Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Politică Administrație

Superimunitatea parlamentarilor declarată neconstiuțională de CCR

Bogdan Presecan

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Parlamentarii români vor putea fi anchetati în continuare pentru conflict de interese, CCR considerând neconstituționale modificările aduse în acest sens, de legilativ, Noului Cod Penal ce urmează să intre în vigoare la 1 februarie 2014.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis astăzi sesizarea Înaltei Curți de Casatie si Justiei (ICCJ), de pe 13 decembrie 2013, in privinta modificarilor aduse Codului penal, potrivit carora presedintele tarii si parlamentarii nu vor mai putea fi anchetati pentru conflict de interese, se arata intr-un comunicat de presa al Curtii. In aceste conditii, aceste prevederi sunt neconstitutionale.

Potrivit comunicatului Curtii, „CCR a admis obiectia ICCJ si a constatat neconstitutionalitatea articolului unic din Legea pentru modificarea art. 2531 din Codul penal, care inlatura functionarii publici din sfera subiectilor activi a infractiunii de conflict de interese si care excepteaza din categoria actelor incriminatoare emiterea, aprobarea, adoptarea si semnarea actelor administrative, precum si cele care privesc creatia, dezvoltarea, pregatirea stiintifica, artistica, literara si profesionala.” Aceste dispozitii incalca statul de drept si egalitatea in drepturi, precum si obligatia statului roman de a indeplini intocmai si cu buna-credinta obligatiile ce ii revin din tratatele internationale, se mentioneaza in comunicarea CCR.

In plus, CCR a admis obiectia ICCJ si a constatat neconstitutionalitatea art.I pct.5 si art.II pct.3 din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative, care inlatura din categoria functionarilor publici si a functionarilor pe Presedintele Romaniei, pe deputati si senatori, precum si pe persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale, in baza unei legi speciale si care nu sunt finantate de la bugetul de stat.

„Aceste dispozitii incalca art.1 alin.(1) si (5) din Constitutie referitor la statul de drept si obligatia respectarii Constitutiei si a legilor, art.16 alin.(1) si (2) care consacra principiul egalitatii in drepturi, precum si art.11 alin.(1) privind obligatia statului roman de a indeplini intocmai si cu buna-credinta obligatiile ce ii revin din tratatele internationale”, se subliniaza in comunicarea CCR.

avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Podul peste râul Mureș între Blandiana și Șibot, mai aproape de realitate. Primăria comunei Blandiana a lansat o nouă licitație pentru continuarea lucrărilor

Bera Larisa

Publicat

în

Podul peste râul Mureș între Blandiana și Șibot, mai aproape de realitate. Primăria comunei Blandiana a lansat o nouă licitație pentru continuarea lucrărilor Administrația comunei Blandiana, a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevedere executarea restului de lucrări necesare pentru finalizarea construcției podului peste râul Mureș în comuna Blandiana. Valoarea estimată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea