Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

OPINIE| Zeci de mii de cadre medicale încasează bani stând degeaba, în timp ce în unele spitale se muncește până la epuizare!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Zeci de mii de cadre medicale încasează bani stând degeaba, în timp ce în unele spitale se muncește până la epuizare!

Pandemia iscată de noul coronavirus SARS-CoV-2 a dezvăluit slăbiciunile sistemului medical românesc din punct de vedere tehnic, dar a scos la iveală și calitatea personalului medical. Pentru unii medici pandemia, a fost o adevărată lovitură și i-a supus la cele mai grele momente din viața lor, unii chiar pierzând lupta cu viața din cauza COVID-19. Pe de altă parte există și cadre medicale care încasează bani, dar nu au activitate profesională din cauza respingerii bolnavilor cu alte simptome în afară de COVID-19.

Zeci de mii de cadre medicale din țară își iau salariile deși nu prestează servicii pentru pacienți, acuză Asociația Națională pentru Protecția Pacienților. În tot acest timp, bolnavii așteaptă la unități sanitare supraaglomerate sau pur și simplu mor din cauza blocării accesului la tratament.

Modificarea reglementărilor din contractele caselor de asigurări de sănătate și unitățile sanitare, pe lângă faptul că este ilegală, aduce și prejudicii bolnavilor, avertizează președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu. Acesta susține că plata pentru servicii care nu sunt efectuate îi determină pe cei aflați la conducerea spitalelor să evite internarea pacienților.

”Casa de Asigurări de Sănătate plătește personalul medical indiferent că tratează sau nu, iar managerii de spital nu sunt motivați să interneze pacienți. Este mai comod să nu internezi, iar pe de altă parte mai mulți pacienți înseamnă riscuri mai mari de infectare. De ce să muncească mai mult? Pentru că este foarte bine să ai câțiva pacienți pe care să-i ții prin saloane.

Le convine situația. În schimb, există acum spitale în care se muncește până la epuizare, pentru că adresabilitatea este extrem de mare, la Institutul Oncologic, la Institutul Fundeni, la Spitalul Floreasca, la Spitalul Municipal, la Bagdasar Arsenie, la anumite spitale județene din Iași, Cluj, la Timișoara.

Dar sunt și alte spitale, printre care și cele orășenești, cum este și cel din Vatra Dornei, unde oamenii s-ar putea interna, mai ales că Suceava și Botoșani au fost afectate, spital care are circa 400 de angajați și doar 28-30 de pacienți non-Covid. Este incredibil ce se întâmplă și asta pentru că sunt încurajați să nu muncească.

Noi am semnalat acest lucru și acum avocații noștri lucrează la o acțiune împotriva Guvernului, dar și împotriva președintelui Iohannis, pentru că în Decretul 240/2020 spune că sumele de la Casa de Asigurări de Sănătate pot fi transferate la alte cheltuieli. Un decret nu poate încălca o lege”, a declarat Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

Atentat la sănătatea publică

Avocații Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților vor să depună plângere penală in rem împotriva celor care au emis decrete, ordine și ordonanțe militare care au împiedicat accesul românilor la sistemul de sănătate.

”Decretul prezidențial 240 este și un atentat la sănătatea publică. El și-a produs efectele pe perioada stării de urgență și a limitat, pur și simplu, internările. Acesta prevedea limitarea activității spitalelor publice la internarea și rezolvarea cazurilor urgențe, definind chiar urgențele ca fiind de ordin I – pacienți internați prin unități de primiri urgențe/compartimente de primiri urgențe care își pot pierde viața în 24 de ore, urgențe de ordin II – pacienți care trebuie tratați în cadrul aceleiași internări (odată diagnosticați nu pot fi externați) și pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2, respectiv diagnosticați cu COVID-19.

Dreptul la sănătate este un drept fundamental, pe care nu îl poți limita. Chiar dacă nu a fost enumerat la restrângerea de drepturi prevăzută în Decretul 240, pentru că ar fi încălcat Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și ar fi putut fi acuzat de crime împotriva umanității, dreptul la sănătate a fost restrâns indirect, prin limitarea internărilor, conform celor de la publicația Național.

Avocații studiază și aceste aspecte în vederea depunerii plângerii penale in rem împotriva măsurilor de împiedicare a accesului la tratament al bolnavilor”, a mai precizat președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu.

sursa: bugetul.ro

foto: arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est

Bogdan Ilea

Publicat

în

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est La 29 martie 2004, cele șapte state invitate la Summit-ul NATO de la Praga să devină membre ale Alianței (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia, Slovenia), printre care și România, au depus instrumentele de aderare la Departamentul de Stat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea