Rămâi conectat

Ştirea zilei

Avem nevoie de medici capabili să trateze… sărăcia!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Studiile de specialitate au demonstrat legătura directă dintre Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor şi indicatorii stării de sănătate a populaţiei, printre care şi speranţa de viaţă la naştere. Un PIB ridicat presupune venituri mai mari, un stil de viaţă mai sănătos, bani mai mulţi pentru sănătate. În plus, în oraşele mari sunt cele mai bune servicii sanitare, ambulanţa vine rapid, iar veniturile peste medie permit accesul la un tratament medical de calitate. Oamenii educaţi devin din ce în ce mai preocupaţi de forma lor fizică, de lucrurile care îi fac să trăiască, în medie, cu aproape doi ani mai mult decât restul.
Speranţa de viaţă este legată de nivelul de trai, de obiceiurile alimentare, de factorii de mediu şi de ocupaţie, de predispoziţia pentru sport şi multe altele. Media speranţei de viaţă a europenilor este de 78,60 ani, ca să nu mai menţionăm faptul că în 13 state europene speranţa de viaţă trece de 80 de ani. Nivelul nostru de trai este mult în urma celui din Vest. La nivelul judeţului nostru încă nu vedem un efort real al factorilor de decizie politică pentru a elabora şi conduce eficient un sistem de sănătate integrat cu climatul economico-social. Nu este vorba numai despre închiderile de spitale, ci vorbim aici despre conceperea unor strategii coerente, despre colaborarea eficientă între autorităţile publice locale, despre punerea în practică a unor proiecte de viitor. Acum, mai mult ca oricând, PNL Alba solicită decidenţilor politici să ia măsuri pentru a creşte PIB-ul judeţului nostru, să adopte soluţiile care duc la atragerea de investitori şi să nu se complacă în politica haotică de a petici ici şi colo punctele unde sistemul social cedează. Sistemul nostru de sănătate are nevoie de investiţii în infrastructură şi echipamente, precum şi de fonduri pentru atragerea şi menţinerea unor profesionişti în domeniu, atât pentru îngrijirea persoanelor cu nevoi speciale, cât şi în domeniul medical.
Judeţul Alba se află în prima jumătate a zonelor din ţară unde media de vârstă este ridicată, ea ajungând la 73,5 ani. Media naţională este de 73 ani, iar cea mai mare medie locală atinge 74,7 ani, în Bucureşti. Judeţele în care marile oraşe joacă un rol socio-economic important – cum sunt Cluj, Prahova, Braşov şi Iaşi – înregistrează speranţe medii de viaţă între 73,5 şi 74 de ani. La noi, fondul problemei este pozitiv, dar adoptarea de măsuri preventive, pentru stoparea declinului demografic şi al stării de sănătate, nu trebuie să mai întârzie. Speranţa noastră de viaţă a fost afectată de punctele de mare poluare, printre care s-au detaşat Zlatna, Sebeş, dar şi alte zone din Apuseni sau Ocna Mureş. Chiar dacă sursa poluării a fost eliminată, fenomenul produce efecte pe termen lung. Tocmai din cauza acestei poluări remanente, li se oferă oamenilor care au locuit peste 30 de ani în Zlatna, şi pe o rază de opt kilometri în jur, o reducere cu doi ani a vârstei de pensionare. Măsura este valabilă până la sfârşitul anului 2030. Nu este însă destul. A trecut vremea compensărilor şi a venit timpul acţiunii.
Atragem atenţia actualilor decidenţi politici că prognozele demografice pe termen mediu şi lung nu sunt favorabile judeţului Alba. Conform acestor date este posibilă o scădere considerabilă a populaţiei în judeţul Alba, de la circa 373 mii persoane în 2010, la aproximativ 238,5 mii persoane în anul 2050, în varianta medie de estimare. De asemenea, prognozele indică şi creşterea considerabilă a populaţiei cu vârsta peste 65 de ani, de la 56,9 mii persoane în 2010, la peste 84,5 mii persoane în 2050. Toate aceste cifre dovedesc faptul că se va reduce ponderea populaţiei active şi acest lucru se va corobora cu climatul economic, combinare care va fi în defavoarea îmbunătăţirii gradului de sănătate a cetăţenilor din acest judeţ. Practic, este posibil să avem din ce în ce mai mulţi bolnavi şi vârstnici, cu tot mai puţine posibilităţi de a-i trata corespunzător.
PNL Alba se implică în realizarea unui set de politici publice destinate mediului social, pe care autorităţile locale şi judeţene trebuie să le pună în practică. Aceste politici vor duce la adoptarea de urgenţă a măsurilor economice pentru stoparea sărăciei şi atragerea de resurse care să ducă la dezvoltarea acestei zone. Colaborarea între instituţii şi dezvoltarea de parteneriate public-privat ar putea fi soluţii care să scoată judeţul Alba şi municipiul Alba Iulia de pe curba descendentă în care au intrat. Suntem absolut împotriva abordărilor actuale ale Puterii care, în 2009, a alocat Sănătăţii fonduri de numai 3,7% din PIB, respectiv circa patru miliarde euro, cât timp până şi Bulgaria a alocat sistemului medical 4,2% din PIB. Acum România alocă Sănătăţii 3,9% din PIB, potrivit Legii bugetului de stat pe 2011, iar procentul prevăzut de alte state membre ale Uniunii Europene, este, în medie, de 8,8% din PIB. Prin programul său politic, PNL se angajează să elimine subfinanţarea sistemului medical şi să atragă investiţii importante în domeniul medico-social. Altfel vom începe să căutăm doctori capabili să trateze… sărăcia!
Simion CREŢU,
Vicepreşedinte PNL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Angajări în armată 2023: MApN scoate la concurs 4.000 de posturi. Cine poate aplica?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Angajări în armată 2023: MApN scoate la concurs 4.000 de posturi. Cine poate aplica?

Ministerul Apărării Naționale a anunțat începerea unei ample campanii de recrutare în cadrul Armatei Române pentru anul 2023.

Această inițiativă are ca scop ocuparea a peste 4000 de posturi destinate soldaților profesioniști și este în curs de desfășurare în toate garnizoanele țării. Iată mai multe detalii despre această oportunitate de carieră în uniformă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cine poate aplica?

Tinerii interesați să se alăture Armatei Române trebuie să îndeplinească anumite criterii. Pot aplica civili care au absolvit cel puțin 10 ani de studiu și care se încadrează într-un interval de vârstă cuprins între 18 și 45 de ani. Este important de menționat că, odată acceptați în rândurile armatei, noii recruți trebuie să respecte reguli stricte de conduită și înfățișare.

Citește și: Angajări în ARMATA ROMÂNĂ 2023: Cine se poate angaja în MApN • Probe • Salarii în armată

Ce implică procesul de selecție?

Procesul de selecție presupune mai multe etape critice. Înainte de a fi evaluați în probele fizice, tinerii aspiranți la cariera militară sunt supuși evaluărilor psihologice și medicale pentru a se asigura că sunt potriviți pentru această profesie exigență. De asemenea, este important ca candidații să respecte anumite standarde de înfățișare, precum absența bărbii și un aspect fizic îngrijit. Eventualele tatuaje trebuie să fie discrete și să nu fie la vedere.

Ce presupune evaluarea fizică?

Proba sportivă a evaluării fizice include parcurgerea unui traseu militar și alergarea pe o distanță de doi kilometri. Aceste probe sunt menite să evalueze nivelul de pregătire fizică al candidaților și capacitatea lor de a face față cerințelor unei cariere militare.

Salariile pentru tinerii începători

Un aspect important pentru cei care doresc să se alăture Armatei Române este salariul. Potrivit reprezentanților Ministerului Apărării Naționale, tinerii recruți începători pot beneficia de un salariu de pornire de la 2.200 de lei. Aceasta reprezintă o oportunitate atrăgătoare pentru cei care doresc să înceapă o carieră în armată și să contribuie la apărarea țării.

În concluzie, Armata Română oferă în prezent oportunități de carieră semnificative pentru tineri interesați să se alăture forțelor armate. Cu peste 4000 de posturi disponibile și salarii competitive, această campanie de recrutare reprezintă o oportunitate deosebită pentru cei care doresc să își dedice viața apărării țării și servirii în uniformă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| O femeie însărcinată, din Alba, a falsificat o rețetă pentru a-și procura medicamente pentru avort, deși sarcina era prea avansată: Întreruperea la cerere în afara instituțiilor medicale și asistenței specializate poate produce tragedii

Ziarul Unirea

Publicat

în

O femeie însărcinată, din Alba, a falsificat o rețetă pentru a-și procura medicamente pentru avort, deși sarcina era prea avansată: Întreruperea la cerere în afara instituțiilor medicale și asistenței specializate poate produce tragedii

Gestul șocant la care a recurs o femeie însărcinată din Alba putea să-i aducă chiar și moartea. Tânăra, însărcinată în 15 săptămâni, a încercat să își procure ilegal medicamente pentru provocarea avortului, cu toate că medicul ginecolog i-a explicat că întreruperea sarcinii la cerere, având în vedere vârsta sarcinii, nu se mai poate efectua conform legislației din România.

Femeia s-a prezentat în urmă cu o săptămână la Clinica Gynlife din Alba Iulia, unde a fost consultată și s-a stabilit diagnosticul de sarcină săptămâna 15 în evoluție și colpită bacteriană. Aceasta a solicitat întreruperea sarcinii, medicul primar în obstetrică-ginecologie Ioan Casian Lăncrăjan explicându-i că acest lucru nu mai este posibil, sarcina depășind limita legală admisă în România pentru avortul la cerere: ”Pacienta a solicitat întrerupere de sarcină. I-am explicat că având în vedere vârstă sarcinii, întreruperea sarcinii la cerere nu se mai poate efectua conform legislației din România”, a declarat pentru ziarulunirea.ro medicul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Femeia a fost sfătuită să păstreze sarcina și i s-au prescris ovule pentru secreția vaginală și indicații în vederea controalelor ulterioare. Acțiunile întreprinse de pacientă după ce a părăsit clinica sunt de-a dreptul halucinante. Aceasta se pare că a falsificat rețeta eliberată la clinică, modificând vârsta sarcinii și adăugând medicamentul folosit pentru provocarea avortului medicamentos.

”În data de 27 septembrie 2023, ora 17:30, am fost sunați de la o farmacie din oraș deoarece o rețetă eliberată din Clinica Gynlife în data de 22 septembrie 2023 ridica suspiciuni în vederea prescripției. În urma verificării am constatat că pacienta a fost consultatală în Clinica Gynlife în data de 22 septembrie 2023 stabilind diagnosticul de sarcină săptămâna 15 în evoluție și colpită bacteriană”, spune ginecologul.

Conform actualului Cod Penal din România, articolul 201, avortul este permis la cerere până în săptămâna a 14-a de sarcină. Medicii care efectuează avorturi după aceasta limită, cu excepția întreruperilor de sarcină terapeutice, riscă amendă sau închisoare de la 6 luni la 3 ani.

”Este evident că pacienta a modificat diagnosticul din sarcină săptămâna 15 în sarcina săptămâna 5 și a completat pe rețeta eliberată de noi medicamentul utilizat pentru întreruperea medicamentoasă a sarcinii prezentându-se cu aceasta la farmacie”, spun reprezentanții clinicii.

Medicul primar obstetrica ginecologie și Doctor în Medicină Ioan Casian Lăncrăjan a transmis prin intermediul ziarulunirea.ro și câteva precizări legate de întreruperea medicamentoasă a sarcinii.

Aceasta se poate realiza până la 63 zile amenoree (lipsa menstruație), maxim 9 săptămâni, după confirmarea ecografică a sarcinii intrauterine și stabilirea vârstei gestaționale. Medicația specifică acestei proceduri se eliberează din cabinete de specialitate, pacienta semnând consimțământul și administrând tableta în față medicului, care explică conduita ulterioară și stabilește data controlului ecografic pentru verificarea eficacității medicamentului.

În cazul în care oricare dintre aceste situații nu este îndeplinită, avortul medicamentos poate fi periculos pentru orice pacientă prin riscul de hemoragie masivă, infecții, în cazuri rare chiar deces.

Reprezentanții clinicii Gynlife au semnalat cazul și Colegiului Medicilor Alba. Reprezentanții Colegiului au precizat pentru ziarulunirea.ro că  va fi anunțat Colegiul Farmaciștilor în vederea înștiințării farmaciștilor din județ pentru a acorda o atenție sporită eliberării unor astfel de preparate, orice suspiciune legată de orice prescripție urmând să fie adusă la cunoștința medicului prescriptor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Șofer MORT DE BEAT, depistat de polițiști pe străzile din Alba Iulia: Ce alcolemie avea bărbatul

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Șofer MORT DE BEAT, depistat de polițiști pe străzile din Alba Iulia: Ce alcolemie avea bărbatul

La data de 27 septembrie 2023, în jurul orei 17.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un bărbat de 56 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe B-dul Ferdinand I din Alba Iulia, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,68 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Față de conducătorul auto, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe, iar polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare