Rămâi conectat

Ştirea zilei

Situație ALARMANTĂ la Spitalul din Alba Iulia: Din 49 de pacienți intubați la ATI care au necesitat ventilație mecanică invazivă au supraviețuit doar 7

Ziarul Unirea

Publicat

în

Situație ALARMANTĂ la Spitalul din Alba Iulia: Din 49 de pacienți intubați la ATI care au necesitat ventilație mecanică invazivă au supraviețuit doar 7

În județul Alba au fost înregistrate, de la începutul pandemiei de coronavirus și până în prezent, 9.438 de persoane infectate, iar la nivel național bilanțul a ajuns la 440.344 de îmbolnăviri.

Vestea bună este că, la nivel local, 6.584 dintre bolnavi s-au vindecat, iar la nivelul întregii țări numărul persoanelor care au scăpat de virus a ajuns la 313.885. Vestea rea este că pandemia a secerat, din luna martie și până în prezent, 246 de vieți în județul Alba și 10.541 în România, majoritatea deceselor fiind înregistrate în spitale, în special în rândul pacienților care au prezentat o formă severă sau critică a bolii, ajunși la ATI, cazuri în care toate eforturile făcute de personalul medical au fost zadarnice.

În cadrul Secției de Boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia (desemnată prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 555/2020 ca spital de fază II, având un 45 de paturi dedicate pacienților diagnosticați cu COVID-19) au fost internați în ultimele 8 luni, în total, 741 de pacienți diagnosticați cu COVID-19, cu forme ușoare, medii sau severe.

La nivelul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia funcționează și compartimentul ATI-COVID dedicat terapiei pacienților cu forme severe sau critice, cu un număr de 10 paturi. Aici au fost tratați 164 pacienți diagnosticați cu COVID-19 cu forme severe sau critice, după cum ne-a informat Diana Mârza, managerul unității medicale. Din rândul acestor pacienți, 40 au necesitat terapie cu CPAP (ventilație non-invazivă), iar 49 au avut nevoie de ventilație mecanică invazivă (intubare). În rândul pacienților care au necesitat ventilație mecanică invazivă au fost înregistrate 42 de decese.

”În total, până în prezent, la nivelul Secției ATI-COVID, au fost înregistrate 78 de decese în rândul pacienților diagnosticați cu COVID-19, cu forme severe sau critice, reprezentând 48% din totalul pacienților tratați în secția ATI-COVID”, a concluzionat managerul spitalului.

Statistica este sumbră, însă situația nu este diferită de cea înregistrată în alte secții ATI din țară, deși sunt puțini manageri care au avut curaj să comunice detaliile privind mortalitatea în cazul pacienților intubați. De pildă, până pe 5 noiembrie, în Spitalul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, din 44 de bolnavi care au necesitat ventilație mecanică invazivă, doar 2 au supraviețuit și au fost detubați; la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara au supraviețuit 9 pacienți din 149 intubați; la spitalul COVID din Arad au scăpat cu bine din starea critică 3 din 70 de pacienți intubați, iar Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, unde se înregistrează cea mai bună situație (din datele oficiale făcute publice până acum), din 86 de bolnavi ventilați mecanic și intubați au supraviețuit 23.

Medicii din terapie intensivă consultați de presa centrală de investigații susțin că aceste cifre necesită explicații, cu date care din păcate deocamdată lipsesc, deși a trecut aproape o lună de când Ministerul Sănătății a cerut unităților medicale o statistică a deceselor, inclusiv a celor în care oamenii au fost intubați. ”Fiecare caz în parte ar trebui analizat. Este foarte important, de exemplu, de aflat data în care pacientul a avut primul test PCR pozitiv și această dată trebuie corelată cu momentul internării.

Dacă pacientul a stat acasă prea mult și a ajuns la spital cu o agravare a bolii, cu plămânii extrem de afectați, atunci el a ajuns în ATI prea târziu. În acest caz nu este vina sistemului. În schimb, dacă pacientul a ajuns repede în spital după diagnosticare cu boala COVID și a ajuns să moară în ATI la scurt timp, atunci putem vorbi de o problemă a sistemului medical”, a declarat un medic specializat în ATI, care a dorit să-și păstreze anonimatul. ”Din păcate, numărul celor care decedează este mare pentru că, în general, sunt pacienți cu o serie de comorbidități, pacienți în vârstă, dar nu numai. Sunt și tineri la care evoluția bolii este critică, declanșează niște mecanisme patogenice care sunt foarte greu de stopat și readuse la o fiziologie normală, a declarat recent medicul medicul Virgil Musta de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

La rândul său, profesorul Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății de Anestezie și Terapie Intensivă, consideră că în spitalele din România ajung cu precădere persoane în vârstă, ”cazuri grave, severe și cu șanse desigur foarte, foarte mici ajung în spital, la ATI, unde sunt intubați din cauza problemelor de oxigenare și încarcă această mortalitate”. El este de părere, însă, că rezultatele medicilor în lupta cu COVID sunt foarte bune, în condițiile în care România are unul dintre cele mai prost finanțate sisteme medicale din Europa, iar țara noastră este în prezent pe locul 15 pe continent la mortalitatea raportată la numărul de locuitori.

Previziunile privind evoluția pandemiei în România nu sunt deloc încurajatoare pentru viitorul apropiat. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, crede că va mai urma o creștere a numărului de cazuri de infectare care va pune la încercare capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienții. Concluzia este că stă în puterea noastră să evităm să se ajungă la o astfel de situație dacă respectăm măsurile recomandate de specialiști, iar efortul nu este niciodată prea mare dacă are ca rezultat salvarea unor vieți.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea