format fizic.

Reamintim faptul că, într-un comunicat de presă publicat luna trecută pe site-ul Ministerului Muncii (MM) se menționa că toți pensionarii care încasează pensia prin bancă primesc deja aceste taloane mov prin poștă.

În acest sens, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a avut “o discuție clară cu Poșta Română, care nu respectă de 15 ani o obligație contractuală: în baza unui contract existent și a unei plăți de aproape 5 milioane de lei să ducă, lunar, taloanele mov pe care trebuie să le primească cei 2,3 milioane de titulari”.

Conform legii, toți pensionarii trebuie să primească taloane de pensie, acestea fiind de două tipuri: de culoare roșie și de culoare mov.

Cei care își încasează drepturile de pensie la domiciliu primesc, în acest sens, talonul de culoare roșie, care reprezintă documentul de plată. Pe de altă parte, celor care își primesc pensia prin bancă li se emite talonul de culoare mov, ca document de informare cu privire la sumele ce le-au fost transferate în cont.

În comunicatul de presă emis de MM se indica faptul că între 2 și 10% din taloanele ce trebuiau distribuite la domiciliu pensionarilor care își primesc banii din pensie prin bancă erau returnate caselor de pensii și nu ajungeau la aceștia. Acest lucru se întâmpla cu toate că între Poșta Română și casele de pensii există o convenție-cadru, valabilă de 15 ani, în baza căreia acest serviciu de distribuție a taloanelor era achitat.

Concret, deși CNPP plătea 2,15 lei pentru distribuirea fiecărui talon mov și banii pentru livrarea taloanelor se încasau, Poșta Română lăsa, lunar, aproximativ 30.000 de taloane nedistribuite. În consecință, pentru că nu primeau taloanele la domiciliu, pensionarii erau nevoiți să le ridice ulterior de la ghișeele caselor de pensii.

Astfel, un simplu act adițional semnat între CNPP și Compania Națională Poșta Română la convenția-cadru încheiată în anul 2003 între aceștia a rezolvat problema, simplificând lucrurile pentru pensionari.

Conform site-ului CNPP, la momentul actual, taloanele de pensii se trimit la domiciliul pensionarului, indiferent de modalitatea de plată a pensiei, și nu pot fi înmânate decât titularului, sub semnătură, prin prezentarea cărţii de identitate sau mandatarului desemnat prin procură specială, pentru a se evita astfel folosirea datelor de pe cuponul de pensie sau chiar a cuponului de către alte persoane în scopuri oneroase.

Propunerea legislativă înregistrată la Senat vine să simplifice și mai mult această procedură, în sensul în care pensionarii vor putea intra mult mai ușor în posesia taloanelor mov, întrucât, pe lângă faptul că le primesc prin poștă, aceștia le vor putea primi inclusiv pe e-mail, pentru a le fi la îndemână.

Important! Propunerea legislativă trebuie să treacă de ambele Camere ale Parlamentului pentru a fi adoptată. Ulterior, preşedintele statului trebuie să promulge legea, iar propunerea să fie publicată în Monitorul Oficial pentru ca prevederile sale să intre în vigoare.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Primăria Alba Iulia, LICITAȚIE pentru concesionarea primei parcele din viitorul ”Parc Industrial”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Primăria Alba Iulia, LICITAȚIE pentru concesionarea primei parcele din viitorul ”Parc Industrial” Primăria Alba Iulia organizează prima licitație pentru concesionarea unei parcele de aproape 2 ha de teren (18.104 mp), din viitorul Parc Industrial, situat în apropiere de șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. potrivit anunțului publicat pe site-ul primăriei: Municipiul Alba Iulia, cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea