Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Tânăr, folosit drept „săgeată” pentru niște deținuți care înșelau oamenii prin metoda „Accidentul” în Alba. Câți bani au strâns de la victime

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pentru că era minor la data săvârşirii faptelor, Ionuţ L. a fost condamnat la o pedeapsă neprivativă de libertate, respectiv măsura supravegherii pe o perioadă de şase luni.

Un tânăr din Medgidia, judeţul Constanţa, care era ”săgeata” unor deţinuţi care înşelau prin metoda ”Accidentul” a dat două lovituri şi la Alba Iulia.

În actul de sesizare s-a reţinut, în esenţă, că la data de 4 noiembrie 2017, ca urmare a inducerii în eroare a unui vârstnic prin metoda ”accidentul” de către persoane necunoscute, tânărul s-a prezentat la domiciliul acesteia şi a ridicat suma de 25.000 lei, invocând în mod mincinos că este din partea avocatului cu care a discutat anterior telefonic.

La fel, în 9 noiembrie 2017, acesta s-a prezentat la domiciliul unei femei şi a ridicat suma de 9.000 lei, căreia i-a spus la fel că vine din partea unui avocat cu care aceasta discutase anterior la telefon. Tânărul era ”săgeata” celor care au pus la cale infracţiunile. Prima victimă a fost contactată telefonic de către o persoană necunoscută de sex masculin care i-a spus plângând că este fiul său şi că a accidentat o persoană pe trecerea de pietoni. Ulterior, conversaţia a continuat cu o altă persoană necunoscută de sex masculin care a susţinut că este avocat şi care l-a indus în eroare solicitându-i suma de 25.000 lei pentru împăcarea cu victima. Speriat, bătrânul a dat curs solicitării şi a predat tânărului care s-a prezentat la domiciliul său suma de 25.000 lei.

Cea de-a doua victimă a fost amăgită în acelaşi mod, de data aceasta la telefon a fost o voce de femeie, care i-a spus că este fiica sa şi că a accidentat o persoană pe trecerea de pietoni. „Săgeata“ s-a prezentat la uşa apartamentului şi a luat cei 9.000 de lei solicitaţi. Cei doi vârstnici şi-au dat seama de înşelăciune după ce au discutat cu copiii lor şi au sesizat poliţia. Activităţile operative desfăşurate de poliţişti au dus la identificarea cu rapiditate a tânărului care a preluat banii, acesta fiind reţinut în aceeaşi zi, în judeţul Hunedoara. A fost audiat un taximetrist care a recunoscut dintr-o fotografie pe un tânăr pe care l-a transportat din Alba Iulia în Hunedoara. În 7 noiembrie, una dintre victime l-a recunoscut pe acesta în timpul efecturării unei recunoaşteri de grup la Poliţie. La momentul reţinerii de către poliţiştii din Deva, acesta avea asupa sa sumele de 42.850 de lei şi 300 de euro, bani proveniţi din mai multe fapte de înşelăciune comise în Alba, Cluj şi Hunedoara.

”Inculpatul a recunoscut săvârşirea faptelor, însă nu a putut oferi suficiente date pentru a identifica persoana sau persoanele care au purtat convorbirile telefonice cu victimele. A confirmat că avea cunoştinţă despre faptul că tatăl unui amic, încarcerat în Penitenciarul Tulcea, împreună cu colegii săi de celulă induceau în eroare victimele prin metoda Accidentul, iar el trebuia să le spună că este din partea avocatului sau a doctorului când ridica de la acestea sumele de bani”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia. În continuare, instanţa a reţinut că faptele prezintă un grad mediu de pericol social, ţinând cont că inculpatul se afla la o vârstă fragedă, ”fiind comise cu naivitatea specifică vârstei”. Acesta avea 17 ani la momentul respectiv.

Instanţa a lăsat nesoluţionată latura civilă, ceea ce însemană că victimele trebuie să demareze un proces civil pentru a-şi putea recupera banii. A menţinut, totuşi, sechestrul asupra a 34.000 de lei din suma reidicată de la inculpat în momentul reţinerii. Hotărârea din 23 decembrie 2020 a rămas definitivă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea