Rămâi conectat

Ştirea zilei

„Unde dezbină legea, uneşte cultura”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În prezenþa unor personalitãþi remarcabile ale judeþului nostru ºi nu numai, în ziua de marþi, 26 octombrie, la Crãciunelu de Jos a avut loc adunarea de suflet a artiºtilor dintr-o razã mare de activitate care au participat la Adunarea Generalã de bilanþ a Despãrþãmântului „Timotei Cipariu” Blaj pe perioada 1990-2010. Lucrãrile au fost deschise de d-na Lenuþa Bubur, primarul comunei Crãciunelu de Jos, care a urat bun venit tuturor celor prezenþi în salã cu o remarcã specialã pentru dl Ion Dumitrel, preºedintele Consiliului Judeþean Alba, care ºi-a fãcut timp pentru a onora acest eveniment ºi domnul prof. univ. dr. Dumitru Acu, preºedintele Asociaþiunii „Astra” România, care a venit special de la Sibiu. De la acest eveniment nu putea lipsi dl prof. Ioan Bâscã, consilier la Compartimentul cultural al Consiliului Judeþean Alba. Dupã cuvântul de întâmpinare a doamnei Titiana Fer, preºedintele cercului ASTRA Crãciunelu de Jos, a vorbit d-na judecãtor Maria Beldea, primul preºedinte al ASTREI Blaj dupã anul 1989. A urmat decernarea „Medaliei jubiliare de aur” pe anul 2010 d-lui Ion Dumitrel, înmânatã de dl Dumitru Acu, preºedintele ASTREI, ca recunoºtinþã pentru semnul constant pe care domnia sa îl acordã ASTREI blãjene.
În continuare lucrãrile au fost conduse de dl preºedinte al ASTREI, Dumitru Acu, care a dat cuvântul d-nei Silvia Pop, preºedintele Despãrþãmântului ASTRA „Timotei Cipariu” Blaj, pentru a prezenta darea de seamã pe perioada 1990-2010. ªi domnia sa
i-a salutat pe toþi participanþii prezenþi în salã nominalizându-i pe fiecare, pe urmã a informat auditoriul pe o paletã largã despre întreaga activitate a ASTREI blãjene în perioada mai sus arãtatã, scoþând în relief acþiunile pozitive ºi realizãrile notabile ale tuturor cercurilor ASTRA reactivate, dar ºi a celor nou înfiinþate. Totodatã a mulþumit celor care ajutã activitãþile ASTREI începând cu dl Ion Dumitrel, primarii comunelor din jurul Blajului remarcând prezenþa unora dintre ei în salã (Sâncel, Bucerdea Grânoasã, Cergãu Mare, Crãciunel). Dupã prezentarea raportului financiar ºi raportului comisiei de cenzori prezentate de ec. Gabriela Cipariu, d-na prof Ana Hinescu a prezentat „Proiectul de program pentru adunarea jubiliarã ASTRA 150 de ani, august 2011”.
Au urmat discuþii pe marginea celor prezentate mai sus precum ºi saluturi ºi mesaje din partea celor prezenþi în salã. Dintre vorbitori am reþinut: Oliviu Iacob – preºedinte ASTRA Alba Iulia, preot Vasile Brumar, protopop ortodox Sâncel, Florin Bota – Teiuº, care prin CAR Credit Teiuº a întreprins o acþiune caritabilã pentru donare de cãrþi destinate românilor din Moldova de peste Prut, Ionel Covrig – Dumbrãveni (jud. Sibiu), Ioan Irimie – preºedintele ASTRA Dumbrãveni (Sibiu) care a informat auditoriul despre neînþelegerile dintre ortodocºii ºi catolicii din oraºul lor, neputând sfinþi bustul lui Timotei Cipariu ridicat în urbea lor. Doamna Silvia Pop a þinut sã precizeze cã la Blaj nu se întâmplã aºa ceva ºi cã mai marii celor douã confesiuni din judeþul Sibiu ar trebui sã þinã cont de cuvintele marelui N. Iorga: „Unde dezbinã legea, uneºte cultura”. Cãlina Comºa, prof. Valea Lungã, o doamnã plinã de iniþiativã, a vorbit de comemorarea ºi omagierea lui Ion Bianu, fiind îndeaproape secondatã de prof. Maria Oneþ, directorul ªcolii cls. I-VIII Valea Lungã, prof. Valeria Avram, un cadru didactic de excepþie care cu mult tact iniþiazã elevii în acþiunile ASTREI, prof. Elisabeta Gheþie, preºedintele ASTRA Alba Iulia, Marioara Bercea – Micãsasa (Sibiu), prof. Ion Mãrginean, preºedintele cercului Cergãu Mare. Ec. Ion ªolea ºi înv. Ghiocel Bãdiºor au vorbit despre importanþa busturilor celor doi mitropoliþi de pe Câmpia Libertãþii Blaj, Andrei ªaguna ºi Ion Lemeni (ortodox ºi catolic), scoþând în relief unitatea poporului român.
S-a ales de asemenea noul comitet director, care a rãmas în aceeaºi componenþã, în frunte cu d-na prof. Silvia Pop – preºedinte. S-a creat un nou post pentru relaþiile cu mas-media, acesta revenind d-lui ing. Ion Mihãlþan.
Ricã ROMAN


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| ACCIDENT RUTIER pe Calea Moților din Alba Iulia, lângă stația de salvare: Două mașini s-au ciocnit

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT RUTIER pe Calea Moților din Alba Iulia, lângă stația de salvare: Două mașini s-au ciocnit

Luni seara, o coliziune între două mașini a avut loc pe Calea Moților din Alba Iulia.

Potrivit informațiilor preliminare furnizate de autorități pentru ziarulunirea.ro, incidentul a implicat două autovehicule.

Elit - Gustul Desăvârșit

Nu s-au înregistrat persoane rănite în urma acestui eveniment rutier, autoritățile calificându-l ca o simplă tamponare.

Cu toate acestea, la locul incidentului a fost prezente și un echipaj de la Serviciul Județean de Ambulanță, pregătit să intervină în orice situație.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Incendiu la fabrica Kronospan Sebeș! A ars o bandă din secția de PAL. Garda de Mediu s-a deplasat la fața locului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Incendiu la fabrica Kronospan Sebeș. A ars o bandă din secția de PAL. Garda de Mediu s-a deplasat la fața locului

În această seară, după ora 19:00, la fabrica Kronospan din Sebeș, județul Alba, a izbucnit un incendiu la secția de pal, în zona buncărului de așchii.

În jurul orei 19:30, a fost anunțată Garda de Mediu, care s-a deplasat la fața locului, incendiul fiind aproape stins”, a declarat pentru ziarulunirea.ro Dănuț Hălălai, comisar șef al Gărzii de Mediu Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din informațiile obținute de la martorii de la fața locului, se pare că incendiul nu a afectat o suprafață mare, iar angajații fabricii și pompierii din cadrul unității au intervenit prompt pentru stingerea acestuia.

Echipa de permanență de la Garda de Mediu Alba s-a deplasat la fața locului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Încă un caz de șofer din Alba depistat pozitiv la Drug Test și NEGATIV la testul biologic: În peste 60% din cazuri rezultatele aparatelor sunt infirmate de analize

Ziarul Unirea

Publicat

în

Încă un caz de șofer din Alba depistat pozitiv la Drug Test și NEGATIV la testul biologic: În peste 60% din cazuri rezultatele aparatelor sunt infirmate de analize

Încă un caz în care conducătorul auto avea rezultat pozitiv la Drug Test, iar ulterior după ce și-a făcut analizele de sânge, acestea au indicat că rezultatele testului inițial erau false, a fost făcut public în Alba.

Este vorba despre un tânăr în vârstă de 18 de ani din Zlatna, județul Alba, oprit de polițiști la începutul lunii septembrie și care s-a ales cu dosar penal și suspendarea permisului după ce la testarea cu aparatul drogtest, a rezultat că era sub influența substanțelor psihoactive. În urma analizelor toxicologice s-a dovedit că acesta nu consumase droguri, iar cazul împotriva acestuia a fost clasat.

„Din cuprinsul buletinelor de analiză toxicologică, privind prezența în organism a substanțelor psihoactive a numitului M. S. M., rezultatul este negativ atât pentru mostra de sânge, recoltată la ora 17:35, cât și pentru mostra de urină recoltată la ora 17:38”, se arată în soluția de clasare trimisă de familie pe adresa ziarulunirea.ro.

Elit - Gustul Desăvârșit

IPJ Alba va înlocui aparatele Drugtest aflate acum în dotare, după ce rata de eșec a acestora este uriașă. 67% din testele efectuate în 2022, care au avut rezultat pozitiv la aparate, au fost infirmate la analizele de laborator.

Schimbarea dispozitivelor se va face cu sprijinul financiar oferit de Consiliul Județean Alba. Vor fi achiziționate șapte aparate pentru determinarea prezenţei în salivă a substanţelor stupefiante, a căror valoare totală este estimată la 154.000 lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare