Ziarul Unirea

Moment istoric! Sâmbătă, la Năvodari, CS Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia debutează în DNS la rugby

Ceea ce se prefigura de ceva vreme se va petrece: rugby-ul se întoarce, în mod oficial, în Cetatea Marii Uniri după foarte mulți ani de absență.

Echipa de rugby a Clubului Sportiv al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia va disputa sâmbătă, 10 aprilie, la ora 11.00, partida de debut din cadrul Diviziei Naționale de Seniori (al doilea eșalon valoric al rugbyului nostru) pe stadionul „Flacăra” din Năvodari în compania echipei locale CS Năvodari, ce are în ultimii ani în DNS o medalie de aur, două de argint și două de bronz. Formația de la malul mării a fost campioană a acestui eșalon în 2019 (23-17 cu Știința Petroșani), iar anul trecut, în decembrie, în reeditarea acelei dispute, a pierdut la limită, 12-13 cu gruparea din Valea Jiului.

ELIT

UPDATE: formula din meciul de debut de la Năvodari!

La meciul de mâine, de la ora 11.00, de la Năvodari, CSU Alba Iulia se va baza pe următoarea distribuție: 1. Andrei Horațiu, 2. Nicolae Marin, 3. Cristian Gavra 4.Alin Lechintan, 5. Alin Gog, 6. Bogdan Soptirean, 7. Paul Matei, 8. Bogdan Pârvu, 9. Ștefan Andrei, 10. Călin Curta, 11. Florin Coge, 12. Adrian Marcu, 13. Oscar Ivanuș, 14. Sergiu Pricopii, 15. Andrei Opriș; rezerve: 16. Darius Gaspar, 17. Ovidiu Bogdan, 18. Alexandru Kontrat, 19.Alexandru Gabara, 20. Paul Mic, 21. Sorin Cerces, 22. Andrei Borz, 23. Mihai Cozma. Antrenori: Sergiu Pop – principal, Marius Ștefănescu – secund.

CSU Alba Iulia este cea mai bine plasată dintre reprezentantele Albei la nivel de sport pe echipe, în al doilea eșalon valoric al rugby-ului autohon (la fotbal Unirea Alba Iulia este în Liga a 3-a). Asta după ce, în 2017 CSU Alba Iulia s-a retras din baschetul feminin.

ADEZIUNE PLUS ALBA

Momentul încununează eforturile eroice ale istoricului albaiulian Marius Rotar, creatorul acestei echipe în martie 2019, de a reporni sportul cu balonul oval în municipiul reședință de județ. Marius Rotar a avut încăpățânarea și talentul de a găsi și a aduce lângă el oamenii potriviți, pentru a susține ideea, câștigând astfel încrederea și respectul tuturor celor implicați în fenomenul sportiv din Alba Iulia și în rugby-ul românesc.

Debutul nostru în Divizia Națională de Seniori constituie practic sfârșitul unui ciclu, adeseori marcat de felurite obstacole, de a repune municipiul nostru pe harta rugby-ului românesc. Cu această idee am pornit la drum acum doi ani, chiar dacă multora li s-a părut și, din păcate, li se pare încă o utopie. Momentele grele, care nu au fost și nu sunt puține în existența acestei echipe, le vom uita măcar temporar, odată cu acest meci la care am visat, cu ochii deschiși, de multă vreme. Partida va fi una dificilă, echipa din Năvodari fiind vicecampioana Diviziei Naționale de Seniori, o formație rutinată, cu jucători masivi și bine pregătiți. Mulți ne văd victime sigure în competiție, bifându-și deja victorii în partidele directe. Poate așa o fi, dar ceea ce pot promite este că vom încerca să facem tot ce se poate pentru a fi o nucă cât mai tare pentru orice adversar. Suntem obligați să facem aceasta, fiind vorba nu doar despre onoarea noastră ca echipă, ci și de tradiția rugby-ului în oraș și imaginea universității și a municipiului nostru. Indiferent de rezultate, nu voi fi niciodată dezamăgit sau altele de acest gen. Cum aș putea fi știind că am pornind din nimic, știind că de atâta timp niște oameni din diverse orașe din Transilvania, care compun echipa (Alba Iulia, Brașov, Cluj-Napoca, Petroșani, Orăștie, Turda, Sibiu), vin săptămânal la Oarda, doar din pasiune, indiferent de ploaie, vânt, caniculă, probleme familiare sau profesionale, numai ca să se antreneze și să joace rugby pentru Alba Iulia. Precum am mai spus-o, nu eu sunt eroul în această poveste, ci jucătorii, și ei sunt, în primul rând, prietenii și frații mei. Echipa s-a întărit considerabil, noi reușind să realizăm transferurile unor rugbiști de la Știința Petroșani, CS Mănăștur Cluj și CSM Sibiu.

Contăm pe sprijinul Primăriei din Alba Iulia, al Universității «1 Decembrie 1918» și al tuturor albaiulienilor pentru susținerea noastră. În DNS, echipa aceasta nu mă reprezintă pe mine, care sunt istoric și care nu am avut, până la nașterea echipei, decât tangențe sporadice din postură de suporter cu rugby-ul românesc, ci, în primul rând, pe ei, pe jucători. Le mulțumim tuturor celor care ne susțin și a căror listă este mult prea lungă pentru a o expune, în întregime, aici. Gabriel Pleșa, Raul Tudorașcu, Ion Schiau, Radu Vițelaru sau Ionel Mocanu sunt doar câțiva dintre aceștia. Indiferent de rezultate, noi sunt învingători: de la o întâlnire a șapte oameni cu două baloane de rugby în mână de acum doi ani de pe terenul de sport al «HCC»-ului, am ajuns să avem o echipă înrolată cu acte în regulă, de sâmbătă, în mod oficial, în ceea ce constituie sportul cu balonul oval în România. Aceasta este marea noastră victorie și singura care contează”, a transmis Marius Rotar.

Echipa albaiuliană va debuta pe teren propriu, pe terenul 2 al Stadionului ”Cetate”, sâmbătă, 17 aprilie, printr-un meci în compania formației RC Bârlad. CSU Rugby Alba Iulia este antrenată de Sergiu Pop, căpitanul echipei fiind Călin Cristian Curta.

Dan HENEGAR

Te-ar putea interesa și:

Industria Galda de Jos – șanse minime de a primi finanțare de la consilierii locali în acest an | Divizionara terță, foarte aproape de abandonul competițional, după aproape 7 ani!

Se prefigurează o iarnă amară pentru Industria Galda de Jos! Conform unor informații neoficiale deocamdată, aleșii locali nu intenționează să… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

După un an 2020 în “alb” și “negru”, Daniel Nicula vrea să plece de la Gaz Metan Mediaș pentru a juca mai mult

Pentru Daniel Nicula, puștiul minune crescut la Așezământul Social “Sf. Ghelasie” din Stremț, anul 2020 a fost unul cu lumini… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Unirea Alba Iulia – o primăvară a reconstrucției | “Alb-negrii” își creionează strategia la începutul săptămânii viitoare

Unirea Alba Iulia iernează pe poziția a 6-a a Seriei a 9-a, după un parcurs considerat nesatisfăcător de către oficialii… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Uniristele Mihaela Acatrinei și Ana Rodean, în apropierea podiumului la un concurs internațional la Békéscsaba

În încercarea de a realiza, pe ultima sută de metri, calificarea la Jocurile Olimpice din această vară din Japonia, mărșăluitoarele… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro