Rămâi conectat

Politică Administrație

Implicații și posibile consecințe ale unor proiecte derulate prin PNRR

Unirea Ziarul

Publicat

în

Implicații și posibile consecințe ale unor proiecte derulate prin PNRR

Sunt sigur că o bună parte dintre colegii primarii care au semnat, cu curaj și cuvenitul anunț în social-media, finanțări pe Componenta 5 – Valul renovării (renovarea moderată sau aprofundată a clădirilor publice și nu numai), discută despre nevoia de suplimentare a banilor pentru ca investițiile din această zonă să se poată finaliza la timp. Adică, până în 2026.

E clar ca lumina zilei că valorile estimate inițial în negocierile cu Comisia, costuri maxime admise de 440 euro/mp pentru varianta moderată și de 500 de euro/mp pentru lucrări aprofundate, nu împlinesc actualele condiții de piață. La ce poate duce asta? La situații, din păcate, prea des apărute în istoria investițiilor publice din România. Copii care ar putea fi relocați din cauză că lucrările de renovare a școlilor s-au oprit, pacienți prinși cu schela la geamul salonului, grădinițe cu curțile pline de materiale, iar enumerarea ar putea cuprinde multe astfel de neplăceri cauzate de oprirea lucrărilor.

Nu am niciun dubiu că toate astea sunt pe lista îngrijorărilor multor primari gospodari. Nici mie nu mi-ar cădea bine ca, peste un timp de la începerea unor lucrări de renovare, să am tristul privilegiu de a anunța constructorul și beneficiarul în cauză că „stăm să ne vină banii”.

E un context foarte încâlcit. Multe lucrări, puțini constructori și limite de prețuri ce nu mai au legătură cu piața. O șansă mai mare în implementare ar fi să ne batem capul mai puțin cu situația politică și să găsim soluții, rapid, în maniera în care s-au mai rezolvat astfel de situații, cu ajutorul OUG 64/2022 sau a Ordonanței 15/2021.

Sunt și voi rămâne unul dintre oamenii de administrație care cred că prevenția e mai importantă decât leacul. Asta însemnă că ACUM e momentul ca în dreptul acestor tipuri de proiecte să apară rețeta de finanțare suplimentară și, odată cu asta, șansa ca ele să fie finalizate în cadrul de timp al PNRR. Altfel, viitorul ne va confrunta cu situații ce vor părea fără scuză în ochii copiilor, pacienților, beneficiarilor de servicii sociale și, de fapt, a tuturor.

Mircea Hava -europarlamentar PNL
Membru EPP


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Primăria municipiului Blaj achiziționează servicii cadastrale pentru întăbularea a peste 750 de imobile din extravilanul orașului. Licitația, lansată pe SEAP

Bera Larisa

Publicat

în

Primăria municipiului Blaj achiziționează servicii cadastrale pentru întăbularea a peste 750 de imobile din extravilanul orașului. Licitația, lansată pe SEAP Administrația municipiului Blaj a lansat recent licitația în SEAP, care prevede achiziția de servicii cadastrale de înregistrare sistematică având ca obiect sectoare cadastrale din cadrul UAT Blaj care cuprind un număr de 766 imobile din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea