Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

„În viitorul apropiat turismul va înlocui tăierea pădurilor”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

– Domnule primar, mai întâi de toate vă rugăm să ne faceţi o scurtă prezentare a dumneavoastră.
– Am 40 de ani, născut şi crescut în Arieşeni. Mă aflu la al 2-lea mandat de primar. Ca pregătire am terminat Liceul Silvic Gurghiu, apoi Facultatea de Silvicultură din Oradea şi Facultatea de Drept la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.
– Care sunt realizările cele mai importante din perioada mandatelor dumneavoastră?
– În acest sens pot să afirm că cea mai importantă realizare a fost transformarea şcolii generale în Grup Şcolar de Turism, ceea ce înseamnă echivalentul unui liceu cu 12 clase, unde pregătim forţa locală de muncă de care au nevoie pensiunile de aici. Zona aceasta frumoasă trebuie să se dezvolte şi sperăm ca tinerii să-şi găsească locuri de muncă aici, acasă, să rămână să-şi îngrijească părinţii, să nu fie nevoiţi să plece în altă parte pentru a-şi căuta serviciu. O altă realizare importantă este a doua pârtie de schi, care a fost construită în asociere cu domnul prof. Dan Gligor şi care ne aduce un plus de turişti în Arieşeni. Apoi am încercat să creăm evenimente ca Serbările Zăpezii. Acestea au fost inaugurate în primul meu an din mandatul de primar. Primele trei ediţii au fost organizate împreună cu Prefectura Judeţului Alba, apoi numai de Primăria şi Consiliul Local Arieşeni. Am înfiinţat de asemenea în cadrul şcolii o clasă de arte şi meserii ca elevii talentaţi să înveţe să ducă mai departe tradiţia.
– Care este proiectul de viitor pe care vi l-aţi propus?
– Un proiect de mare anvergură pe care ni l-am propus este dezvoltarea domeniului schiabil al comunei Arieşeni, asta însemnând aproape 15 km de pârtii noi cu 5 instalaţii de cablu şi sper ca cel târziu până în primăvară să reuşim să scoatem din fondul forestier terenul necesar însemnând 50 de ha de pădure care va fi defrişată pentru construirea pârtiilor de schi. Să nu se înţeleagă că aceste 50 de ha vor fi defrişate unul lângă altul, ci în benzi şi numai acolo unde vor fi pârtiile de schi, pe o lăţime de 40 de metri.

Terenul aparţine comunei Arieşeni, a fost concesionat unei firme şi nouă, comunei ne revine scoaterea din fondul forestier ca să se poată începe construirea pârtiilor.
– Care este starea turismului în zona Arieşeni?
– Recunoaştem că nu suntem încă unde ar trebui. Dacă vorbim de sportul alb, respectiv schiul, acesta putem spune că este cel mai scump sport. Celui care vine la schi trebuie să i se ofere mult mai mult. S-a început în anul 1993 cu o pârtie, structura de cazare a fost mai săracă atunci faţă de momentul actual când structura de cazare a depăşit potenţialul pârtiilor. Se stă mult la coadă, dar aceste probleme se rezolvă prin dezvoltarea domeniului schiabil, altfel o să avem necazuri cu turiştii. La ora când am preluat mandatul erau 4-500 de locuri de cazare şi multe pensiuni s-au construit prin fondurile SAPARD, care au fost accesate în perioada 2004-2008. Acum ne aflăm într-o situaţie destul de delicată deoarece Arieşeniul a fost declarat staţiune turistică şi pentru construirea de pensiuni nu se mai alocă fonduri europene. Astfel prin dobândirea statutului de staţiune s-a dus în jos potenţialul, datorită faptului că statul român, în speţă Guvernul nu a făcut ceea ce a zis, că dacă se transformă în staţiune turistică să investească în infrastructură, respectiv apă, canal şi astfel suntem blocaţi într-un fel. Avem depus proiect pe Ordonanţa 7 pentru canalizare, am semnat contractul, iar Guvernul actual n-a binevoit să finanţeze.
– Ce opinie aveţi în ce priveşte viitorul turismului în comuna dumneavoastră?
– Cred că în viitorul apropiat turismul va fi o latură care va înlocui tăierea pădurilor, va aduce prosperitate pentru locuitori, va duce şi la creşterea efectivelor de animale, aceasta însemnând dezvoltarea agroturismului, pentru că nu se poate una fără alta. Arieşeniul este una dintre localităţile cu un potenţial agroturistic extraordinar. Apoi sunt în Apuseni foarte multe obiective turistice care pot fi vizitate şi vara.
– Care este situaţia agriculturii în comuna dumneavoastră?
– Aici pot să spun că foarte mulţi agricultori din comuna noastră au accesat Măsura 141, prin contracte de finanţare semnate de aproape 50 de fermieri. În plus pot să spun că marea majoritate şi-au primit banii pentru subvenţii. Spre deosebire de alte localităţi tinerii rămân în comună, nu sunt plecaţi şi astfel se asigură continuitate în privinţa gospodăriilor. Terenurile se lucrează, fiecare după potenţialul lor. În ce priveşte efectivele de animale pot să spun că a fost o perioadă, până în anii 2000 când efectivele au scăzut, iar după anul 2000 au început din nou să crească, fiind încurajaţi prin aceste subvenţii care s-au acordat pentru bovine, iar la ora actuală sunt în creştere, şi asta datorită programelor care stimulează agricultura. Problema dificilă este legată de valorificarea laptelui şi a cărnii, nefiind în zona noastră nici un abator autorizat sau un centru de preluare a laptelui.
– Cum staţi cu personalul didactic din şcoli?
– Marea majoritate a cadrelor sunt titularizate şi bine pregătite.
– Care este situaţia demografică în comuna Arieşeni?
– Populaţia este în scădere,au fost mai puţine naşteri decât decese. De exemplu pot să spun că anul trecut în întreaga comună Arieşeni s-au născut 7 copii, au fost 11 căsătorii şi decese 30.
– Cum colaboraţi cu consilierii locali?
– Având în vedere numărul de proiecte propuse şi numărul de proiecte votate, pot să spun că avem o colaborare foarte bună, procentul de proiecte votate din cele propuse este undeva la 98%.
– Familia?
– Sunt căsătorit, soţia Luminiţa lucrează la o firmă, avem două fete, una de 8 ani şi una de 13 ani, ambele sunt eleve.
– Care sunt hobby-urile domnului primar?
– Schiul, fotbalul. Când eram mai tânăr am participat la competiţii de schi, mai ales că am avut aici Şcoala de schi, unde e domnul profesor Dan Gligor, şi am ajuns chiar la faza naţională la concursuri.
– Vă mulţumesc.

A consemnat Ioan RADU

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată” Zi neagră în lumea muzicală din România. Marius Bațu, un artist deosebit cu o voce minunată, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice. Anunțul decesului a fost făcut de Nicu Alifantis. Citește […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea