Rămâi conectat

Curier Județean

Protest eşuat la Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia

Bogdan Presecan

Publicat

în

*Cu sau fară statut, studentul din Alba rămâne mut

Liga Studenţilor Universităţii ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia programase pentru ieri, între orele 12.00 şi 13.00, un protest în curtea instituţiei de învăţământ, chiar de Ziua Internaţională a Studentului. Dezinteresul celor care studiază la universitatea albaiuliană a fost dovedit de prezenţa foarte slabă la Protestul organizat de Ligă. Dacă la ora 12.00 în curtea instituţiei nu erau mai mulţi de 10 protestatari, la ora 13.00, numărul lor nu depăşea cincizeci. Organizatorii au justificat prezenţa foarte mică a studenţilor prin faptul că nu au avut timp să promoveze acţiunea, ei, la rândul lor fiind înştiinţaţi doar cu o zi înainte de către Asociaţia Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (A.N.O.S.R.).

Protestul eşuat face parte dintr-o acţiune organizată în toate centrele universitare din ţară, de către A.N.O.S.R. împotriva tergiversării adoptării de către Ministerul Educaţiei (M.E.C.T.S.) a Statutului Studentului, act normativ aflat în dezbatere publică din luna iunie. Conform purtătorului de cuvânt al Ligii Studenţilor (L.S.U.A.), Monica Braşovean, Ministerul Educaţiei, încalcă drepturile studenţilor pentru că potrivit noii legi a învăţământului acest Statut trebuia deja adoptat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bogdan PRESECAN

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Înființarea ”Centrului de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți „Sf. Stelian” Alba Iulia, pe masa consilierilor locali. Unde va fi situat și cui se adresează

Ziarul Unirea

Publicat

în

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat în ședința de marți, 7 februarie 2023 proiectul privind înființarea ”Centrului de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți „Sf. Stelian”, destinat copiilor cu vârste între 14-18 ani care provin din familii cu nevoi materiale și financiare, în cadrul cărora riscul de separare a copilului crește, precum și riscul de abandon școlar și chiar de a nu fi înscriși în sistemul național de învățământ.

Rolul Direcției de Asistență Socială Alba Iulia, prin Compartimentul Protecției Copilului este acela de menținere a copilului în familia sa prin acordarea de beneficii și servicii sociale specializate. în urma unor evaluări de stabilire a nevoilor copilului și ale familiei se întocmește Planul de servicii în colaborare cu părinții copilului. De cele mai multe ori serviciile acordate acestor familii se fac prin centre de zi care desfășoară activități de îngrijire, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viață independentă, care acordă aceste servicii doar până la vârsta de 14 ani .De aici apare nevoia unui Centru de zi pentru copii cu vârsta între 14-18 ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

Direcția de Asistență Socială Alba Iulia are o bază de date cu peste 40 copii cu vârsta între 14-18 ani, care provin din familii cu nevoi materiale și financiare, în cadrul cărora riscul de separare a copilului crește, precum și riscul de abandon școlar și chiar de a nu fi înscriși în sistemul național de învățământ. Exista la nivelul direcției un număr de 30 planuri de servicii întocmite cu scopul de menținere a copilului în familie, respectiv prevenirea separării acestuia de familie, pentru această categorie de vârstă, pentru care nu s-au putut oferi servicii complete de îngrijire, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viață independentă, orientare școlară și profesională etc. pentru copii, cât și a unor activități de sprijin, consiliere, etc. pentru părinți.

Prin structura existentă a Direcției de Asistență Socială Alba Iulia, nu se acoperă nevoia identificată pentru copii cu vârsta 14-18 ani, cât și a unor activități de sprijin, consiliere, educare pentru părinții acestora.

Totodată, la nivelul Direcției de Asistență Socială Alba Iulia, prin intermediul Centrului de consiliere și sprijin pentru părinți și copii, ”Sf. Maria” și prin intermediul celor două parteneriate cu Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – se acoperă nevoia de oferire de
servicii sociale pentru 30 de copii expuși riscului de separare de familie, care au vârsta de până la 14 ani.

Având în vedere că la nivelul municipiului Alba Iulia, nu există alte centre de zi de natură publică sau privată, sau de tip ONG care să acopere nevoia actuală față de această categorie de vârstă, susținem că serviciile viitorului centru se pot raporta în rândul beneficiarilor de pe întreaga comunitate a municipiului.

Direcția de Asistență Socială Alba Iulia a identificat și soluția de satisfacere a acestei nevoi și se va depune o cerere de finanțare pentru înființarea și construcția unui Centrul de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți și dotarea acestuia pentru o bună funcționalitate, cu o valoare maximă eligibilă de 484.000 Euro fără TVA, cu respectarea cerințelor din ghidul specific.

Considerăm că alegerea locației în cadrul unui centru existent precum Centru de consiliere și sprijin pentru părinți și copii, ”Sf. Maria”, aflat în strada Amsberg, nr. 34 A, localitatea Alba Iulia, județul Alba este potrivit pentru a demara acest proiect întrucât ambele centre pot avea același obiectiv general de creștere a gradului de acces la serviciile sociale. Se propune ca numele reprezentativ al viitorului centrul de zi să fie: Centrul de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți „Sf. Stelian,, cod 8891CZ-C-II în cadrul Direcției de Asistență Socială Alba Iulia, fără personalitate juridică.

Beneficiarii centrul de zi deja existent, primesc servicii de asistență socială până la vârsta de 14 ani, urmând ca ulterior împlinirii vârstei de 14 ani să existe accesul la servicii de îngrijire, educație, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viață independentă, orientare școlară și profesională pentru copii, cât și a unor activități de sprijin, consiliere, educare pentru părinți, fie ca forma de continuitate, fie ca indetificare de cazuri noi.

Perioada de implementare a activităților proiectului va cuprinde, în mod obligatoriu, o perioadă de maximum 8 luni de funcționare a serviciului social nou creat și nu depășește termenul de 31 decembrie 2024.

GHIDUL SPECIFIC

Ccondiții de accesare a fondurilor europene aferente planului național de redresare și reziliență în cadrul apelului de proiecte pnrr/2022/cl3/il Componenta 13 – reforme sociale Investiția II: crearea unei rețele de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie, prevede:

„Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA.

In cazul proiectelor depuse în cadrul PNRR, valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile va fi suportată din bugetul coordonatorului de reforme și/sau investiții pentru Componenta 13 – Reforme sociale/Investiția II – MFTEȘ, în conformitate cu legislația în vigoare.

În afara valorii eligibile a proiectului, orice altă cheltuială constituie cheltuială neeligibilă și va fi suportată de beneficiar.

Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de:

-330.000 Euro fără TVA pentru 145 de clădiri al căror consum de energie este aproape;
-484.000 Euro fără TVA pentru 5 clădiri care vor respecta obiectivul privind necesarul de energie primară cu cel puțin 20% mai mic decât cerința pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero conform orientărilor naționale.

Foto: comunitate.copii.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

18-19 februarie| Serbările Zăpezii 2023, la Arieșeni: Concerte, concursuri și focuri de artificii, la baza pârtiilor Vârtop I și II

BONTEA Alexandru

Publicat

în

18-19 februarie| Serbările Zăpezii 2023, la Arieșeni: Concerte, concursuri și focuri de artificii, la baza pârtiilor Vârtop I și II

În weekend-ul 18-19 februarie 2023, la Arieșeni va avea loc „Serbările zăpezii”, la baza pârtiilor Vârtop I și II.

Serbările Zăpezii revin la Arieșeni.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sâmbătă, 18 februarie și duminică, 19 februarie 2023, la baza pârtiilor de schi Vârtop I și II, locul de întâlnire al amatorilor sporturilor de iarnă.

Vă așteptăm cu activități diverse, pentru toate gusturile și vârstele, de la concursuri, foc de tabără și foc de artificii, la discotecă în aer liber, recitaluri de folclor, de muzică populară și de muzică pop.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Opt persoane care munceau „la negru”, depistate în Alba: Amenzi de peste 160.000 de lei date de ITM săptămâna trecută

Ziarul Unirea

Publicat

în

Opt persoane care munceau „la negru”, depistate în Alba: Amenzi de peste 160.000 de lei date de ITM săptămâna trecută

Prin Programul cadru de acţiuni al I.T.M. Alba pentru anul 2023, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii, s-a stabilit că unul dintre obiectivele prioritare ale activităţii inspectoratului îl reprezintă combaterea muncii nedeclarate, în vederea descurajării şi a diminuării acestui fenomen care, în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.

Activitatea zilnică a inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate săptămînal, către Inspecţia Muncii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Alba, în perioada 30.01.-03.02.2023, în activitatea de control, sunt redate mai jos.

În domeniul relaţiilor de muncă:

Total unităţi controlate: 46
Numar de salariați ai angajatorilor controlați: 508
Din care – femei : 209

Număr deficienţe constatate: 107
Nr. sancţiuni aplicate angajatorilor : 12
-din care: – 7 avertismente;
– 5 amenzi in valoare de 163.500 lei (din care 3 amenzi in valoare de 160.000 lei pentru 8 persoane depistate in lucru fără forme legale de angajare la 3 angajatori);

Principalele deficienţe constatate în controale :

-primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă ; -neplata salariilor la data stabilită în contractele individuale de muncă;
-nu a fost eliberată adeverinta de vechime la încetarea activitatii;
-nu se conduce corect evidența timpului lucrat;
-contractele individuale de muncă cu timp parțial nu conțin clauze referitoare la repartizarea programului de lucru;
-neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă anuale;
-neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
-nu se face dovada înmânării unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului;
-neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat;
-dosarele personale nu conțin actele necesare angajării;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:
Nr. total unităţi controlate: 19
Număr deficienţe constatate: 37
Număr de măsuri dispuse : 37
Angajatori sancționați: 18

Nr. sancţiuni aplicate: – 37 din care
– 35 avertismente;
– 2 amenzi in valoare de 7.500 lei.
Nr.evenimente comunicate : 1
Nr. evenimente cercetate : 1
Nr.evenimente în curs de cercetare : 2
Nr. actiuni de informare/constientizare angajatori : 1

In domeniul securității și sănătății în muncă, din dispoziția Inspecției Muncii, se desfașoară două campanii de control:

-Campanie de control privind respectarea măsurilor necesare pentru asigurarea securității și protecția lucrătorilor care își desfășoară activitatea la locurile de muncă din industria extractivă diviziunile CAEN 05, 07, 08.
Perioada de desfașurare este 27.01-27.02.2023

-Campanie de control privind respectarea prevederilor legale în domeniul securității și sănătații în muncă în unitățile de producere a energiei electrice Cod CAEN 3511.

Perioada de desfașurare este 01.02-28.02.2023

Principalele deficienţe stabilite în controale :

-Lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
-Lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
-Lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
-Lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
-Organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
-Lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
-Desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea