Rămâi conectat

Actualitate

Tinerii şi internetul s-au pus baricadă împotriva drujbelor din Parcul Custozza

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Primăria a pornit la defrişarea Parcului Custozza pentru a realiza unele „amenajări” în Cetate. Lucrători nu foarte clar identificaţi au sosit sâmbătă, încă la ceas de noapte, pe întuneric pe la ora 6.00, cu drujbe, scări şi altele pentru a începe tăierea copacilor seculari. Planurile acestora şi ale primăriei au fost însă zădărnicite pentru moment de un grup de tineri şi lideri de opinie din Alba Iulia care s-au trezit cu noaptea în cap şi s-au opus la ceea ce ei au numit „măcelul” copacilor din „inima oraşului”. Între liderii amintiţi i-am numărat pe Florin Roman, Simone Albani, Gabriel Pleşa şi câţiva membri ai unor ONG-uri de mediu (Alba Verde fiind cel mai cunoscut).
Protestatarii au acţionat paşnic, chiar dacă poliţia comunitară a fost chemată să medieze „conflictul” dintre cele două părţi. Presiunea celor 50 de protestatari, alertaţi încă din seara precedentă de posibila venire a muncitorilor cu drujbe, a avut efect totuşi. Muncitorii nu au putut răspunde în ce temei legal fac acele defrişări şi s-au dat bătuţi după ce au văzut că tinerii nu vor să le permită să taie copacii. „Am făcut o baricadă împotriva unui primar abuziv care vrea să ne distrugă un loc simbolic, un reper pentru multe generaţii. Am oprit drujbele. E o victorie de moment pentru că Primăria are resursele să vină peste noi cu forţă şi de acum înainte. Am văzut asta când au trimis ca nişte infractori, pe ascuns, pe întuneric nişte muncitori anonimi să taie copaci care sunt efectiv parte din istoria oraşului. Dar ne vom opune în continuare”, a spus Florin Roman. Acesta a fost legitimat în timpul evenimentelor pentru că şi-a asumat afişele pe care protestatarii le-au pus pe copacii din parc pentru a semnaliza abuzul comis.

Simone Albani, alt animator al protestelor a anunţat şi pe Facebook că „s-au organizat echipe de veghe, care vor sta în Parc şi vor urmări 24 din 24 de ore ca nimeni să nu taie copacii”. El a spus că „imediat ce vom afla că Primăria intenţionează din nou să atace copacii vom alerta iar pe toată lumea. Cineva din partea noastră este permanent acolo şi chemăm şi alţi voluntari să ne ajute. Vom face asta până la protestul de vinerea viitoare şi chiar şi după”. Albani a declarat că e îngrijorat şi de pavajul istoric din Cetate care se scoate acum şi care va fi înlocuit de „havele”, pe bani mulţi. Şi alţi protestatari au remarcat că acest pavaj a fost recondiţionat cu doar câţiva ani în urmă pe sume importante şi se întrebau de ce ar trebui schimbat.
Apelul lansat de Florin Roman şi Simone Albani joia trecută pentru apărarea Parcului Custozza, precum şi de sociologul Simona Branişte s-a răspândit furtunos mai ales între tinerii din oraş şi mai ales în mediul online. Pe internet o Petiţie pentru apărarea Parcului a strâns peste 1100 de semnături în mai puţin de 48 de ore, s-a creat un grup de susţinere cu peste 300 de membri, au fost făcute sute de comentarii pe temă.
Sâmbătă seara, o altă întrunire a tinerilor, mulţi dintre ei chiar elevi, convocată tot pe internet, a strâns peste 70 de persoane care s-au oferit să ia parte la mai multe tipuri acţiuni pentru protejarea parcului. Ei au hotărât ca în fiecare seară la ora 20.00, fiecare dintre ei să mai aducă câte 5 prieteni, astfel încât până vinerea viitoare acţiunile de protest să crească treptat la un număr şi mai mare de participanţi.
La primărie a fost depusă o cerere pentru un protest de amploare, pentru vinerea viitoare, 11 martie, între orele 12.00-14.00, un lanţ uman prin care să se demonstreze adeziunea albaiulienilor la Parcul de care foarte mulţi sunt legaţi cu sufletul şi amintirile.

Nicoleta I. TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea