Rămâi conectat

Actualitate

Pensia de urmaș 2021: Moștenitorii ar putea încasa pensia integrală a celui decedat timp de doi ani. Propunere legislativă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Înainte să primească pensia de urmaș prevăzută de lege, timp de doi ani moștenitorii legali ar putea primi integral pensia persoanei decedate, după cum se arată într-o propunere legislativă înregistrată miercuri la Senat.

Potrivit propunerii menționate, se are în vedere modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 în sensul că persoanele care vin la moșternire vor putea primi integral pensia celui decedat, timp de doi ani, în anumite condiții, înainte de a începe să primească pensia de urmaș, notează avocatnet.ro.

Pensia se poate moșteni dacă este îndeplinită una dintre următoarele condiții:

– îndeplinea stagiul complet de cotizare, iar decesul a avut loc cu doi ani înainte de accesarea pensiei pentru limită de vârstă, respectiv 61 de ani la femei și 63 de ani la bărbați, conform legislației în vigoare;

– îndeplinea vârsta legală cu stagiu complet de cotizare, conform legislației în vigoare, iar decesul a avut loc în intervalul de până la doi ani, după data accesării drepturilor de pensie cuvenite pentru limită de vârstă, respectiv 63-65 de ani la femei și 65-67 de ani la bărbați.

Abia după trecerea celor doi ani de zile de la acordarea pensiei moștenite din momentul decesului persoanei se va trece la pensia de urmaș, aplicabilă în prezent.

Pensia de urmaș se cuvine, conform legii, copiilor și soțului supraviețuitor, dacă cel decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru a putea ieși la pensie.

Această prevedere se va aplica după ce va trece prin Parlament și va fi publicată în Monitorul Oficial.

Sursa: dcbussines.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea