Rămâi conectat

Ştirea zilei

Dezastru forestier în Parcul Natural Apuseni. Mihai Goțiu: „Cu drujbele și TAF-urile în zona de conservare specială!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Fostul senator și activist de mediu Mihai Goțiu, a făcut publice, prin intermediul paginii sale de pe o rețea de socializare, mai multe imagini cu lemne tăiate, despre care afirmă că ar fi în Zona de Conservare Specială de pe valea Ponorului, în Parcul Natural Apuseni.

„BĂTAIE DE JOC ÎN PARCUL NATURAL APUSENI (FOTO). Cu drujbele și TAF-urile în zona de conservare specială! Fotografiile de mai jos au fost făcute duminică, 9 mai, în Parcul Natural Apuseni (PNAp), de Andrei Oneț. După ce a ajuns acasă, Andrei a suprapus coordonatele GPS din teren în Google maps și a comparat cu harta zonei de conservare specială de pe argis. com. Rezultatul: tăierile au avut loc în cea mai valoroasă zonă a PNAp.

Ca să citez chiar de pe site-ul oficial al Parcului: ”Zonele de conservare specială cuprind cele mai valoroase elemente ale patrimoniului natural din interiorul PNAp. În zonele de conservare specială se interzic orice forme de exploatare sau utilizare a resurselor naturale, precum și orice forme de folosire a terenurilor, incompatibile cu scopul de protecție și/sau de conservare”.

În astfel de zone, doar în mod excepțional, sunt permise:

”- acţiunile de înlăturare a efectelor unor calamități, în baza aprobării autorității publice centrale care răspunde de silvicultură și mediu, la propunerea consiliului științific al parcului;
– acţiunile de prevenire a înmulţirii în masă a dăunătorilor forestieri şi de monitorizare a acestora, cu avizul consiliului ştiintific al parcului.”

Doar că informațiile legale de pe panourile de identificare fotografiate în zonă sunt o bătaie de joc și o verificare e imposibilă fără aceste informații. Nu regăsim numărul autorizației, data eliberării acesteia, tipul de tăiere ori felul tăierii – lacune care, în sine, constituie contravenție potrivit Ordinului 1540/2011. Mai mult, cel puțin una din imagini arată încălcări grave ale regimului de exploatare: tragerea buștenilor prin albia râurilor și depozitarea acestora pe marginea lor – lucru total interzis și care ar trebui să lase fără certificat de atestare forestieră firma (sau Ocolul Silivc, dacă a exploatat în regim propriu).

Pentru că nu s-au ”obosit” să completeze aceste informații și pentru că zona este una cu un grad ridicat de protecție, voi sesiza Garda Forestieră Cluj. Să le explice inspectorilor ce fac acolo și să le prezinte toate actele în baza cărora s-au băgat cu drujbele și TAF-urile în zona de conservare specială. Și pentru a verifica dacă ceea ce scrie în acte (dacă au așa ceva) e conform cu ceea ce e pe teren”, a scris Mihai Goțiu pe facebook.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea