Rămâi conectat

Cultură Educație

Durerea de coloană vertebrală

Publicat

în

Alte patologii ce pot determina durerea de coloană vertebrală, în afară de cele două descrise şi stres sunt următoarele:
ltraumatismele;
lspondilita anchilozantă în care factorul ereditar are o mare pondere şi nu are legătură cu vârsta înaintată şi care apare de obicei la vârsta medie şi la bărbaţi;
losteoporoza la nivelul coloanei vertebrale cu fractură, mai ales la vârstnici şi la femei în menopauză, după anumite medicamente, sedentari şi la cei imobilizaţi la pat pe perioade mai lungi etc. Riscul fracturii la nivelul coloanei vertebrale osteoporotice este mare şi poate să apară şi în mod spontan. Este mai frecventă la nivelul coloanei vertebrale lombare;
ltumorile osoase vertebrale primitive sau secundare (metastaze);
ldiformaţii tip cifoză, scolioză, cifo-scolioză, hiperlordoză etc.;
lstenoza vertebrală, adică strâmtarea canalului rahidian prin care trece măduva spinării;
lspondilolistezis: adică alunecarea vertebrei superioare pe cea inferioară (luxaţie anterioară). E mai frecventă la nivelul vertebrei V lombare;
lspondiloliză: care înseamnă o întrerupere a continuităţii arcurilor vertebrale datorită fracturii sau unui defect congenital;
lneoplazii peritoneale, endometrioză, diverse patologii ale cavităţilor toracice şi abdominale, etc. Pot determina durere ce se reflectă la nivelul coloanei vertebrale dorsale şi lombare.
Deci e foarte importantă prevenirea primară, adică a respecta sfaturile descrise pentru evitarea apariţiei durerii de coloană vertebrală. Până şi excesul de consum de cafea, ca şi fumatul, pot cauza apariţia acestui tip de durere.
De asemenea, anumite patologii ale şoldului, genunchiului, gleznei sau piciorului pot determina dureri la nivelul coloanei vertebrale.
La fel tocurile prea înalte ale pantofilor la femei (peste 4 cm) influenţează negativ coloana vertebrală.
Cu cât sunt mai mulţi factori de risc cumulaţi, cu atât riscul de a face o patologie vertebrală e mai mare.
A purta fular iarna este foarte important pentru prevenirea cervicalgiei.
Evitarea factorilor de risc amintiţi influenţează pozitiv şi factorul genetic ce are importanţa sa în apariţia patologiilor amintite mai sus.
Dacă totuşi apare durerea de coloană vertebrală respectând indicaţiile expuse, pacientul respectiv trebuie să ştie că acest tip de durere se accentuează dacă tuşeşte, râde sau strănută sau dacă stă mai mult în poziţie şezândă, în picioare, dacă întoarece capul spre stânga sau dreapta (mai ales dacă e vorba de torticolis = contractură şi durere puternică a muşchilor gâtului) sau când îşi înclină trunchiul în faţă (flexiune).
Dacă durerea este foarte intensă se recomandă repaos la pat, mai ales în caz de lombalgie, lombocruralgie sau lombosciatalgie în poziţie de supinaţie (pe spate). Perna şi salteaua să nu fie prea moi. Se recomandă, eventual, un medicament analgezic sau antiinflamator pe cale orală sau injecţie. Putem folosi un plasture anume pentru acest tip de durere, cu acţiune analgezică şi antiinflamatoare sau o pungă cu gel cald sau rece sau o pânză cu apă rece sau caldă, de la caz la caz (rece în caz de traumatism sau inflamaţie, iar în restul cazurilor, caldă).
Dacă e nevoie, e bine ca pacientul să fie ajutat de membrii familiei pentru a se aşeza şi ridica din pat. A nu se sta la pat mai mult de trei zile, pentru a preveni atrofia musculară. Dacă durerea nu se ameliorează după o zi, e bine să fie văzut de medic. Pentru o terapie corectă în continuare, e necesar un diagnostic precis.
Când durerea e mai uşoară şi nu deranjează prea mult, se indică, eventual, un antiinflamator sau analgezic local (vezi mai sus), eventual şi pe cale orală. Oricum, pacientul e bine să se prezinte la medicul de familie pentru precizarea diagnosticului. Nu e necesară internarea în spital pentru a se preciza diagnosticul în general, numai în cazuri excepţionale, când se suspectează o boală intratoracică sau intraabdominală.
Dacă e un torticolis, nu e indicat să conducem maşina, pentru că nu putem întoarce capul spre stânga sau spre dreapta.
În caz de lombalgie, nu se indică conducerea autovehicolelor, deoarece se intensifică durerea.
Dacă durerea la nivelul coloanei vertebrale apare ca urmare a unui traumatism (exemplu: accident de circulaţie), e necesară vizita la spital pentru investigaţiile medicale.
Deci e foarte important ca la început, dacă nu e vorba de un traumatism, să fie tratată durerea şi abia apoi efectuate investigaţiile paraclinice (tip RX, rezonanţă magnetică sau TAC. etc), eventual vizita medicului specialist. După faza acută a bolii sau a traumatismului, dacă persoana mai prezintă simptome (durere, contractură, impotenţă funcţională articulară, atrofie musculară,etc.) se recomandă terapie fizică şi reeducare funcţională.
Precizez că dismetria membrelor inferioare (un picior mai scurt decât celălalt) din diverse motive, influenţează negativ coloana vertebrală. Dacă diferenţa este de peste 0,5 cm, se indică corecţia celui mai scurt prin înălţarea tocului pantofului.
În faza acută a durerii, când de obicei este asociată şi o inflamaţie locală, este contraindicat masajul, ca şi kinetoterapia.
Dacă durerea este cronică sau se repetă de mai multe ori la diferite intervale, e bine să vizitaţi medicul neurochirurg pentru a se constata dacă nu e necesară o intervenţie chirurgicală (Ex.: hernie discală avansată).
În afară de terapia medicală clasică se pot utiliza şi terapii complementare făcute de medici competenţi în acest tip de terapii, ca de exemplu osteopatie, chiropractică, acupunctură, homeopatie, fitoterapie.
Pentru prevenirea recăderilor durerii de coloană vertebrală se recomandă aceleaşi măsuri de prevenire amintite în articolele anterioare.
În încheiere aş vrea să fac următoarele precizări:
lcoloana vertebrală este axul central al scheletului, datorită căreia reuşim să stăm în picioare, să şedem, să ne aplecăm şi să ne mişcăm. Măduva spinării, ce se găseşte în interiorul canalului rahidian, face parte din sistemul nervos cental, alături de creier şi  transmite prin nervii săi senzitivi semnale ce vin de la creier la zonele periferice şi de aici înapoi la creier prin nervii motori. Şi unii şi alţii sunt perechi.
Aşa cum se procedează cu automobilul, când ne prezentăm cu el la mecanic pentru inspecţia tehnică periodică, chiar dacă maşina merge bine, aceeaşi grijă trebuie să o avem de coloana vertebrală, respectând măsurile amintite, de prevenire a îmbolnăvirii acesteia.
Când la bordul maşinii se aprinde un bec roşu, semnal de alarmă, cu maşina trebuie să mergem de urgenţă la mecanicul auto. Aşa şi în situaţia când apare o durere vertebrală trebuie să fim văzuţi de medic pentru a se preciza cauza şi a face terapia necesară.
– Va urma –

Publicitate

Cultură Educație

LUNI, 2 august : SERI CAMERALE la Biserica Greco-Catolică Sfânta Cruce din SEBEȘ. Programul evenimentului și repertoriul cameral

Publicat

în

LUNI, 2 august : SERI CAMERALE la Biserica Greco-Catolică Sfânta Cruce din SEBEȘ. Programul evenimentului și repertoriul cameral

„Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș alături de Biserica Greco-Catolică Sfânta Cruce Sebeș au plăcerea de a vă invita luni, 2 august 2021, la ora 19:00, la sediul lăcașului de cult păstorit de părintele Florin Gatea, situat pe str. Călărași nr. 50, la o seară de muzică de cameră în compania instrumentiștilor Flavius Ignat (violă), Ana-Teodora Buia (vioară) și Ioana Grünner (pian).

Programul va conține trei lucrări de referință din repertoriul cameral:

– Sonata în Re minor pentru violă și pian de M. Glinka;
– Märchenbilder op. 113 pentru pian și violă de R. Schumann;
– Sonata nr. 2 op.13 în Sol major pentru vioară și pian de E. Grieg.

Electrica Furnizare Discount

Accesul este gratuit, pe bază de rezervare, în limita a 50 locuri, cu respectarea condițiilor de distanțare și cu portul măștii de protecție.

Rezervări la numărul de telefon: 0372-930929. Vă așteptăm, cu drag!”, transmit reprezentanții Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș alături de Biserica Greco-Catolică Sfânta Cruce Sebeș

Citește mai mult

Cultură Educație

„Biblioterapia” din nou la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba : „Despre scenariul de viață. Rupe lanțurile unei lumi trecute”

Publicat

în

„Biblioterapia” din nou la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba : „Despre scenariul de viață. Rupe lanțurile unei lumi trecute”

La final de lună iulie, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vă propune o nouă întâlnire la atelierul de psihoterapie care se desfășoară în cadrul proiectului 3.30 Biblioterapia. Alături de dezbaterea susținută de invitatul permanent Cosmin Bara, psihoterapeut, cu acest prilej va fi promovată și colecția de carte de specialitate a bibliotecii. Tema întâlnirii lunii iulie este „Despre scenariul de viață. Rupe lanțurile unei lumi trecute”.

Evenimentul va avea loc marți, 27 iulie 2021, ora 18:00 și va fi transmis live pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, la adresa www.facebook.com/BibliotecaJudețeanăLucianBlagaAlba. Alături de sfaturile primite de la psihoterapeutul Cosmin Bara, atelierul va conține și prezentări de cărți de psihologie și psihoterapie, care pot fi împrumutate de la sediul central al bibliotecii, aflat în Alba Iulia, pe strada Trandafirilor, la nr. 22. Informații suplimentare despre proiect sau programul și colecțiile bibliotecii pot fi accesate pe site-ul www.bjalba.ro

Activitatea face parte din programul 3ANIMAȚIE CULTURALĂ/3.30 Biblioterapia și este parte componentă a Programului managerial al bibliotecii pentru perioada 2021-2024.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Cultură Educație

BACALAUREAT 2021: Subiectele la proba la alegere a profilului, publicate ASTĂZI, pe site-ul Ministerului Educației

Publicat

în

BACALAUREAT 2021: Subiectele la proba la alegere a profilului, publicate ASTĂZI, pe site-ul Ministerului Educației

La ultima probă scrisă de la Bacalaureat 2021, cea la alegere a profilului și specializării, se poate opta pentru una din următoarele discipline: Geografie, Logică și argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică.

Astfel, absolvenții liceelor cu profilul Umanist, specializările Filologie și Științe sociale, pot alege între Geografie, Logică și argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie și filosofie.

Absolvenii liceelor cu profil Real, specializările Matematică-informatică și Științele naturii, pot alege între Fizică, Chimie, Biologie și Informatică.

Reamintim că cea de-a doua probă scrisă, cea obligatorie a profilului, este Matematica pentru elevii de la profilul Real, Servicii, Resurse naturale și protecția mediului, Tehnic Militar, respectiv Istorie, pentru profilul Uman, Artistic, Pedagogic și Teologic.

Elevii care au urmat liceul într-o limbă a minorităților naționale vor susține în plus o probă la Limba maternă.

Regulile după care se desfășoară examenul de Bacalaureat 2021

Examenul de bacalaureat se desfășoară cu respectarea unor reguli, cele mai multe dintre ele fiind aplicate și la sesiunile din anii anteriori. Astfel, candidații care participă la probele scrise de la Bac 2021 nu au voie să intre în sala de examen cu: telefoane mobile, căști, mijloace electronice de calcul sau de comunicare, ghiozdane, rucsace, sacoșe, poșete, manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor candidați sau orice tip de document ce ar putea fi folosit pentru rezolvarea subiectelor.
Toate aceste obiecte vor fi păstrate, până la finalizarea probei, în sala special stabilită în acest scop de comisia de bacalaureat. Cei care refuză predarea obiectelor nu vor fi primiți în examen.

În sălile de examen, candidații nu au voie să vorbească între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul.

Absolvenții care sunt prinși încălcând aceste reguli sunt eliminați din examen.

Calendar Bac 2021, sesiunea de vară

Calendarul complet de desfășurare a primei sesiuni de Bacalaureat 2021 a fost publicat în Monitorul Oficial, în septembrie 2020.

31 mai – 4 iunie 2021 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
14-16 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A (proba va fi echivalată, nu se susține)
16-17 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B (proba va fi echivalată, nu se susține)
18-23 iunie 2021 Evaluarea competențelor digitale – proba D (proba va fi echivalată, nu se susține)
23-25 iunie 2021 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C (proba va fi echivalată, nu se susține)
28 iunie 2021 Limba și literatura română – proba scrisă
29 iunie 2021 Proba obligatorie a profilului – proba scrisă
30 iunie 2021 Proba la alegere a profilului și specializării – proba scrisă
1 iulie 2021 Limba și literatura maternă – proba scrisă

Când se afișează rezultatele la Bac 2021, sesiunea iunie-iulie

5 iulie 2021 Afișarea rezultatelor la probele scrise, până la ora 12:00
5 iulie 2021 – orele 12:00 – 18:00 – Depunerea contestațiilor
6 – 9 iulie 2021 Rezolvarea contestațiilor
9 iulie 2021 Afișarea rezultatelor finale

Publicitate

Astfel, după ultima probă, cea la alegere a profilului și specializării, candidații vor aștepta cu emoție afișarea rezultatelor. Înscrierile la Bacalaureat 2021 au început pe data de 31 mai și se vor desfășura până pe data de 4 iunie, potrivit calendarului de pe site-ul Ministerului Educaţiei.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare