Rămâi conectat

Ştirea zilei

Fiscalitatea – jaf la drumul mare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Fiscalitatea – jaf la drumul mare 

Cu siguranță că așa harababură financiară și fiscală ca acum nu s-a mai văzut vreodată în România, nici măcar în perioada acelei crizei economice din 2008-2009. Ajuns cu sula în coaste din cauza imensului deficit bugetar, care a fost alimentat puternic de imobilism politic, de ipocrizia electorală, guvernul a ajuns să se facă luntre și punte pentru a acoperi găurile care s-ar putea să aducă România într-o fundătură macroeconomică.

Cu siguranță că luntre și punte nu se vor face autoritățile și structurile statului, mai degrabă simplul contribuabil. În ultimii 30 de ani, acesta a fost pentru țară „sportul național”, deoarece știm că „dulăii” din marea evaziune, cei din întreprinderile de stat, cei care înghit miliarde și miliarde de lei din banii publici, stau bine mersi pe coadă, peste ANAF și cu Ministerul de Finanțe ca o floare prinsă în păr.

Pe micul contribuabil, cățeluș amărât, cel care are o prăvălie minusculă, să-l ferească cel de sus să întârzie cu vreo dare la stat, că se trezește automat cu somații, cu poprire pe conturi și cu tot tacâmul!

Putem să admitem că România se află în pragul unei crize bugetare, o criză care, dacă nu se iau măsuri, poate să se amplifice și mai mult și poate pierde bani, mulți bani europeni, poate avea parte de creșteri de dobânzi la împrumuturile externe etc. Numai că după toate astea să vii acum cu un pachet financiar-fiscal de aşa zise „reforme” care mai mult ca sigur va jecmăni și ceea ce a mai rămas din mediul privat după acești ani de pandemie, de multiple creșteri de prețuri și alte crize de tot felul, poate fi considerat ca fiind, mai mult ca sigur, un jaf la drumul mare!

Micii întreprinzători au impresia că România plutește într-o derivă financiar-fiscală tot mai acută. Că Guvernul și-a asumat pe pielea lui niște măsuri heirupiste care vin să saboteze și bruma de economie care a rămas. Majoritatea spun că au impresia că Guvernul ar vrea să taie și ultima plasă de siguranță a predictibilității fiscale, ceea ce este chiar mai important decât taxele în sine.

Aceasta, elaborând un proiect de hotărâre pentru care guvernul vrea să-și aroge dreptul de modificare a prevederilor Codului fiscal, fără a mai respecta nici acel termen decent de șase luni până la intrarea în vigoare a oricărei prevederi fiscale! Dacă Executivul crede sau își închipuie că va strânge mai mulți bani la buget, se înșală! Mai mult de atât, ceea ce face este, după părerea multora, un îndemn la revoltă, la trecerea în economia subterană sau o „haiducie” așa cum s-a practicat înainte de ’90.

Se pare că vom fi, dacă nu suntem încă, niște cobai într-un experiment dinainte eșuat. Mă tem că nota de plată nu o vor plăti niciunul dintre cei care „își asumă” acest dezastru, ci noi, plebea, noi, cei care contribuim cu taxe și impozite către stat, fără să beneficiem în schimb, de nimic, cum ar trebui să fie la o bună guvernare!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice Un bărbat a fost filmat în dimineața zilei de 20 aprilie în timp ce își perfecționa săriturile, chiar pe monumentele istorice, mai exact drumul roman Via Principalis, din cetatea Alba Iulia. În filmare se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea