Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Constructorul Centrului de Management al Deșeurilor de la Galda de Jos a dat în judecată Consiliul Județean ALBA și cere daune de 7,8 milioane de lei!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Suma reprezintă cheltuielile realizate de operator pentru finalizarea investiției de la Galda de Jos.

Constructorul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Galda de Jos a dat în judecată Consiliul Județean Alba și solicită achitarea a aproape 7,8 milioane de lei, bani cheltuiți de către operator pentru finalizarea investiției. Dosarul civil a fost înregistrat la Tribunalul Alba în 28 martie 2018.

Reclamant este Asocierea Porr Construct SRL – Porr Bau GmbH – Entsorga Italia SpA, care a câștigat licitația organizată de Consiliul Județean și care a derulat investiția de la Galda de Jos, în valoare de circa 24 de milioane de euro, recepționată în septembrie 2017. Pe lângă asocierea menționată au calitatea de reclamant, individual, și cele trei firme din componența acesteia.

Suma solicitată Consiliului Județean este de 7.758.529,49 lei, la care ar urma să se adauge dobânda legală. Aceasta reprezintă contravaloarea unor lucrări realizate pentru stabilizarea unui taluz de pământ. În timpul execuției lucrărilor au apărut alunecări de teren, fiind nevoie de 46 de ziduri, fundate pe micro-piloți forați la partea de jos și ancorați în partea de sus, ziduri menite să stabilizeze taluzul.

YouTube video

În plus, a fost nevoie de un sistem de drenaj care să preia apa. A fost o lucrare complicată care a prelungit recepția finală cu câteva luni de zile, iar reprezentanții constructorului au considerat că a fost determinată de un eveniment imprevizibil, motiv pentru care au solicitat decontarea sumei cheltuite, de către Consiliul Județean. Refuzul administrației județene a determinat asocierea al cărei lider este compania austriacă ”Porr” să deschidă un proces în justiție.

Construcția Centrului de la Galda de Jos a durat circa 2 ani și jumătate, fiind finanțată din fonduri europene, de la bugetul național și cel județean. Este cel mai mare centru de acest gen din Transilvania și unul dintre cele mai mari din România.

Investiția de la Galda de Jos se compune dintr-un depozit ecologic cu o capacitate de aproximativ 543.000 de tone pe an, o stație de sortare cu o capacitate de 42.000 de tone pe an și o stație de tratare mecano-biologică cu o capacitate de peste 65.000 de tone pe an. Este vorba despre un ansamblu complex, unde ar urma să ajungă toate deșeurile colectate din județul Alba, mai puțin cele industriale.

Darea în folosință a Centrului se va realiza doar după finalizarea unei proceduri de licitație prin concesionare. O primă procedură a fost anulată din cauza numărului mare de contestații acceptate de CNSC și în instanțe, fapt care a determinat modificarea documentației de atribuire cu ”prevederi care nesocotesc prevederile

YouTube video

Contractului de finanţare, precum şi dispoziţii legale care guvernează domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice – salubrizare şi domeniul concesiunilor, iar autoritatea contractantă nu poate lua măsuri de remediere care să permită continuarea legală a procedurii”.

[nggallery id=5387]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea