FOTO/VIDEO: Fișa biografică a lui Florian Medrea, comandantul gărzii care a asigurat paza orașului la 1 Decembrie 1918, exponatul lunii decembrie la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

exponat-decembrie01Marți, 29 noiembrie 2016, cu începere de la ora 11.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a fost vernisat Exponatul lunii decembrie. Cu această ocazie a fost expusă Fișa biografică a lui Florian Medrea. Exponatul propus constă în fișa biografică a căpitanului Florian Medrea, datând din anul 1934, și totodată cea mai semnificativă piesă din colecțiile muzeului albaiulian care amintește de personalitatea lui.

Tematica lunii decembrie este ocazionată de apropierea zilei naționale, dar și de proiectul recent lansat al Muzeului National al Unirii, Ținutele Istoriei V. Garda Națională de la Alba Iulia.

”Florian Medrea este un personaj deosebit, este primul comandant al Gărzii Naționale de la Alba Iulia, un personaj cu o carieră și un destin vrednic de un film hollywoodian, un destin tragic sfârșit prematur, dar la timp pentru a scăpa de suferințele regimului comunist”, precizează Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia

Exponatul face parte dintr-o colecție de astfel de fișe biografice adunate de Traian Mager care 20 de ani mai târziu pregătea o monografie, o lucrare mai amplă dedicată anilor 1918-1919. Documentul nu este datat, dar prin analogie cu celelalte ar putea fi din anul 1934 când Florian Medrea era locotenent-colonel. Fotografia atașată este din anul 1919, pe vremea când Medrea era maior.

Fișa conține câteva date esențiale legate de biografia sa. Este născut în 1888 la Țelna, județul Alba. A urmat o carieră militară, absolvind școala de cadeți în Austria în anul 1904 ca șef de promoție. A fost implicat în Primul Război Mondial din prima până în ultima sa zi, după care a preluat comanda Gărzii Naționale de la Alba Iulia în anul 1918.

În anul 1919 organizează Corpul de voluntari Horea, o primă armată regulată a Transilvaniei, dar care nu a existat mult timp, intrând în efectivul Armatei Române când aceasta a ajuns în zona munților Apuseni, trecând Tisa. A mai îndeplinit funcția de sfetnic militar al Ministrului de Resort în Transilvania. După 1918-1919 a mai fost inspector în siguranță, a lucrat și pentru Serviciul Secret al armate.

A fost împușcat în biroul său de la Sebeș în 1947.

https://youtu.be/vhaq9ONQd8k

 

 

Mădălina Opriș

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...