Rămâi conectat

Curier Județean

Crăciunelul de Sus: Au “închiriat” arma de la paznicul Puşcă şi au pornit la braconat

Bogdan Presecan

Publicat

în

Doi bărbaţi fără ocupaţie au fost prinşi la braconat de către poliţişti şi paznicii de la Ocolul Silvic după o urmărire ca la vânătoare. La data de 30 decembrie, 2011, poliţiştii de la Jidvei, împreună cu paznicii Fondului de Vânătoare Jidvei, au organizat o acţiune pentru combaterea faptelor de braconaj cinegetic, pe raza comunei Cetatea de Baltă. Cu această ocazie, în zona Făgeţel, pe raza localităţii Crăciunelu de Sus, au identificat un autoturism marca Audi A4 culoare neagră înmatriculat în SB, din care au coborât două persoane suspecte ce aveau asupra lor o armă de vânătoare şi care, la observarea poliţiştilor, au abandonat puşca într-un lăstăriş şi au fugit să se ascundă într-o zonă împădurită. La scurt timp poliţiştii, însă, împreună cu paznicii de vânătoare, au reuşit prinderea celor doi suspecţi, Baciu N., de 24 de ani, din municipiul Mediaş, judeţul Sibiu şi Goga S., de 38 de ani, din comuna Cetatea de Baltă, judeţul Alba.

În urma  căutărilor efectuate a fost găsită şi arma, o carabină calibru 7,64, marca Prinz-Germanz, cu un număr de 4 cartuşe, unul dintre ele fiind armat pe ţeava armei.   Ulterior s-a mai stabilit că arma aparţine lui Puică I., de 52 de ani, din comuna Cetatea de Baltă, posesor al unui permis de portarmă, ca a dat de bună voie arma celor doi suspecţi ştiind că nici unul dintre aceştia nu posedă permis portarmă sau de vînătoare, pentru ca aceştia să o folosească la braconaj. Paznicul Puşcă este angajat ca al Ocolului Silvic Sebeş din cadrul Direcţiei Silvice Alba.

            În cauză, cei trei sunt cercetaţi în comntinuare sub aspectul comiterii infracţiunilor de ,,deţinerea fără drept de arme şi muniţii”, şi pătrunderea fără drept cu arma pe fondul de vânătoare. (B.P.)

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Eficientizarea energetică a Căminului rezidențial pentru persoane vârstnice din Alba Iulia. Aprobarea devizului general, pe masa consilierilor locali

Ziarul Unirea

Publicat

în

Eficientizarea energetică a Căminului rezidențial pentru persoane vârstnice din Alba Iulia. Aprobarea devizului general, pe masa consilierilor locali

Între proiectele de pe ordinea de zi, din cadrul ședinței Consiliului Local Alba Iulia, din data de 7 februarie, se află și proiectul privind aprobarea devizului general și a indicatorilor tehnico-economici actualizați pentru obiectivul: „Eficiență energetică și confort sporit în cadrul Căminului rezidențial pentru persoane vârstnice din Alba Iulia”.

În urma actualizării cotei TVA din cadrul Devizului general și al celui pe obiect, au rezultat următorii indicatori actualizați:

Indicatori maximali, respectiv valoarea totală a obiectului de investiții, exprimată în lei, cu TVA și, respectiv, fără TVA, din care construcții-montaj (C+M), în conformitate cu devizul general;

Elit - Gustul Desăvârșit

Valoarea totala a investiției – scenariul 1 – recomandat: Pompe de căldură

• valoare totală fără TVA: 5.281.460,19 lei
• valoare totală cu TVA: 5.545.533,20 lei
• din care C+M: 2.785.261,87 lei fără TVA, respectiv 2.924.523,96 lei cu TVA

Proiectul propune eficientizarea energetică a clădirii principale și creșterea confortului interior prin montarea de pompe geotermale, înlocuirea sistemului de distribuție a agentului termic și monitorizarea performanțelor obținute printr-un sistem inteligent de tip Building Energy Management System (BEMS).

Se urmărește reducerea consumului de energie convențională și a emisiilor aferente prin utilizarea pompelor de căldură sol-apă ca surse termice pentru încălzirea spațiului interior.

De asemenea soluția va crește confortul în interiorul clădirii, pompele geotermale propuse fiind cu ciclu reversibil, va fi posibilă climatizarea pentru perioada caldă a anului. în plus sistemul de distribuție nou propus va uniformiza temperatura ambientală pe durata sezonului rece cu ajutorul reglajelor locale intercalate în sistem.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Înființarea ”Centrului de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți „Sf. Stelian” Alba Iulia, pe masa consilierilor locali. Unde va fi situat și cui se adresează

Ziarul Unirea

Publicat

în

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat în ședința de marți, 7 februarie 2023 proiectul privind înființarea ”Centrului de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți „Sf. Stelian”, destinat copiilor cu vârste între 14-18 ani care provin din familii cu nevoi materiale și financiare, în cadrul cărora riscul de separare a copilului crește, precum și riscul de abandon școlar și chiar de a nu fi înscriși în sistemul național de învățământ.

Rolul Direcției de Asistență Socială Alba Iulia, prin Compartimentul Protecției Copilului este acela de menținere a copilului în familia sa prin acordarea de beneficii și servicii sociale specializate. în urma unor evaluări de stabilire a nevoilor copilului și ale familiei se întocmește Planul de servicii în colaborare cu părinții copilului. De cele mai multe ori serviciile acordate acestor familii se fac prin centre de zi care desfășoară activități de îngrijire, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viață independentă, care acordă aceste servicii doar până la vârsta de 14 ani .De aici apare nevoia unui Centru de zi pentru copii cu vârsta între 14-18 ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

Direcția de Asistență Socială Alba Iulia are o bază de date cu peste 40 copii cu vârsta între 14-18 ani, care provin din familii cu nevoi materiale și financiare, în cadrul cărora riscul de separare a copilului crește, precum și riscul de abandon școlar și chiar de a nu fi înscriși în sistemul național de învățământ. Exista la nivelul direcției un număr de 30 planuri de servicii întocmite cu scopul de menținere a copilului în familie, respectiv prevenirea separării acestuia de familie, pentru această categorie de vârstă, pentru care nu s-au putut oferi servicii complete de îngrijire, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viață independentă, orientare școlară și profesională etc. pentru copii, cât și a unor activități de sprijin, consiliere, etc. pentru părinți.

Prin structura existentă a Direcției de Asistență Socială Alba Iulia, nu se acoperă nevoia identificată pentru copii cu vârsta 14-18 ani, cât și a unor activități de sprijin, consiliere, educare pentru părinții acestora.

Totodată, la nivelul Direcției de Asistență Socială Alba Iulia, prin intermediul Centrului de consiliere și sprijin pentru părinți și copii, ”Sf. Maria” și prin intermediul celor două parteneriate cu Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – se acoperă nevoia de oferire de
servicii sociale pentru 30 de copii expuși riscului de separare de familie, care au vârsta de până la 14 ani.

Având în vedere că la nivelul municipiului Alba Iulia, nu există alte centre de zi de natură publică sau privată, sau de tip ONG care să acopere nevoia actuală față de această categorie de vârstă, susținem că serviciile viitorului centru se pot raporta în rândul beneficiarilor de pe întreaga comunitate a municipiului.

Direcția de Asistență Socială Alba Iulia a identificat și soluția de satisfacere a acestei nevoi și se va depune o cerere de finanțare pentru înființarea și construcția unui Centrul de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți și dotarea acestuia pentru o bună funcționalitate, cu o valoare maximă eligibilă de 484.000 Euro fără TVA, cu respectarea cerințelor din ghidul specific.

Considerăm că alegerea locației în cadrul unui centru existent precum Centru de consiliere și sprijin pentru părinți și copii, ”Sf. Maria”, aflat în strada Amsberg, nr. 34 A, localitatea Alba Iulia, județul Alba este potrivit pentru a demara acest proiect întrucât ambele centre pot avea același obiectiv general de creștere a gradului de acces la serviciile sociale. Se propune ca numele reprezentativ al viitorului centrul de zi să fie: Centrul de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți „Sf. Stelian,, cod 8891CZ-C-II în cadrul Direcției de Asistență Socială Alba Iulia, fără personalitate juridică.

Beneficiarii centrul de zi deja existent, primesc servicii de asistență socială până la vârsta de 14 ani, urmând ca ulterior împlinirii vârstei de 14 ani să existe accesul la servicii de îngrijire, educație, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viață independentă, orientare școlară și profesională pentru copii, cât și a unor activități de sprijin, consiliere, educare pentru părinți, fie ca forma de continuitate, fie ca indetificare de cazuri noi.

Perioada de implementare a activităților proiectului va cuprinde, în mod obligatoriu, o perioadă de maximum 8 luni de funcționare a serviciului social nou creat și nu depășește termenul de 31 decembrie 2024.

GHIDUL SPECIFIC

Ccondiții de accesare a fondurilor europene aferente planului național de redresare și reziliență în cadrul apelului de proiecte pnrr/2022/cl3/il Componenta 13 – reforme sociale Investiția II: crearea unei rețele de centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie, prevede:

„Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA.

In cazul proiectelor depuse în cadrul PNRR, valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile va fi suportată din bugetul coordonatorului de reforme și/sau investiții pentru Componenta 13 – Reforme sociale/Investiția II – MFTEȘ, în conformitate cu legislația în vigoare.

În afara valorii eligibile a proiectului, orice altă cheltuială constituie cheltuială neeligibilă și va fi suportată de beneficiar.

Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de:

-330.000 Euro fără TVA pentru 145 de clădiri al căror consum de energie este aproape;
-484.000 Euro fără TVA pentru 5 clădiri care vor respecta obiectivul privind necesarul de energie primară cu cel puțin 20% mai mic decât cerința pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero conform orientărilor naționale.

Foto: comunitate.copii.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

18-19 februarie| Serbările Zăpezii 2023, la Arieșeni: Concerte, concursuri și focuri de artificii, la baza pârtiilor Vârtop I și II

BONTEA Alexandru

Publicat

în

18-19 februarie| Serbările Zăpezii 2023, la Arieșeni: Concerte, concursuri și focuri de artificii, la baza pârtiilor Vârtop I și II

În weekend-ul 18-19 februarie 2023, la Arieșeni va avea loc „Serbările zăpezii”, la baza pârtiilor Vârtop I și II.

Serbările Zăpezii revin la Arieșeni.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sâmbătă, 18 februarie și duminică, 19 februarie 2023, la baza pârtiilor de schi Vârtop I și II, locul de întâlnire al amatorilor sporturilor de iarnă.

Vă așteptăm cu activități diverse, pentru toate gusturile și vârstele, de la concursuri, foc de tabără și foc de artificii, la discotecă în aer liber, recitaluri de folclor, de muzică populară și de muzică pop.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea