Rămâi conectat

Actualitate

Cum va fi vremea în VARA 2023: Prognoza METEO indică secetă și fenomene meteo extreme, în lunile următoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cum va fi vremea în VARA 2023: Prognoza METEO indică secetă și fenomene meteo extreme, în lunile următoare

Atât meteorologii din România, cât și specialiștii de la Comisia Europeană vorbesc despre secetă și fenomene meteo extreme în luni de vară ale anului 2023.

Alertă meteo ANM pentru vara 2023

Vara anului 2023 va sta sub semnul secetei și a fenomenelor meteo extreme. Specialiștii de la Comisia Europeană au făcut previziuni îngrijorătoare în ceea ce privește agricultura de la noi din țară.

Un raport realizat de Centrul Comun de Cercetare arată că Europa riscă să se confrunte cu o secetă la fel de severă ca cea de anul trecut. România se numără printre statele vizate, alături de Bulgaria, Grecia,Franța și Spania.

„Prognozele sezoniere arată o primăvară mai caldă faţă de medie în toată Europa, în timp ce prognozele de precipitații sunt caracterizate de o incertitudine şi variabilitate spatială sporite.

Vor fi necesare o supraveghere atentă şi planuri de utilizare a apei adecvate pentru a gestiona un sezon care în prezent prefigurează riscul de a fi critic în resurse hidrice”, se arată în raportul JCR Comisia Europeană.

Ce spun meteorologii despre vremea în vara 2023

Prognozele făcute de Comisia Europeană au fost explicate de climatologul Roxana Bojariu:

„E o situație la nivel european îngrijorătoare, mai ales pentru vestul și sudul Europei. Pentru România avem probleme în sud-est, mai ales și în zone din Moldova, unde seceta pedologică există și unde, din păcate, rezerva de apă din sol nu a ajuns la o încărcare optimă. (…)

În cazul României, va conta foarte mult ce se va întâmpla cu precipitațiile, mai ales în lunile aprilie, mai, iunie, dar mai și iunie sunt hotărâtoare în a prefigura ce vom avea de cules din punct de vedere agricol, pentru că cerința de apă crește pe măsură ce înaintăm spre sfârșitul primăverii, începutul verii”, a spus Roxana Bojariu, climatolog.

În condițiile în care iarna 2022-2023 a fost cea mai caldă din istoria țării noastre și a doua cea mai caldă din Europa, iar luna ianuarie a adus un record termic absolut când, pe 19 ianuarie, la Turnu Măgurele s-au înregistrat 22,5 grade Celsius, lunile ce urmează vor sta sub semnul extremelor meteo.

„Cu siguranță, și ceea ce urmează pe parcursul primăverii 2023, verii 2023 și a toamnei și debutului iernii va fi sub semnul extremelor meteo. Statistica ultimilor ani ne-a arătat că recordurile înregistrate în anii curenți au depășit recordurile anterioare. Și cu siguranță va fi o vară a extremelor, pentru că fiecare anotimp a fost caracterizat de alternanțe termice semnificative.

Dacă vorbim de secetă, deja vorbim în România de un deficit accentuat de apă în sol pentru jumătatea estică a țării. Mă refer la Dobrogea, Muntenia şi Moldova, acolo unde, mai ales în Dobrogea, cantitățile de precipitații între 1 septembrie 2022 şi 28 februarie 2023 au însumat doar 127 l/mp. Iată deja un an complicat în această parte a țării, după un an agricol anterior excesiv de secetos în toată țara”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, pentru sursa citată.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vagoane suplimentare la unele trenuri în minivacanța de 1 Mai și Paști 2024 Din cele 20 de trenuri introduse temporar spre litoral, niciunul nu oprește în județul Alba *Călătoria cu trenurile CFR de la Oradea la Mangalia, lungă „cât o zi de post”! În perioada 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai, cu prilejul minivacanței de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea