Rămâi conectat

Actualitate

OFICIAL| Certificatul verde COVID-19 se va aplica de la 1 iulie în toate țările Uniunii Europene: Regulamentul, publicat în Jurnalul Oficial al UE

Publicat

în

Certificatul digital european pentru COVID-19 va fi implementat oficial de la 1 iulie 2021. Asta după ce regulamentul european care prevede introducerea certificatului verde a fost publicat azi în Jurnalul Oficial al UE. Documentul va ajuta cetățenii UE să se deplaseze cu ușurință dintr-un stat în altul, fiind emis peste tot în exact același format și fiind acceptat la intrarea în orice țară din Uniune.

Regulamentul european 953/2021, ce introduce certificatul verde privind COVID-19, a intrat în vigoare chiar astăzi, după publicarea în Jurnalul Oficial al UE, dar se va aplica efectiv în toate statele membre, deci și în România, de la 1 iulie 2021 și până la 30 iunie 2022.

Concret, certificatul verde digital privind COVID-19 este un document ce poate avea trei forme:

Electrica Furnizare Discount
  • certificatul care atestă vaccinarea împotriva coronavirusului, care este eliberat în statul în care s-a făcut efectiv vaccinarea;
  • certificatul care atestă existența unui rezultat negativ la testarea pentru depistarea COVID-19 (teste RT-PCR, LAMP, TMA și antigenic rapid), care este eliberat în statul în care s-a făcut testarea (indică tipul testului, data efectuării și rezultatul);
  • certificatul care atestă vindecarea în urma infectării cu SARS-CoV-2, care este eliberat în urma unui rezultat pozitiv al unui test RT-PCR, LAMP sau TMA; certificatul se emite după cel puțin 11 zile de la confirmarea infectării prin testare și este valabil cel mult până în a 180-a zi de la confirmarea infectării prin testare.

În toate trei cazurile, certificatul verde privind COVID-19 poate fi emis fie în format tipărit, fie în format electronic, fie în ambele formate (emiterea se face la alegere), iar acesta este gratuit. Documentul emis de o țară din UE va fi recunoscut și acceptat în oricare altă țară din UE (inclusiv Liechtenstein, Elveția, Islanda și Norvegia), atunci când cetățenii Uniunii pleacă peste granițe. Verificarea documentului la intrarea într-o țară din UE se va face prin simpla scanare a codului QR care va figura pe fiecare certificat (codul conține toate informațiile necesare despre titular și situația sa medicală).

„Se eliberează un certificat separat pentru fiecare vaccinare, rezultat al testării sau vindecare. Un astfel de certificat nu conține date din certificate anterioare, cu excepția cazului în care se prevede altfel în prezentul regulament”, este precizat în regulamentul european. Teoretic, certificatul va fi emis direct de către entitățile care se ocupă de vaccinare (centrul de vaccinare, de exemplu) sau testare (centrul de testare, de exemplu), așa cum reiese din datele puse la dispoziție de autoritățile europene.

Cine vrea să plece în alte state din UE poate verifica aici unde este folosit deja certificatul verde digital, deoarece mai multe țări deja au început să-l foloseacă. România a făcut deja testele necesare pentru implementarea documentului și este pregătită să-l emită de la 1 iulie 2021.

Rolul certificatului verde este de a facilita călătoriile în interiorul UE. Deținerea certificatului nu va fi o condiție obligatorie pentru a putea beneficia de libertatea de circulație în interiorul Uniunii. În același timp, certificatul nu va fi considerat document de călătorie, astfel că cetățenii UE vor avea nevoie în continuare de cartea de identitate. În orice caz, se va putea călători și fără certificatul digital privind COVID-19, dar cei care nu-l au vor putea fi supuși anumitor restricții (carantinarea, de exemplu).

Sursa: avocatnet.ro

Publicitate

Actualitate

VIDEO | Accident pe DN 1 la intrarea în Aiud, la intersecția cu drumul ce duce spre Rădești

Publicat

în

VIDEO | Accident pe DN 1 la intrarea în Aiud, la intersecția cu drumul ce duce spre Rădești

Astăzi a avut loc un accident pe drumul național 1, la intrarea în Aiud dinspre Alba Iulia. În accident au fost implicate două autoturisme, O Dacia Duster și un BMW.

Din modul în care au fost lovite mașinile Dusterul a fost lovit în partea din față, iar BMW-ul în spate. Se pare că cei doi conducători auto s-au înțeles pe cale amiabilă.

Electrica Furnizare Discount

 

Citește mai mult

Actualitate

ALEGE VIAȚA : Ieri, 30 iulie, polițiștii au depistat, în trafic, 152 de șoferi care au încălcat regulile de circulație

Publicat

în

ALEGE VIAȚA : Ieri, 30 iulie, polițiștii au depistat, în trafic, 152 de șoferi care au încălcat regulile de circulație

Polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba continuă acțiunile pentru creșterea siguranței rutiere pe drumurile publice din județ. Ieri,30 iulie, polițiștii au depistat, în trafic, 152 de șoferi care au încălcat regulile de circulație.

La data de 30 iulie 2021, Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba a organizat, pe raza întregului județ, o acțiune care a avut ca scop creșterea siguranței rutiere și depistarea participanților la trafic care nu respectă regulile de circulație.

Electrica Furnizare Discount

Cu ocazia acțiunii, au fost testați, cu aparatul etilotest, 233 de șoferi și au fost aplicate 152 de amenzi, care au sancționat abateri de la normele legale privind circulația pe drumurile publice, majoritatea fiind aplicate conducătorilor auto care au depăşit limita legală de viteză.

Citește și : VIDEO| Poliția Rutieră Alba : activități pe linia depistării șoferilor consumatori de alcool sau substanțe psihoactive. „Toleranță zero față de asemenea genuri de fapte”

Au fost reținute 12 permise de conducere, din care trei pentru nerespectarea culorii roșii a semaforului, unul pentru depășirea vitezei legale de circulație cu peste 50 de kilometri/oră, unul pentru efectuarea manevrei de depășire neregulamentară și 7 pentru alte abateri de la normele legale privind circulația rutieră.

La acțiune, alături de polițiștii rutieri, au participat polițiștii de ordine publică.

Citește mai mult

Actualitate

ALERTĂ de COD GALBEN : vijelii, descărcări electrice, averse torențiale, grindină în județul Alba și alte zone. Valabil astăzi până la ora 23:00

Publicat

în

ALERTĂ de COD GALBEN : vijelii, descărcări electrice, averse torențiale, grindină în județul Alba și alte zone. Valabil astăzi până la ora 23:00

În intervalul menționat, în Crișana, Maramureș, Transilvania, local în Oltenia, Muntenia și jumătatea sudică a Moldovei, precum și la munte vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…40 l/mp.

Fenomene vizate: vijelii, descărcări electrice, averse torențiale, grindină. Interval de valabilitate: 31 iulie, ora 13:00 – 31 iulie, ora 23:00

Electrica Furnizare Discount

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare