// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Firma Holzindustrie Schweig­hofer, cap de listă în taierea şi rindeluirea lemnului

Firmele străine, întreprinzătorii privaţi autohtoni, ocoalele silvice, proprietarii individuali, composesoratele, primăriile, bisericile şi mănăstirile taie pădurile în foc continuu, dar nimeni nu controlează şi mai ales nu plantează. Tăierea şi rindeluirea lemnului are cap de listă firma Holzindustrie Schweig­hofer din Sebeş, care are contract pe 10 ani (2003 – 2013) cu Regia Naţională a Pădurilor şi cu fiecare direcţie silvică judeţeană din ţară pentru tăierea a 30.000 – 35.000 mc de lemn anual, contract aprobat prin hotărâre de guvern de către Adrian Năstase şi trecut prin Parlament, deci inatacabil până anul viitor, când expiră, şi când, practic, se termină şi pădurile!

Din toate colţurile ţării zeci, sute de TIR-uri cu remorcă încărcate cu buşteni se îndreaptă zi şi noapte, foc continuu, spre Sebeş, acolo unde funcţionează cea mai mare firmă de tăiere şi rindeluire a lemnului din toată Europa de Est, firma austriacă Holzindustrie Schweighofer, cea mai puternică din judeţul Alba judecând după cifra de afaceri şi profitul brut obţinut. Incinta fabricii, bine păzită şi ascunsă după valuri înalte de pământ, şi unde presa nu are acces decât cu… elicopterul, zeci de autocamioane, uneori 130, câte a numărat sursa noastră doar într-o zi, descarcă buşteni tăiaţi din codrii noştri de pe întreg cuprinsul patriei. Ieri, când scriam aceste rânduri, am primit un telefon prin care am fost informaţi că într-o oră şi jumătate în fabrică au intrat 53 de camioane cu remorci (de până la 50 de metri cubi încărcătura fiecăruia). Se descarcă şi se rindeluiesc încontinuu cantităţi imense de lemn, care este transformat în cherestea, încărcată în vagoane (câte un tren pe zi) şi expediate la export. Totul pare în regulă atâta timp cât există un contract beton, aprobat prin hotărâre de guvern şi trecut prin Parlament, prin care firma şi-a câştigat dreptul de a tăia anual câte 30.000 – 35.000 de metri cubi de lemn din perimetrul fiecărei direcţii silvice judeţene. Mai mult decât atât, firma participă la toate licitaţiile de masă lemnoasă din ţară, licitaţii pe care le câştigă în mod obişnuit şi tot ea cumpără buşteni de la orice proprietar asigurând plata pe loc şi transportul gratuit.
Se lucrează, deci, en gros şi en detail, în stil curat capitalist, după metodele cele mai moderne de tăiere şi rindeluire, aşa cum au procedat austriecii de când au pus stăpânire pe Transilvania, pe la 1700, când au modernizat tehnologiile de extragere şi prelucrare a aurului (vezi uzinele de la Zlatna) astfel că în locul şaitrocului au apărut cuptoarele şi uzinele mari de extragere a aurului. Acum a venit rândul aurului verde, bogăţie care se recoltează nu cu fierăstrăul sau drujba cea de toate zilele, ci cu utilaje şi instalaţii de cel mai înalt nivel tehnic şi productivitate pe măsură. Iar organizarea şi ma­na­gementul afacerii este şi el de nivelul… Imperiului Habsburgic.
Aşa că treaba merge strună şi într-o oră se descarcă în curtea firmei cam tot atâta lemn cât are nevoie o comună din Munţii Apuseni. Şi aici se taie pădurea cu toate forţele locale, astfel că într-o singură zi prin zona Abrudului au trecut 32 de TIR-uri încărcate cu buşteni! Dar cel mai intens ritm de tăiere a pădurilor este pe Valea Sebeşului unde, practic, frumoasele păduri de odinioară au fost măcelărite, astfel că la ora actuală mai sunt în picioare doar brazii plantaţi pe vremea lui Ceauşescu şi asta doar pentru că nu au ajuns încă la dimensiunile necesare pentru exploatare. Pe acea vreme, în fiecare an peste 1000 de lucrători participau la campaniile de împădurire, iar ocoalele silvice se ocupau exclusiv de plantări şi nu de exploatarea lemnului, ca în prezent!

Ce se poate face pentru a pune capăt acestui jaf sistematic al codrilor noştri? Întrebarea i-am adresat-o domnului deputat Corneliu Olar, un om care cunoaşte bine tainele pădurilor şi ale lemnului şi care este şi el preocupat de ceea ce se întâmplă cu pădurile noastre. „Nu moţii noştri, cu o căruţă, două de lemne sau cu 2-3 camioane de scândură, ne fac praf pădurile, ci marile companii străine, care taie nu cu securea, ci cu utilaje şi tehnologii de ultimă generaţie. Am făcut în Parlament două interpelări pe tema contractului aberant încheiat de guvernul Năstase şi şefii de atunci ai pădurilor cu austriecii de la Sebeş, una adresată ministrului Mediului şi alta conducerii Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva. Am primit un răspuns care m-a lăsat fără grai: până în 2013, când expiră contractul nu se poate face nimic! Este o situaţie similară contractului Petrom, prin care aurul negru a fost privatizat tot de austrieci, acum vedem că o altă bogăţie a ţării este la cheremul imperialilor de la Viena”. Şi pentru că se apropie data scadenţei, firma Holzindustrie Schweighofer a înteţit exploatarea lemnului astfel că a angajat încă 90 de lucrători, să nu rateze niciun brad din contract!
Ce se poate totuşi face? În primul rând, deşi judeţul este brăzdat de autocamioanele încărcate cu buşteni din toată ţara, nu am văzut nicio acţiune de control de amploare din partea poliţiei, gărzii financiare, inspectoratului silvic (care are sediul la Cluj, de parcă brazii noştri ar creşte pe trotuare), gărzii de mediu, a DIICOT şi altor organe cu atribuţii şi care au datoria de a veghea şi apăra averea statului român! De 10 ani niciun TIR nu a avut marfa confiscată deşi circulă tot felul de suspiciuni cu privire la cantităţile de lemn ce intră, cu sau fără acte în regulă, pe poarta fabricii. Se pare că piaţa neagră a aurului verde este mai înfloritoare ca oricând şi toate organele statului stau şi fluieră a pagubă. Ba, mai mult, TIR-urile ce ne traversează judeţul ne mai fac praf şi drumurile, aşa că azi-mâine şi pe Valea Sebeşului va fi jale nu numai în păduri, ci şi pe drumuri.
În al doilea rând ar fi bine dacă s-ar interzice prin lege tăierea lemnelor de către ocoalele silvice. Menirea lor este cultivarea pădurii şi nu distrugerea ei. Altfel, vom ajunge dintr-o ţară a pădurilor, un teritoriu tot mai deşertificat, în care nu vom mai avea, noi şi copiii noştri, nici măcar un petec de umbră! Ar fi extrem de necesar apoi ca toate firmele străine care exploatează lemnul să fie obligate prin lege să aibă pepiniere proprii şi să planteze cel puţin jumătate din suprafeţele pe care le rad de orice copac, cât de cât mai răsărit. Nu în ultimul rând ar fi oportună o razie în judeţ, de genul acelora care îi vizează pe contrabandiştii cu ţigări ori autoturisme, căci prea a înflorit mafia lemnului în Alba.
Gheorghe CIUL

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

16 Răspunsuri la Firma Holzindustrie Schweig­hofer, cap de listă în taierea şi rindeluirea lemnului

 1. wu 09.08.2012 la 17:48

  au profituri ametitoare iar angajatii necalificati sunt platiti execrabil! austriecii ar vrea sa plateasca mai mult dar se impotrivesc romanii! da….romanii acei micro-sefi pupincuristi! doar pe linia de taiere anul trecut sa facut profit peste 30 milioane de euroi! padurile dispar, ei cu banii noi cu ochii in soare ca de obicei…

  • Status-Quo 09.08.2012 la 22:53

   Din cate stiu cam asta se intampla si la Kronospan.

   Cativa ”rumani” (oamenii de nadejde) sunt platiti regeste iar ceilalti slab. ”Regii” ii tin in ”lesa” pe ailalti si ii muncesc pentru beneficiul ”esploatatorilor”.

   Am o parere foarte proasta despre firmele mari (multinationale). Si asta nu numai din ce stiu de aici din Romania ci si din alte parti ale lumii.

   Baietii astia sunt experimentati, nu gluma. Stiu exact la ce vin, cat trebuie sa dea, cat trebuie sa faca.

   Mediul decizional la noi este permeabil (si ieftin) asa ca lucrurile merg ca unse.

   Daca esti Nokia statul roman te trateaza ca pe un rege. Iti face tot ce vrei tu sa investesti in Romania. Iti face (din prostie sau complicitar) si un contract in favoarea ta. Sa poti pleca cand vrei tu fara sa dai o letcaie. Ba mai mult: iti plateste cu bani grei specializarea personalului.

   Daca insa esti un ruman statul nu da doi bani pe tine. Doar ia.

   Chestia aia liberala ”prin noi insine” era o treaba excelenta.

  • bobo 10.08.2012 la 11:15

   era unul,coada de topor,Capra,execrabil,neam de sluga ..

   • Holzindustrialjaf 10.08.2012 la 11:47

    He he..numele pare predestinat pentru anumite atitudini..

 2. sas 09.08.2012 la 17:52

  Poate cauta cineva cu ce se ocupa mai marii alesi, din Sasciori. Ar putea ramine masca unii si la rece altii.

 3. Lupul paznic la oi 09.08.2012 la 18:52

  Amuzant ca adresati intrebarea lui corneliu olar…ne emotioneaza in acelasi timp pana la lacrimi faptul ca il gratulati cu „un om care cunoaşte bine tainele pădurilor şi ale lemnului”…sau e cu subinteles cumva?asta e modelul de urmat?si te miri ca tara e pe butuci cu astfel de indivizi in fata..poate il intrebati cum si-a pus fiul brigadier in com Horea din functia de presedinte al asociatiei, imediat dupa ce acesta a terminat liceul, cu 0 experienta?…dar ce treaba buna a facut fiul..strasnic ficior…daca sti sa aduni si sa inmultesti…esti tare..hahaha(citez)…poate il intrebati ce ilegalitati a facut prin 2010 cu satra lui de neamuri, primari?..poate il intrebati despre olarys srl, KingStone Srl(Regele Pietrei,da da nu numai a lemnului-se stie), Danison Construct Srl(ficioru tatii), despre cariera de piatra din Horea, despre „intretinerea” drumurilor?…despre dosarul pensiilor ilegale, despre grandomanie si prostie?..era sa uit..si despre sapun si apa?!…asa rece de munce…

 4. Costel* 09.08.2012 la 19:24

  Probabil pe la toamna vor primi ceva intrebari si gateristi sefi ai judetului alaturi de cei mai dragi sefi ai lor Hava si Dumitrel.

 5. gelu 09.08.2012 la 19:57

  propun sa initiem o petitie prin care sa cerem interzicerea taierilor de arbori sanatosi,astfel se va folosi doar lemnul de categorie inferioara…desigur ..sub forma de prefabricate tip pfl…dar este o solutie mult mai ecologica..altfel ramanem fara paduri…dar cred ca este prea tarziu …cred ca nu prea mai avem paduri.

  • bobo 10.08.2012 la 11:19

   Nu toti strainii sunt rechini..sunt si capitalisti rezonabili(atat cat poate fi capitalismul rezonabil),de pilda Kronospan..bun,aia sunt cu poluarea…

 6. felix 09.08.2012 la 22:20

  si cum noi romanii nu suntem in stare sa facem nimic ne luam de altii care fac… lasa ca fura si romanii de mama focului!

 7. electorul 10.08.2012 la 20:04

  ar fi bune o intitiativa legislativa care sa INTERZICA taierea arborilor! sa fie taiate doar uscaturile . Astfel canicula ,seceta si excesele climatice ar fi atenuate . toti am fi castigatori!
  Votez cu cel ce vine cu initiativa asta !

  • Pandele 10.08.2012 la 20:22

   Dacă tăiem toate uscăturile dispărem ca popor băi electorule că suntem un popor de uscături , bă da şi de tâmpiţi , bă da’ puţină minte aveţi frate , păi tu vrei să cumperi din import la preturi triple o scândură , un cafăr , un parchet , un lambriu etc etc.
   Dacă industria lemnului este sufocată , economia românească se duce dracului chiar de tot şi şomajul va exploda , lucrătorii forestieri , transportatorii , toată industria prelucrătoare , constructiile se duc dracului şi când vrei să te scobeşti în dinţi va trebui să o faci cu vreo ţeapă de-asta de-a lu papagalul ăsta de băsescu , dar eu cred că pe aia va trebui să i-o scoţi din dosul ăla al lui gălăgios de unde-i vine şi numele, bă da tâmpiţi mai sunteţi frate………..

   • oare 11.08.2012 la 14:26

    Da tu nu o fi si MAI MARE TAMPIT ? Se pare ca reusesti sa scri asa cum de altfel si gandesti, adica ca un analfabet ordinar !
    Se vede ca esti dintre cei platit cu 2 arginti sa tai lemne. Trebuie oprit exportul „bai neam prost” ce esti si atunci nu te mai scobesti intre dintii tai murdari decat cu de alea autohtone. PREICEPUSI, MAI FRAIERE ????

 8. dan 11.08.2012 la 11:34

  V-as recomanda o vizita pe valea Posegii,pana la SEGAGEA,sa vedeti ce-au facut NEMERNICII cu padurile,batjocura totala.Dar cine sa controleze aceste lucruri cand MASACRUL este facut chiar de cei pusi sa supravegheze si sa stopeze aceste practici.Stiti ca oamenii locului nu pot taia un brad de pe terenul lor fara tot felul de autorizatii,dar SMECHERILOR nu le trebuie nimic,pur si simplu au zdrobit padurile.
  Oare chiar nu mai este nici o autoritate in tara asta?

 9. gelu 11.08.2012 la 19:39

  traim vremuri in care consumurile de materii prime sunt uriase.
  nimeni in lume nu isi mai permite sa foloseasca scanduri pentru ca scandurile se fac din copaci sanatosi.
  toata lumea se profileaza pe PAL pentru ca pal-ul se face din rumegus si lemn de foc rezultat in urma activitatilor de igienizare forestier…copaci bolnavi,uscatori..lemn care nu poate fi prelucrat.
  nu mai punem la socoteala ca pal-ul se recicleaza in pproportie de 98% , tocat si reintrodus in procesul de productie.
  de ce sa taiem copacii cand vedem cum sub ochii nostri dispar padurile?
  in ritmul acesta o sa mai aiba copiii nostri vreun viitor?
  nu cred.
  ne miram ca este seceta, pai cum sa nu fie cand in toata lumea dispar padurile?
  este adevarat ca producerea PAL-ULUI implica poluare la fel ca orice actvitate industriala dar poluarea se poate controla prin investitii in tehnologie dar folosirea lemnului brut la scara industriala este un dezastru.

 10. Dany 14.08.2012 la 10:07

  Acest Pandele cu siguranta este unul din Mafia Lemnului! Romania nu mai are nimic(economie sau agricultura)de aceea ar trebuii lasate padurile in pace barem turism sa mai avem! Megafirmele venite in Romania sa toace lemnul romanesc au fost date afara din occident! Datorita defrisarilor este aceasta seceta cumplita! Pacat ca niciun guvrn nu a tinut la Romania iar cand ei se cearta Mafia tace si face in orice domeniu! Angajatii Ocoalelor Silvice sunt superbogati datorita faptului ca ei coordoneaza Mafia Lemnului!