Rămâi conectat

Oameni şi locuri

„Nunta în Transilvania”- un proiect de valorizare a culturii tradiţionale în judeţele Alba şi Maramureş

Alexandra Mates

Publicat

în

Nunta în Transilvania.

În localitatea Groşii Ţibleşului, a avut loc un eveniment deosebit: Nunta în Transilvania. Cultura tradiţională i-a reunit la sfârşitul săptămânii trecute, pe toţi iubitorii de frumos din judeţele Alba şi Maramureş.

Manifestarea culturală face parte din proiectul „Nunta în Transilvania”, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. La eveniment a participat din partea judeţului Alba o delegaţie condusă de Ion Dumitrel,  preşedintele Consiliului Judeţean Alba, însoţit de Ioan Bodea, director executiv în cadrul Direcţiei de Relaţii Publice şi Informatică, scriitorul Ioan Popa, Silvia Pop, preşedintele Despărţământului Astra Blaj, membri din această asociaţie, Ansamblul „Cântul Sălciuan”, din localitatea Sălciua, judeţul Alba, însoţit de primarul Vasile Lombrea.

Evenimentul a debutat sâmbătă seara, la ora 20.00, într-un cadru natural deosebit de la poalele muntelui Ţibleş, adunând laolaltă fii ai satului, oficialităţi, personalităţi culturale şi iubitori de folclor. Cu acest prilej, a fost lansată cartea „Obiceiuri de nuntă din Transilvania”, fiind prezentată de scriitorul Ioan Popa, precum şi filmul Nunta tradiţională de la Groşii Ţibleşului, un documentar etnografic realizat în colaborare cu TVR Cluj.

A doua zi, duminică, întreaga comunitate a participat la hramul bisericii, care se desfăşoară cu regularitate de 57 de ani şi la care vin toţi fiii satului, chiar şi cei stabiliţi  în ţară sau străinătate.  Slujba liturghiei a fost oficiată de un sobor de preoţi, fii ai satului sau din împrejurimile Lăpuşului. După slujba de la biserică, cei prezenţi au participat la Festivalul de Tradiţii şi Obiceiuri de la poalele Ţibleşului, ediţia a VI-a, unde a participat şi Ansamblul „Cântul Sălciuan” din comuna Sălciua, judeţul Alba, cu un fragment din nunta lor tradiţională. În cursul lunii viitoare, TVR Cluj va realiza la Sălciua cel de al doilea film etnografic, care va fi lansat în luna octombrie, în cadrul unui eveniment la care va participa şi Ansamblul Ţibleşul din Groşii Ţibleşului, însoţit de primarul lor, Nicolae Burzo.

Proiectul „Nunta în Transilvania”, aflat la a doua ediţie, a fost iniţiat de Marinela Baba şi a fost implementat pentru judeţul Maramureş de Petruţa Pop, ambele fiind referent în cadrul Serviciului de cercetare şi conservare a culturii tradiţionale din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Oameni şi locuri

Oameni şi locuri

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox

Ziarul Unirea

Publicat

în

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox Conform izvoarelor literare, sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf au trăit în timpul împăratului Maximin Daza (305-314). În vremea aceea, în Alexandria (Egipt) au apărut mari tulburări între creştini şi păgâni. Împăratul Maximin a trimis pe unul din slujitorii săi de neam […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea