Rămâi conectat

Actualitate

Schimb de experienţă între tineri închişi în Penitenciarul Aiud şi elevi deschişi ai Colegiului „Dorin Pavel” din Alba Iulia

Bogdan Presecan

Publicat

în

Vineri, 6 aprilie, la Penitenciarul de maximă siguranţă Aiud s-au întâlnit cu scopul de a face schimb de experienţă 30 de tineri voluntari – 15 elevi din clasele a XI-a şi a XII-a de la Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” din Alba Iulia şi 15 tineri condamnaţi.

Elevii au vizitat  câteva dintre celulele în care îşi ispăşesc pedeapsa deţinuţii, au scocializat cu aceştia şi şi-au împărtăşit unii altora poveştile.

Potrivit IPJ Alba, au avut loc discuţii şi jocuri de rol, prin care tinerii au relatat elevilor câteva întâmplări din viaţă, aspecte legate de mediul familial, precum şi împrejurările care au concurat la comiterea de fapte antisociale, iar elevii le-au împărtăşit partenerilor de dialog activităţile în care sunt implicaţi în fiecare zi. De asemenea, participanţii la întâlnire au putut viziona un film documentar privind evoluţia Penitenciarului Aiud.  Activitatea s-a finalizat cu un meci de fotbal la care au participat elevii şi deţinuţii, parteneri de dialog.

Elit - Gustul Desăvârșit

Întâlnirea dintre elevi şi deţinuţi face parte din Proiectul „Învăţăm din greşeli”, iniţiat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba în parteneriat cu Penitenciarul Aiud şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba. Activităţile din cadrul acestui proiect au  drept scop prevenirea delincvenţei şi recidivei în rândul minorilor şi tinerilor.

Proiectul se adresează elevilor de liceu din judeţul Alba şi tinerilor care ispăşesc o pedeapsă privativă de libertate  în Penitenciarul Aiud.

În cadrul proiectului sunt prevăzute 3 tipuri de activităţi, respectiv:

– 4 activităţi de socializare, ce vor avea loc în penitenciarul Aiud şi se vor realiza între 15 elevi de liceu şi 15 tinerii care  ispăşesc o pedeapsă privativă de libertate.

–  6 dezbateri ce vor avea loc la Sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, la care vor participa un număr mai mare de elevi (cca. 40-50) de liceu şi 5 tineri din Penitenciarul Aiud.  Discuţiile vor fi axate pe cunoaşterea mediului familial în care a crescut tânărul condamnat, parcursul şcolar, anturajul acestuia, în vederea identificării şi conştientizării cauzelor, împrejurărilor şi condiţiilor care au determinat săvârşirea de infracţiuni.

La sfârşitul dezbaterilor va avea loc o activitate de aplicare de chestionare, în vederea evaluării impactului acestor dezbateri asupra elevilor participanţi.

– Realizarea unei înregistrări video, cu mărturii ale tinerilor condamnaţi, ce va fi folosită de către poliţişti inspectoratului, în activităţile educativ – preventive desfăşurate în unităţile de învăţământ.

Selecţia tinerilor condamnaţi care participă la toate aceste activităţi cât şi moderarea dezbaterilor se vor realiza de specialiştii Serviciului de Asistenţă Psihosocială din cadrul Penitenciarului Aiud, după obţinerea în prealabil a acordului acestora.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Profit RECORD pentru OMV Petrom, în 2022: Câte miliarde de euro a încasat și câți bani au ajuns la bugetul de stat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Profit RECORD pentru OMV Petrom, în 2022: Câte miliarde de euro a încasat și câți bani au ajuns la bugetul de stat

OMV Petrom a raportat joi un profit net de 10,3 miliarde de lei în 2022, potrivit unui comunicat al companiei.

Spre comparație, în 2021 compania raportase un profit net de 2,8 miliarde de lei, așadar e vorba de o creștere de peste trei ori a companiei controlate de compania austriacă OMV și la care statul român deține 20% din acțiuni.

Elit - Gustul Desăvârșit

OMV Petrom a raportat și plata unor contribuții-record la bugetul de stat, în valoare de aproape 20 miliarde lei, incluzând taxe, dividendele de bază și dividendele speciale. Impozitele si contribuțiile specifice sectorului au însumat peste 7 miliarde lei.

De remarcat că OMV Petrom a raportat rezerve ce cash de peste 13 miliarde de lei, cu aproape 4 miliarde de lei mai mari decât în 2021. Nu e clar care este strategia companiei pentru această rezervă uriașă de cash.

Propunerea conducerii companii pentru dividendele de bază pentru 2022: 0,0375 lei/acțiune, în creștere cu 10% față de anul precedent; de asemenea, un dividend special este planificat a fi plătit în 2023, valoarea exactă urmând a fi anunțată la jumătatea anului 2023.

Anunțarea rezultatelor financiare ale companiei vine pe fondul tentativei guvernului de a impune o suprataxă pe veniturile excepționale ale companiilor din energie. Guvernul a adoptat această taxă de solidaritate introdusă de un regulament UE, dar OMV Petrom a anunţat că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, motivând că are „sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Tradiții și obiceiuri de Întâmpinarea Domnului: În 2 februarie, părinţii îşi ungeau copiii cu untură de urs să fie puternici şi sănătoşi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Întâmpinarea Domnului are loc, în fiecare an, pe 2 februarie şi este cunoscută în popor şi sub denumirea de Stretenie. În tradiţia românească, Stretenia era văzută drept o sfântă, care ajuta oamenii nevoiaşi. Ziua de 2 februarie mai era şi sărbătoarea vitelor şi a babelor.

Citește și: Calendar creștin: Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani: 2023, 2024, 2025

Este bine ca femeile să ducă prunci spre închinare la Biserică. Când copilul face 40 de zile după naştere, mama îl aduce la Biserică ca şi „Mama lui Iisus”. În numele familiei, ea îl dăruieşte ca ofrandă lui Dumnezeu şi-l închină la altar.

Credincioşii cinstesc Icoana Maicii Domnului pentru spor şi sănătate în această zi. Acest obicei mai poartă numele de „Îmblânzirea inimilor împietrite” sau „ Profeţia lui Simeon”.

Elit - Gustul Desăvârșit

În ziua de 2 februarie mai are loc şi ziua ursului. Tradiţia spune că părinţii îşi ungeau copiii cu untură de urs ca aceştia să fie puternici şi sănătoşi, fiind convinşi  că puterea ursului îi este dăruită pruncului.

De Stretenie iese ursul din bârlog. Se zice că dacă ursul îşi vede umbra înseamnă că va mai dura până se va încălzi, aşa că se reîntoarce în culcuşul lui. Bătrânii povestesc că puneau schimbarea vremii pe seama comportamentului neobişnuit al ursului, numit Al Mare sau Martin. Pentru a câştiga simpatia şi bunătatea ursului, oamenii puneau pe poteci vase cu miere şi bucăţi de carne. Puterea acestui animal este transmisă asupra oamenilor, în special asupra copiilor.

Citește și: Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti

Tot în această zi are loc „Târcolitul viilor”, un ritual de ocol, îndeplinit de viticultori. În Transilvania, bărbaţii merg să taie şi să lege via. Din crenguţele de viţă îşi împodobesc pălăriile şi fac o petrecere la care dezgroapă o sticlă de vin din anii trecuţi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cifre negre în ALBA: Câți angajați au MURIT sau au fost răniți în accidente de muncă, în 2022

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Cifre negre în ALBA: Câți angajați au MURIT sau au fost răniți în accidente de muncă, în 2022

Anul 2022 a venit cu o serie de incidente neplăcute pentru o mulțime dintre angajații care își desfășoară activitatea în județul nostru.

Astfel, potrivit informațiilor transmise de ITM Alba la solicitarea ziarulunirea.ro, a fost confirmat caracterul de accident de muncă unui număr de 144 din cele 152 de evenimente comunicate de către angajatori.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din păcate, de asemenea, două persoane și-au pierdut viața în urma acestor accidente, potrivit autorităților.

Pe parcursul anului 2022 au fost comunicate de către angajatori, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba, un număr de 152 evenimente.

Dintre acestea, 8 (opt) evenimente au fost comunicate de către ITM Alba către Inspecția Muncii București, fiind evenimente a căror cercetare intrau în sfera de competență a inspectorilor de munca, respectiv accidente mortale sau accidente colective.

Din cele 144 de evenimente pentru care cercetarea a fost efectuată de către comisiile întrunite în cadrul unității unde s-au produs evenimentele, așa cum prevede legislația specifică privind cercetarea accidentelor care au avut ca urmare incapacitate temporară de muncă, pentru 138 evenimente, cercetarea a fost finalizată și dosarele au fost avizate de către ITM Alba.

Diferența de 6 evenimente sunt încă în faza de cercetare, unele fiind produse la sfârșitul anului trecut și sunt în termenul permis de legislație privind finalizarea dosarelor de cercetare, iar pentru o parte sunt solicitate, și aprobate de către ITM Alba, prelungirea termenelor de finalizare, din diverse motive.

În anul 2022 numărul total de accidentați înregistrați la nivelul ITM Alba, urmare accidentelor de mai sus, au fost de 74, din care 2 mortale și 72 au avut ca urmare incapacitatea temporară de muncă acelor implicați.

Dintre acestea 4 (patru) victime au fost implicate într-un accident colectiv, în urma căruia acestea au suferit vătămări ale organismului producând incapacitate temporară de muncă mai mare de trei zile.

Situația punctuală a celor 8 dosare de cercetare, comunicate și întocmite de inspectorii de muncă a ITM Alba, în anul 2022 este urmatoarea:

– 7 (șapte) dosare au fost finalizate și avizate de către Inspecția Muncii București, pentru 5 (cinci) dintre acestea fiind confirmat caracterul de accident de muncă și 2 (două) ca accidente în afara muncii.
Dintre cele 5 accidente de muncă, doar 2 (două) au fost înregistrate la ITM Alba, pentru celelalte 3 (trei) victimele erau angajate a unor unități din alte județe.
– un eveniment este încă în curs de cercetare, accidentul fiind de circulație produs în afara țării, pentru care nu au fost primite documentele necesare finalizării dosarului.

O analiză a cauzelor care au condus la producerea accidentelor, arată în modul următor:
– Neutilizarea de către accidentat a mijloacelor de protecție din dotare;
– Efectuarea necorespunzătoare de manevre, comenzi, de către accidentați;
– Efectuarea unor operații, activități, în afara sarcinilor de muncă dispuse de conducătorii locurilor de muncă;
– Neasigurarea de către angajatori a mijloacelor de protecție colective, în special în activitatea de constructii;
– Goluri neprotejate în planșeele construcțiilor, urmate de căderea accidentaților între două nivele;
– Admiterea prezenței la lucru sub influența băuturilor alcoolice.

La nivel național, 3.249 persoane au suferit accidente de muncă în primele nouă luni din 2022, cu 527 mai puţine comparativ cu perioada similară din 2021, iar 79 dintre acestea şi-au pierdut viaţa (150 în primele 9 luni ale anului 2021).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea