Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

Investiţie pentru regularizarea râului Abrudel

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

    Peste 5 kilometri din albia râului Abrudel vor intra în lucrări de regularizare în anul 2012 după ce Consilul tehnico economic al Ministerului Mediului a avizat planul de investiţii pentru anul în curs.
Potrivit primarului oraşului Abrud Tiberiu Raţiu, în 2011 a avut două întâlniri cu reprezentanţii Administraţiei Naţionale „Apele Române” Direcţia Apelor Mureş cărora le-a solicitat sprijin pentru această lucrare. Valoarea proiectului este de circa 2 milioane de euro, iar banii reprezintă împrumuturi guvernamentale de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). BEI, instituţia financiară a Uniunii Europene şi BERD sunt bănci care oferă împrumuturi pentru susţinerea proiectelor ce vizează îmbunătăţirea protecţiei mediului iar statul român este acţionar în ambele instituţii. Ministerul Mediului a aprobat studiul de fezabilitate pentru această investiţie şi urmează ca planul tehnic să fie finalizat în regim de urgenţă, de vreme ce proiectul a fost inclus pe lista celor finanţate.
Lucrarea hidrotehnică vizează rectificarea cursului, consolidarea şi reprofilarea albiei minore a râului Abrudel. Ea va începe în lunile următoare şi va dura cel puţin 8 luni. Obiectivul acestor acţiuni este reducerea sau eliminarea efectelor neplăcute sau dăunătoare ale apelor.         Proiectul este implementat de Administraţia Naţională „Apele Române” Direcţia Apelor Mureş şi se au în vedere trei tipuri de intervenţii: regularizare de albie, îndiguiri şi lucrări de subzidire. Pentru a evita inundaţiile şi pentru a asigura zonele vulnerabile de pe cursul râului Abrudel primăria a cheltuit anual, în ultimii ani, sute de milioane de lei din bugetul local. În regie proprie, cu utilajele din dotarea administraţiei locale s-a intervenit, potrivit primarului din Abrud şi de două ori pe an pentru decolmatarea râului din Apuseni care traversează oraşul.

Bogdan PRESECAN


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia City Race 2024: Care este procedura de ridicare a kiturilor de participare pentru adulți

Bera Larisa

Publicat

în

Alba Iulia City Race 2024: Care este procedura de ridicare a kiturilor de participare pentru adulți Alba Iulia City Race 2024 va avea loc sâmbătă, 28 septembrie. Concursul va purta concurenții pe dealul Mamut, prin impresionanta cetate Alba Carolina, prin ”Cealaltă Capitală”, dar și prin orașul Alba Iulia și va avea cinci curse diferite, una […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea