Rămâi conectat

Actualitate

20 Februarie : Ziua Mondială a Justiției Sociale

Ziarul Unirea

Publicat

în

20 Februarie : Ziua Mondială a Justiției Sociale

Justiția socială, un principiu fundamental pentru o coexistența pașnică și prosperă între națiuni, presupune promovarea egalității între sexe sau drepturile popoarelor indigene și ale migranților, eliminarea barierelor legate de sex, vârstă, rasă, etnie, religie, cultură sau disabilitate. Valul de schimbări ce a cuprins mai multe țări de pe glob în ultimii ani a făcut ca milioane de cetățeni să-și exprime nemulțumirea față de inegalitate, corupție, represiuni și absența unei munci decente. Această mobilizare a maselor a fost determinată de necesitatea unei justiții sociale.

Ziua Mondială a Justiției Sociale, marcată pentru prima dată la 20 februarie 2009, a reliefat importanța justiției sociale ca imperativ etic care ar trebui să ne ghideze munca de toate zilele.

Stabilitatea globală și prosperitatea depind de garantarea unor nivele acceptabile de trai și egalitate de șanse. ONU susține principiile justiției sociale.

Unul dintre evenimentele de cea mai mare anvergură, care s-a concentrat pe problematica socială, l-a constituit Summit-ul mondial pentru dezvoltare socială sub egida ONU (Copenhaga, 6-12 martie 1995). Această reuniune, la care au participat peste 100 de lideri politici, a avut drept scop de a sensibiliza comunitatea internațională și națiunile în promovarea obiectivului fixat în Carta Națiunilor Unite de a favoriza „creșterea nivelului de trai, ocuparea deplină și condițiile de progres și de dezvoltare în cadrul ordinii economice și sociale în vederea creării condițiilor de stabilitate și de bunăstare”.

10 ani mai târziu, țările membre ONU au evaluat Declarația de la Copenhaga și Programul de Acțiune într-o ședință a Comisiei pentru Dezvoltare Socială de la New York, în februarie 2005, și au decis să accelereze eforturile pentru realizarea progresul și justiției sociale pentru a realiza „o societate pentru toți „. Adunarea Generală a ONU recunoaște că dezvoltarea socială și justiția socială sunt indispensabile pentru realizarea și menținerea păcii și securității în interiorul și între națiuni și că acestea nu pot fi atinse în absența păcii și securității sau în condițiile nerespectării tuturor drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

La 26 noiembrie 2007, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a stabilit data de 20 februarie pentru marcarea Zilei Mondiale a Justiției Sociale, militând pentru ca dezvoltarea din acest domeniu să asigure protejarea și consolidarea demnității umane. Promovarea dreptății sociale este una dintre prioritățile actuale ale Organizației Națiunilor Unite.

Celebrarea acestei zile pe teritoriul statelor membre ale Organizației Națiunilor Unite este menită să contribuie la consolidarea eforturilor ONU pentru eradicarea sărăciei, promovarea unui mediu de lucru decent, egalitatea între sexe și accesul fără restricții la bunăstarea socială și justiție


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea