Rămâi conectat

Ştirea zilei

Primii pași spre construcția bazei sportive și de agrement în Alba Iulia: Primăria a lansat licitația pentru servicii de cercetare arheologică

Publicat

în

Primii pași spre construcția bazei sportive și de agrement în Alba Iulia: Primăria a lansat licitația pentru servicii de cercetare arheologică

Primăria Municipiului Alba Iulia a lansat în Sistemul Electronid de Achiziții Publice, o licitație pentru servicii de cercetare arheologica preventiva in vederea obtinerii certificatului de descarcare arheologică în cadrul proiectului „Construire baza sportiva si de agrement zona bazin olimpic”. Valoarea totală estimată a investiției este de 700.000, fără TVA.

Unul din obiectivele Municipiului Alba Iulia are ca scop dezvoltarea urbei pe multiple planuri, dar cu prioritate pe acele planuri care aduc o creştere a nivelului de trai şi implicit o îmbunătăţire a calităţii vieţii locuitorilor ei.

Dezvoltarea infrastructurii de agrement, reprezintă o parte componentă a planului de creştere a calităţii vieţii cetăţenilor urbei, de aceea municipalitatea a inclus în proiectele de dezvoltare şi realizarea unor zone de agrement şi practicare a sportului în mai multe zone ale oraşului.

Electrica Furnizare Discount

Având în vedere că Municipiului Alba Iulia deţine un singur bazin acoperit (bazin scurt numit şi olimpic cu lungimea de 50 m) şi un ştrand nefuncţional, capacitatea bazinului acoperit este insuficientă pentru gradul de interes al populaţiei pentru înot (de performanţă, de întreţinere, de agrement).
Terenul propus se află pe Bulevardul Republicii nr. 3 din municipiul Alba Iulia, judeţ Alba, baza sportivă şi de agrement propusă urmând a fi amplasată în incinta actualului Bazin Olimpic municipal.

Terenul se află în intravilanul Municipiului şi aparţine domeniului public al Municipiului Alba Iulia conform extrasului de carte funciară nr. 108966. Suprafaţa terenului este de 18 118 mp.

Bazinul pentru inotatori va avea dimensiunile de 25×15,4 m (conf. FR 2.5/pag. 115 din Cartea Federaţiei Romane de Natatie si Pentatlon Modem) si adancimea variabilă cuprinsa intre 1,40^2,0 m. Va fi dotat cu blocstarturi pentru 6 culoare pe latura scurta cu orientare est si cu gradene pe latura sud-estica.

Bazinul de agrement va avea o adâncime maximă constantă de 1,40 m, iar zona de relaxare va fi separată de cea de agrement/iniţiere printr-un bloc solid pe care se vor monta sisteme de hidromasaj (sistem 1). Zona de relaxare primeşte o formă semicirculară şi are amplasate central paturi pentru hidromasaj, organizate circular sistem 2). în centrul zonei create de grupurile de paturi cu hidromasaj, va fi desenat în finisaj simbolul „Celeilalte capitale – Alba lulia” ce va marca un sistem de hidromasaj în pardoseală (sistem 3).

Bazinul pentru copii este format din 2 bazine circulare unite intre ele, cu adancimea variabila, de la 0,2 0,40 m.

Accesul in bazin se va face in zona cu adancimea mica, cu ajutorul unei trepte mai late, care are rolul de a acomoda copiii cu apa, in zona respectiva adancimea acesteia fiind de 0,10 m.

Acest bazin va fi animat cu jocuri de apa interactive şi tobogane, montate pe categorii de varsta. In zona cu adâncime mica, de 0,25 m, se vor monta tobogane pentru copii mici cu forme atractive – elefant, arici. Tot aici se vor monta la umbra unei instalaţii palmier, 5 ciupercuţe stropitoare.

Trecerea spre al doilea cerc se va face printr-un tunel „răcoritor”, format din patru arce ce vor crea o panza de apa. In zona pentru copii mai mari vor fi amplasate jocuri de apa ce solicita si implica activ copiii – un sistem de vase cu pompa ce se vor umple si vor stropi adversarul si doua pistoale de apa rotative, montate in radier, care vor trage la o tinta comuna. In zona unde apa va atinge 0,40 m se va monta un tobogan mare.

Punctul alimentar va fi de tip fast-food şi va permite publicului consumul de sandwich-uri, cafea, băuturi răcoritoare, dulciuri, etc. Va fi o construcţie din cărămidă eficientă în continuarea grupului sanitar pentru public ,cu funcţiune sezonieră, ce va avea în zona adiacentă amenajată o terasă acoperită cu structură de emn, prevăzută cu sisteme retractabile de umbrire.

Publicitate

Ştirea zilei

ACCIDENT RUTIER pe DN74, la Izvorul Ampoiului: Șofer RĂNIT, după ce ar fi intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate

Publicat

în

ACCIDENT RUTIER pe DN74, la Izvorul Ampoiului: Șofer RĂNIT, după ce ar fi intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate

Un accident rutier a avut loc joi dimineață, pe DN74, în localitatea Izvorul Ampoiului.

Potrivit IPJ Alba este vorba despre o coliziune între un autoturism și un stâlp de electricitate.

Electrica Furnizare Discount

În urma accidentului, conducătorul autoturismului a suferit leziuni, posibil ușoare.

Revenim cu amănunte.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Un microbuz a intrat într-o autoutilitară pe banda de urgență

Publicat

în

FOTO, VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Un microbuz a intrat într-o autoutilitară pe banda de urgență

Un accident a avut loc joi dimineața, în jurul orei 8.00, pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, la km 284+400, în zona localității Apoldu de Jos.

Potrivit IPJ Sibiu, o autoutilitară oprită pe banda de urgență este acroșată de o altă autoutilitară, aceasta din urma fiind proiectată în parapetul median, oprindu-se apoi tot pe banda de urgență.

Electrica Furnizare Discount

Evenimentul rutier s-a soldat doar cu pagube materiale.

Se circulă îngreunat pe banda 2.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Ce salariu trebuie să ai în prezent pentru a primi o pensie de 1.500 de lei peste 30 de ani? Semnal de alarmă pentru tinerii cu vârste cuprinse între 30 și 34 de ani

Publicat

în

Ce salariu trebuie să ai în prezent pentru a primi o pensie de 1.500 de lei peste 30 de ani? Semnal de alarmă pentru tinerii cu vârste cuprinse între 30 și 34 de ani

Semnal de alarmă cu privire la tinerii care acum au vârste cuprinse între 30 și 34 de ani și peste câteva decenii vor ieși la pensie. Viitoarele generații de pensionari trebuie să câștige 6.000 de lei lunar pentru a avea o pensie de 1.500 de lei.

Citește și: Pensii 2022 : Toate modificările care afectează pensiile din 1 ianuarie 2022

Citește și: Recalcularea pensiilor. O noua FORMULĂ de CALCUL a pensiilor va fi elaborată de Guvern

Specialiștii spun că pensiile vor fi mai mici față de cele acordate în prezent, întrucât cotizațiile la fond sunt extrem de mici. O persoană care are între 30 și 34 de ani și vrea să primească o pensie de 1.500 de lei lunar ar trebui să aibă timp de minimum 15 ani un salariu de 6.000 de lei brut lunar, adică aproximativ 3.500 de lei net.

Electrica Furnizare Discount

„Pensiile generațiilor care se încadrează între aceste vârste vor fi mai mici. Vorbesc despre oamenii comuni, care lucrează cu salarii normale. Nu vorbesc despre cei din multinaționale, cu salarii foarte mari. Dar cei mai mulți au salarii normale. Pensiile vor fi mai mici, din păcate. Să vorbim concret: acum trebuie să am un salariu brut de 6.000 de lei lunar, ca să îmi rezulte aproximativ 1.500 de lei, un punct de pensie. Acum să ne gândim câți salariați din România au minimum 6.000 de lei brut lunar? Vorbim despre salariu brut pentru că formula de calcul a pensiei ia în considerare salariul brut. Cei cu salariul minim, dacă va mai exista această indemnizație minimă, sunt abonați la această pensie minimă”, explică Maria Andronache, directorul Casei Județene de Pensii Iași.

Citește și: Pensia pentru limită de vârstă 2022: Cine poate ieși la pensie în acest an și în ce condiții

Tinerii care au salariul minim pe economie vor avea cea mai mică pensie din sistem. Specialiștii le recomandă să-și găsească încă o sursă de venit pentru a-și asigura o pensie decentă la bătrânețe.

„Un sfert din salariații din România lucrau anul trecut pe salariul minim pe economie. Este bine ca omul să se ocupe și de salariu, dar și de vechime, să primească mai mulți bani la pensie. Pot să-și găsească și surse alternative privind veniturile, nu doar să se bazeze pe sistemul public de pensii. Cei cu salariul minim pe economie trebuie să își găsească o sursă ce le va aduce un venit suplimentar, când vor ieși la pensie. Sunt persoane foarte multe care cumpără locuințe și le închiriază, de exemplu. Este o sursă de venit pe viitor. Până la urmă, dacă 25 la sută din salariu se duce la pensie, atât vei primi la pensionare. Cred că o pensie decentă ar fi de 2.500 de lei lunar. Avem alternativa pensiilor facultative. Nu pot spune că Pilonul II sau III îmbogățește pe cineva, dar mai există un ban în plus pe care garantat îl va încasa pensionarul”, mai spune Maria Andronache, citată de BZI.

sursa: ziare.com

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare