Geminidele 2024, cea mai impresionantă ploaie de stele a anului, vizibilă pe cer în weekend: Fenomenul astrologic poate fi văzut cu ochiul liber
Geminidele 2024 se numără printre cele mai impresionante ploi de stele ale acestui an. Fenomenul astrologic poate fi văzut cu ochiul liber. Astfel, cu un cer favorabil, s-ar putea să avem parte de un adevărat spectacol pe cer.
În intervalul 4 -17 decembrie 203, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf lăsate de asteroidul activ Phaethon. La contactul cu atmosfera particulele de praf vor aprinde gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer: steaua căzătoare.
Majoritatea stelelor căzătoare din perioada 4-17 decembrie par a veni din constelația Gemini, acesta fiind motivul pentru care se numesc „Geminide”. Iar potrivit celor de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, vârful maxim de manifestare va fi pe 14 decembrie, la ora 21.00.
Citește și: Solstițiul de iarnă 2024: Când începe iarna astronomică. Tradițiile din cea mai lungă noapte din an
În noaptea de 13 spre 14 decembrie vom vedea panta ascendentă a activității de maxim a curentului, în noaptea următoare perioada de maxim, iar în cealaltă panta descendentă.
Șansele sunt să se poată vedea minim 40-50 de stele căzătoare pe oră. Observațiile trebuie făcute după miezul nopții până dimineața în toate serile.
În timpul maximului se pot vedea maxim 120 de stele căzătoare pe oră, dacă observați din afara orașelor mari. În mod normal se mai puțin de jumătate din numărul prognozat de meteori.
În anul 2023, în noaptea de maxim Luna va fi în preajma fazei de Lună Nouă și nu va dăuna foarte mult observațiilor.
Geminidele, printre cele mai spectaculoase fenomene astronomice
Geminidele alb-gălbui şi strălucitoare oferă una dintre cele mai bogate „ploi de stele” din emisfera nordică, mai ales în anii în care Luna nu luminează cerul, rivalizând cu Perseidele din august. De asemenea, sunt vizibile, la rate mai mici, şi din emisfera sudică.
Ploaia îşi datorează numele constelaţiei Gemeni deoarece meteorii radiază din apropierea stelei strălucitoare Castor din constelaţia Gemenii, în partea de est în serile de decembrie. Aceasta este o aliniere întâmplătoare, desigur, deoarece Castor se află la aproximativ 52 de ani lumină distanţă, în timp ce aceşti meteori ard în atmosfera superioară la aproximativ 100 km deasupra suprafeţei Pământului. Castor este vizibil lângă o altă stea strălucitoare, steaua aurie Pollux din Gemeni.
Diferenţa dintre o cometă şi un asteroid
O cometă este un bulgăre de zăpadă murdar, cu un nucleu solid acoperit de un strat de gheaţă care se transformă, dintr-un corp solid într-un gaz, pe măsură ce cometa se apropie de soare. Cometele sunt de obicei uşoare, cu o densitate puţin mai grea decât apa. Ele se învârtesc în jurul Soarelui pe orbite alungite, mergând aproape de Soare, apoi mergând departe de Soare.
Văzută printr-un telescop, o cometă va arăta ca o coamă, sau capul cometei, ca un petic nebulos de lumină în jurul nucleului, atunci când se apropie de soare. Dar când sunt văzute departe de soare, cele mai multe comete apar ca o stea.
În acelaşi timp, un asteroid este o rocă. De obicei, orbita unui asteroid este mai circulară decât cea a unei comete. Printr-un telescop un asteroid apare ca o stea.
Geminidele au început să apară pentru prima dată la mijlocul anilor 1800. Cu toate acestea, primele averse fiind de doar 10 până la 20 de meteori pe oră, nu au fost tratate cu importanţă. În prezent, Geminidele au devenit una dintre principalele ploi de meteori ale anului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Rabla pentru sobe 2024: Cum poți beneficia de 10.000 de lei pentru soluții de încălzire. Modalitatea de înscriere în program
Rabla pentru sobe 2024: Cum poți beneficia de 10.000 de lei pentru soluții de încălzire. Modalitatea de înscriere în program Programul „Rabla pentru sobe”, lansat de Ministerul Mediului prevede acordarea de ajutor financiar de până la 10.000 de lei, locuitorilor din zonele montane, pentru cumpărarea unor soluții de încălzire eficiente. Citește și: Ajutor de încălzire […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum o zi
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Ştirea zileiacum o zi
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
14 decembrie: 69 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite