Rămâi conectat

Sport

Fotbalul amator din Alba s-ar putea relua la finele lui martie, după mai bine de un an, prin acceptarea testelor rapide!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Din 8 martie 2020, nu s-a mai jucat fotbal în Alba la nivel de amatori (Liga a 4-a și a 5-a) sau copii și juniori, totul fiind blocat din cauza pandemiei de coronavirus. Carol-Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului, a declarat recent că se pregătește o schimbare importantă pentru sporturile de echipă.

Concret, testele COVID-19 pe care sportivii trebuie să le facă pentru participarea la competiții se vor schimba. Dacă până acum era nevoie ca testele Real Time-PCR să fie utilizate, în curând vor fi acceptate și testele rapide antigen care sunt mult mai ieftine și ar ajuta cluburile din punct de vedere economic. “Sperăm ca în curând să finalizăm acest lucru, costurile sunt foarte mari pentru PCR. Este vorba despre fotbal, rugby, handbal și celelalte sporturi de echipă”, a spus Novak.

*Cheltuieli de peste 7000 de lei

Mai concret, Asociația Județeană de Fotbal Alba intenționează să studieze în aceste zile varianta reluării Ligii a 4-a, mai precis la finele lunii martie, dacă se va accepta varianta testelor rapide antigen, situație care ar reduce costurile unei participante.

Deocamdată nu s-a modificat protocolul, dar dacă se vor aproba testele rapide cresc considerabil șansele să se joace în curând fotbal la nivel de amatori”, a punctat Cristian Petropulos, președintele AJF Alba.

În mod normal, ediția 2020/ 2021 s-ar întinde pe o perioadă de mai bine de trei luni, din martie și până în iunie, caz în care ar fi date disponibile pentru 18-20 de meciuri. Se va aplica modelul actualului sezon din Liga a 2-a: în prima fază se va juca doar turul (un singur meci, pe terenul echipei gazdă), iar apoi clasamentul se va împărți într-un soi de play-off și play-out (probabil tot într-o singură manșă, ca în sezonul regular). Și așa, chiar dacă s-ar accepta testele rapide (în jur de 30-50 de lei, în vreme ce Real Time-PCR costă 250 de lei), cheltuielile s-ar cifra la peste 7000 de lei (cu testare la două săpămâni), sumă care oricum pare mare pentru anumite echipe de la acest nivel. Performanța Ighiu a abandonat Liga a 4-a, și, cu siguranță și alte echipe nu vor fi dornice să participle, astfel că nu vor mai fi 16 formații, atâtea câte erau înscrise în toamnă. Și aici intervine un aspect de regulament, câtă vreme echipele ce nu participă în Liga a 4-a deși au acest drept ar trebui să suporte consecințe.

În mod normal până la finele acestei luni ar trebui să știm cum și în ce formă vom demara campionatele, varianta de desfășurare depinzând de numărul de echipe”, a conchis Petropulos. În prezent, în numai două județe din țară, Brașov și Hunedoara, se joacă Liga a 4-a.

*Fără Liga a 4-a, nu ajungi la baraj!

FRF a hotărât că AJF-urile care nu pot organiza Liga a 4-a în acest sezon, nu vor avea dreptul de a nominaliza o echipă care să reprezinte judeţul la baraj. Federaţia Română de Fotbal a făcut primele demersuri şi a solicitat MTS-ului, cât şi Ministerului Sănătăţii, modificarea protocolului medical (înlocuirea testelor Real-Time PCR, cu teste rapide, care să fie mult mai accesibile financiar). Sunt pregătite şi alte scenarii, ce presupun o singură testare RT-PCR la începutul competiţiilor, efectuată de toţi fotbaliştii, antrenorii, arbitrii, observatorii, conducătorii echipelor şi membrii staff-ului tehnic. Totodată, FRF a mai propus ca persoanele care deja s-au vaccinat împotriva COVID-19 să nu mai fie nevoite să efectueze niciun fel de testare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

FOTO: Înotătorii LPS Alba Iulia la Naționale: Andrea Zsebe – 3 medalii de argint, ștafetele combinate – două medalii de bronz

Dan HENEGAR

Publicat

în

Înotătorii LPS Alba Iulia la Campionatele Naționale de seniori, tineret și juniori: Andrea Zsebe – 3 medalii de argint, ștafetele combinate – două medalii de bronz La Campionatul Național de seniori, tineret și juniori, înotătorii de la LPS Alba Iulia au reușit rezultate de apreciat, fiind adjudecate 5 medalii, toate în probele juniorilor II. Astfel, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea