Rămâi conectat

Ştirea zilei

Pretențiile formațiilor Smokie și Compact pentru concertele de la Alba Iulia: Prosoape albe, batoane de ciocolată și bomboane gumate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Smokie și Compact, formații care concertează duminică seara la Sărbătoarea Muzicii de la Alba Iulia, cer prosoape albe, snacks-uri, bere, apă, batoane de ciocolată și bomboane gumate.

De asemenea, ei cer și suc, vin, ceai, lămâi și rădăcini de ghimbir.

Smokie este o formație muzicală britanică de muzica rock, activă în perioada anilor 1968-prezent, formată inițial din Chris Norman voce și chitară armonică, Alan Silson la chitară solo, Terry Utley la chitară bas și Pete Spencer la baterie.

Inițial denumit The Yen, apoi The Sphynx și mai târziu Essence, trupa a fost formată la gimnaziul St. Bede’s din Heaton, Bradford, Anglia. A fost compusă inițial din Chris Norman (voce/chitară/pian) (n. Christopher Ward Norman pe 25 octombrie 1950, Redcar, Yorkshine), Terry Uttley (bass/voce) (Terence Uttley, n. 9 iunie 1951, Birkenshaw, Yorkshine), Alan Silson (chitară plumb/voce) (n. 21 iunie 1951, Birkenshaw, Yorkshine) Ron Kelly (n. Ronald Kelly, 1952). În principal aveau concerte în mici cluburi din Bradford precum și a comunitățile înconjuratoare.

În mai 1968, grupul l-a luat ca manager pe Mark Jordan, care i-a sfătuit să redenumeasca grupul în Elizabethans. În toamna lui 1968 Kelly a plecat din grup pentru a-și continua studiile. În decembrie același an, grupul a avut o primă apariție la televizor la Yorkshine și o prima apariție în revista Calendar, publicație locală de știri și alte evenimente. În august 1969 grupul compune două piese muzicale pentru programul BBC „High Jinx”. Încurajați de succes, Jordan i-a făcut să înregistreze primul demo tape. În 1970 casa de discuri RCA manifestă un interes foarte mare pentru aceasta trupă, propunându-le schimbarea numelui în Kindness.

La sfârșitul anului 1970, Dave Eager s-a oferit să le fie manager. Ulterior au concertat cu Rory Storm, cântăreț stil „Mersy Beat” și un contemporan al Beatleșilor, potrivit Wikipedia.

Trupa Compact a luat fiinta in 1977, la Cluj, insa a intrat in atentia publicului abia in 1981, an in care si-a gasit identitatea muzicala datorita cooptarii lui Paul Ciuci – solist, chitarist si compozitor. A fost un inceput de drum, compozitiile lui Paul Ciuci s-au facut remarcate rapid datorita stilului si timbrului aparte, iar in scurt timp, Compact a devenit una dintre cele mai cunoscute si iubite formatii rock din Romania .

Primele piese ale trupei au fost inregistrate in 1982, acestea aparand pe albumul “Formatii Rock 6″. Tot in 1982, Compact participa la Festivalul Rock “Serbarile Marii”, unde obtine Premiul I, iar Paul Ciuci este desemnat cel mai bun solist vocal al unei formatii rock.

In 1983 este lansat primul mare succes al formatiei, “Fata din vis”, care aduce notorietatea acesteia. Doi ani mai tarziu, “Fata din vis” – melodie care va deveni ulterior hitul multor generatii – apare pe primul album propriu al trupei, caruia ii da si titlul.

Intre 1982 si 1986, formatia isi petrece sezoanele estivale concertand in fiecare seara in statiunea Costinesti. Doi ani mai tarziu, “Fata din vis” – melodie care va deveni ulterior hitul multor generatii – apare pe primul album propriu al trupei, caruia ii da si titlul.

Intre 1982 si 1986, formatia isi petrece sezoanele estivale concertand in fiecare seara in statiunea Costinesti. Anii ’80 i-au adus trupei numeroase turnee in tara – cu sute de concerte anual – si prezente in festivaluri.

In 1985, trupa Compact esta invitata la Festivalul Rock de la Dresda – cea mai importanta manifestare de profil destinata tarilor din blocul communist -, iar un an mai tarziu, efectueaza turnee in fosta Uniune Sovietica si Bulgaria .

In 1988, Compact lanseaza albumul “Cantec pentru prieteni”. Au urmat: “Pe tine te-am ales” (1997), “Compact” 100% (1998), “5.Compact” (2002), “In memoriam” (2005) si “Compact live” (2007).

In perioada 1991 – 1995, Paul Ciuci a plecat din trupa Compact, alaturandu-se formatiei Sfinx Experience, care, de-a lungul timpului, a reunit nume importante din muzica autohtona. A cantat cu aceasta in Olanda, Luxemburg si Belgia, insa nu a putut sa stea departe prea mult de trupa sa de suflet, astfel ca in 1996 a revenit la Compact.

In 1996, trupa participa la turneul national Marlboro Music, iar cativa ani mai tarziu canta in deschidere la nume precum Bonnie Tyler, Europe , Scorpions.

Urmeaza turnee in strainatate. 2005 este anul in care Compact a efectuat un turneu de 45 de zile in Statele Unite ale Americii. In 2008, este randul Canadei, unde formatia a sustinut concerte in Toronto si Montreal . In acelasi an, trupa a avut spectacole incununate cu mult succes in Germania , Spania si Cipru.

In 2010, Compact desfasoara turneul national Cantec pentru prieteni, care a cuprins aproape 50 de orase.

In 2011, pe langa numeroasele spectacole din tara, trupa intreprinde noi turnee in Germania si Canada . Concertele sold-out au facut ca membrii formatiei sa fie invitati si in anul urmator in cele doua tari. Turneul german din 2012 a cuprins si un concert caritabil, pentru fundaţia muzicianului german Peter Maffay (Fundaţia “Peter Maffay”). In Canada, formatia a desfasurat un turneu de o luna, in sase localitati, care a insemnat bucuria intalnirii cu un public ce a cantat piesele Compact de la inceputul si pana la sfarsitul spectacolelor.

La finele lui 2012, Paul Ciuci s-a implicat intr-o initiativa umanitara a postului de radio Europa FM, cantand alaturi de alti 13 artisti romani imnul campaniei “Nu esti singur pe lume”.

La inceputul anului 2013, Compact a lansat, intr-o nouaversiune, piesa “Estitotulpentru mine” (compozitie 1985), extrem de bineprimita de public. In lunaianuarie 2013, aceastamelodie a obtinut, prinvotulpublicului, locul I in Top Romanesc, clasamentrealizat de Radio Romania Actualitati.

In vara anului 2013, Compact a cantat in deschidereaconcertuluilegendareitrupe Deep Purple, pe Cluj Arena, unde s-a bucurat de un real succes

[nggallery id=4245]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ

Ziarul Unirea

Publicat

în

CTS Alba, apel la donare de sânge: Este nevoie de donatori cu grupele O negativ și A negativ Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba au lansat joi, 28 martie 2024, un apel la persoanele care pot să doneze sânge din grupele A negativ și B negativ. ”În aceasta săptămână au fost multe solicitări pe grupele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea