Un cetăţean nu-şi poate face mutaţie în imobilul pe care l-a construit şi pentru care plăteşte impozit!
În cursul săptămânii trecute, la redacţia cotidianului nostru s-a prezentat un cetăţean din Şeuşa, care ne-a adus la cunoştinţă o stare de fapt care ne-a stupefiat. Acesta a construit un imobil în localitatea respectivă, imobilul a fost recepţionat, omul plăteşte impozit pentru el, dar când s-a prezentat la Evidenţa Populaţiei pentru a-şi întocmi cartea de identitate la adresa sa, i s-a spus că strada pe care locuieşte… nu există!
lCulmea spaţiului locativ: să locuieşti pe o stradă care nu există!
Iată, pe scurt, ce reclamă cetăţeanul din Şeuşa, pe numele său Gheorghe Cornean: „În luna iunie a anului 2008 am cumpărat un teren în Şeuşa, comuna Ciugud, pentru a-mi construi o casă. Am obţinut toate documentele necesare construcţiei, toate avizele şi aprobările necesare, pe adresa str. Narciselor nr. 3, am plătit tot ce se cuvenea (impozitul pe teren- n.red) şi am început să lucrez. În data de 11 iunie 2010 a avut loc recepţionarea imobilului şi am început să plătesc impozit şi pentru acesta. Aşa că am plătit şi pentru anul 2010 şi pentru anul 2011. Când am mers însă la Evidenţa Populaţiei să-mi trec noua adresă în buletin, surpriză: de acolo mi s-a spus că str. Narciselor, nr. 3 Şeuşa, comuna Ciugud… nu există.
Aşa că am fost trimis la primărie, să clarific situaţia. Cei de la primărie mi-au spus că ei şi-au făcut datoria, aşa că m-au trimis înapoi la Evidenţa Populaţiei. Şi uite-aşa am făcut de mai multe ori acest drum, între cele două instituţii, care dădeau vina una pe alta…”
*Constatarea domiciliului, cu ajutorul poliţistului de proximitate
Revolta omului a ajuns la maxim în momentul în care de la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor i s-a spus că trebuie să facă dovada că locuieşte acolo. „Păi dovedesc cu acte, zice omul, că acolo e casa pe care am construit-o şi pentru care plătesc impozit. Ce dovadă să mai fac?” I s-a răspuns că trebuie să vină poliţistul de proximitate să CONSTATE acest lucru, apoi a fost întrebat tot felul de aiureli, precum dacă are curent electric, apă şi gaz. Normal că omul s-a înfuriat: „Dar ce vă interesează pe voi dacă am curent, apă şi gaz? Până la urmă eu am dreptul să-mi fac mutaţie pe buletin în orice locaţie pe care eu o deţin ca proprietar, cu acte în regulă. Chiar dacă ar fi o colibă de chirpici (ceea ce nu e cazul, că am casă nouă), voi trebuie să-mi faceţi mutaţie acolo unde solicit eu! Şi ce, trebuie să vină poliţistul să se convingă dacă locuiesc cu adevărat acolo? Păi, dacă vreau, pot să locuiesc la Bucureşti, efectiv, dar să-mi fac mutaţie pe Alba Iulia, dacă deţin aici un imobil şi vreau lucrul acesta…!” Vax! L-au trimis înapoi la Primăria Ciugud, dar omul a venit la noi….
*Totul e bine, când se sfârşeşte cu bine
Contactat de către noi, primarul Gheorghe Damian, de la Ciugud, ne-a demonstrat negru pe alb că şi-a făcut datoria. Acesta ne-a pus la dispoziţie hotărârea de consiliu local prin care a fost stabilită denumirea de str. Narciselor pentru terenul aflat în parcela cunoscută sub denumirea „La Pod”, unde se află şi locuinţa lui Cornean. De asemenea, primarul Damian ne-a prezentat adresa înaintată de Primăria Ciugud către Biroul Judeţean de Administrare a Bazelor de Date de Evidenţă a Persoanelor Alba, încă din luna noiembrie a anului 2008. Aşadar, acolo s-a întâmplat ceva. Ori adresa respectivă a fost rătăcită de vreun funcţionar aiurit, ori a fost trimisă la Bucureşti pentru introducere în baza naţioonală de date şi vreun alt funcţionar aiurit, din Capitală, nu şi-a făcut datoria. Dar acum nu mai contează, căci în urma demersului primarului Damian, o nouă adresă a fost făcută la Bucureşti, de această dată cu derogare, pe motiv de retroactivitate. De ce? Pentru că, potrivit HG 1502/2009, „în perioada ianuarie-octombrie 2011, autorităţile administraţiei publice locale nu mai efectuează schimbări de denumiri ale străzilor sau renumerotări ale clădirilor”. Având, însă, în vedere, că în cazul de faţă hotărârea de consiliu local fusese emisă încă din anul 2008, când HG 1502/2009 nu apăruse, derogarea a fost acceptată. Prin urmare, demersul a fost încununat cu succes, iar cetăţeanului şi fiicei acestuia le-au fost emise cărţile de identitate pe adresa solicitată.
Aşadar, totul e bine când se sfârşeşte cu bine, dar Gheorghe Cornean rămâne cu nervii, cu alergătura, cu umilinţa şi cu timpul pierdut…
Ioan HĂNŢULESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Dacia Duster, în finala competiției pentru titlul de Mașina Anului 2025 în Europa: Cu ce modele concurează
Dacia Duster, în finala competiției pentru titlul de Mașina Anului 2025 în Europa: Cu ce modele concurează Dacia Duster s-a calificat în finala competiției Mașina Anului 2025 în Europa, concurând cu alte șase modele pentru acest titlu, selectate dintr-o listă cu nu mai puțin de 42 de candidați. Citește și: Vânzările autovehiculului Dacia Spring s-au […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918