Ziarul Unirea

Nou dispozitiv care detectează COVID-19: Poate depista infecția, prin miros, în doar 15 minute

O echipă de cercetători britanici a dezvoltat un „senzor Covid”, care este capabil de a detecta dacă o persoană dintr-o cameră este infectat cu COVID-19 în doar 15 minute.

Tehnologia ar putea oferi un mod accesibil de a testa un număr mare de oameni în spații închise, inclusiv cabine de aeronave, case de îngrijire, săli de clasă și birouri.

ELIT

Dispozitivul, creat de firma RoboScientific din Cambridgeshire în estul Angliei, folosește senzori care pot detecta un miros distinct care rezultă din modificări chimice la nivelul pielii sau în respirația persoanelor infectate cu Covid.

Virusul provoacă o modificare a compușilor organici volatili (COV) care alcătuiesc mirosul corpului – generând o “amprentă digitală” care nu poate fi detectată de oameni, dar poate fi detectată de dispozitiv atunci când absoarbe mirosul.

Dispozitivul, care poate fi montat pe perete sau tavan, este programat să trimită automat rezultate pozitive persoanei desemnate prin SMS sau e-mail.

Deși în fazele incipiente, cercetările efectuate de London School of Hygiene & Tropical Medicine și Universitatea Durham arată că dispozitivul are o rată de precizie între 98 și 100%.

Acest lucru ar însemna că acestea sunt mult mai exacte decât testele de debit lateral și la fel de precise ca testele PCR. Dispozitivele costă 5.000 de lire sterline și, deși nu sunt ieftine, ar putea reduce nevoia de teste frecvente de PCR și de debit lateral pe scară largă.

Studiul a folosit probe de miros corporal de la șosete purtate și donate echipei de 54 de persoane – 27 de persoane Covid-19 pozitive care erau asimptomatice sau aveau simptome ușoare și 27 de persoane neinfectate.

Pe o perioadă de două zile, senzorii au atins rate de precizie de 100%, dar cercetătorii spun că este nevoie de mai multe studii la scară mai mare pentru a le determina eficacitatea.

RoboScientific explorează potențialul a două tipuri de dispozitive pentru a permite screening-ul Covid-19 complet automatizat – un dispozitiv portabil și un dispozitiv bazat într-o cameră.

Dispozitivul portabil ar putea detecta dacă o persoană este Covid-19 pozitivă din cauza mirosului său corporal.

Dacă sunt utilizate în spații publice, experții consideră că aceste dispozitive ar putea înlocui testarea PCR și a fluxului lateral ca un instrument mai rapid, mai puțin invaziv, pentru a informa pe cineva dacă este infectat și trebuie să se autoizoleze.

Sursa: g4media.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Turistă adolescentă ATACATĂ de URS în parcul central din Sinaia: un paznic a sărit în ajutorul ei

Turistă adolescentă ATACATĂ de URS în parcul central din Sinaia: un paznic a sărit în ajutorul ei O turistă adolescentă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Rezultate LOTO, 25 iulie 2021: Care sunt numerele extrase la Joker, Loto 6 din 49, Loto 5 din 40 și Noroc

Astăzi, 25 iulie, au loc noi tragerile la Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Cel mai tânăr primar de oraș îi ia locul cuscrului şefului DNA. Ce declară Lucian Bode

Cel mai tânăr primar de oraș îi ia locul cuscrului şefului DNA. Ce declară Lucian Bode Preşedintele PNL Sălaj, Lucian… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Vacanțele elevilor ar putea fi mai scurte. Ministrul Educației: „E nevoie acum de o durată mai mare a perioadei de cursuri”

Vacanțele elevilor ar putea fi mai scurte. Ministrul Educației: „E nevoie acum de o durată mai mare a perioadei de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO | Un bărbat din Ocna Mureș a fost agresat fizic de trei tineri în toiul nopții

VIDEO | Un bărbat din Ocna Mureș a fost agresat fizic de trei tineri în toiul nopții Un bărbat din… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

27 iunie, alegeri parțiale : Prezența la vot situează ALBA între primele județe. Procentul la ora 14:30

27 iunie, alegeri parțiale : Prezența la vot situează ALBA între primele județe. Procentul la ora 14:30 În județul Alba,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

MARȚI| Începe înscrierea pentru granturile HoReCa: În ce va consta ajutorul de stat?

Începând de marți, timp de douăzeci și două de zile calendaristice de la demararea înscrierilor, persoanele juridice și persoanele fizice… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro