Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Ziua mondială a meteorologiei, marcată în 23 martie, din 1961. Are misiunea de a sprijini țările în furnizarea de servicii și protejarea mediului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ziua mondială a meteorologiei, marcată în 23 martie, din 1961. Are misiunea de a sprijini țările în furnizarea de servicii și protejarea mediului

La 23 martie, din 1961, este marcată Ziua mondială a meteorologiei, și reprezintă intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenției ONU care a transformat vechea Organizație Meteorologică Internațională într-o organizație interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizația Meteorologică Mondială (OMM). În 1951, aceasta a devenit agenție specializată a ONU pentru meteorologie, hidrologie operațională și științe conexe geofizice.

Misiunea sa fundamentală este de a sprijini țările lumii în furnizarea de servicii meteorologice și hidrologice, de a proteja viața și proprietatea de dezastre naturale legate de vreme, climă și apă, de a proteja mediul, precum și de a contribui la dezvoltarea durabilă. Acest lucru nu se poate întâmpla fără observațiile, cercetarea și operațiunile necesare care dezvoltă înțelegerea și cunoașterea vremii și a climei.meteorologie

A ajuns o tradiție ca în fiecare an, de Ziua mondială a meteorologiei, OMM să propună spre dezbatere o temă de interes universal, pentru toate cele 191 de state membre. Tema de anul acesta încurajează cunoașterea climei pentru a putea acționa asupra efectelor acesteia (”Climate knowledge for climate action”) și oferă oportunitatea de a face un bilanț al cunoștințelor climatice acumulate în ultimele decenii, ca o bază esențială pentru a sprijini calea spre acțiuni mai ambițioase, pentru a aborda schimbările climatice și variabilitatea climei.

Variabilitatea climatului natural aduce beneficii dar și riscuri pentru oameni, comunități și economie. Pe de o parte, pot fi veri lungi cu perioade de vegetație prelungite sau ierni cu zăpadă care aduce apa necesară prin topirea acesteia primăvara. Pe de altă parte, poate fi vorba despre deficit de apă, secetă, valuri de căldură, inundații, furtuni puternice și valuri de coastă care afectează viața și provoacă pagube materiale.

În prezent, pe termen scurt sau sezonier, variabilitatea climei este influențată de schimbările climatice induse de om, care se manifestă prin creșterea temperaturilor, modificarea tiparelor meteorologice, creșterea nivelului mării.

Oamenii de știință fac previziuni din ce în ce mai sigure privind temperaturile și tendințele de precipitații, creșterea nivelului mării și acidificarea oceanelor. Aceste cunoștințe despre climă, împreună cu evaluarea impactului probabil asupra anumitor regiuni, comunități și sectoare socio-economice, este esențială pentru posibilitatea combaterii schimbărilor climatice, care va permite oamenilor să reducă riscurile legate de schimbările climatice.

Agenda Națiunilor Unite pentru Dezvoltare pentru anii următori va include obiective pentru a încetini ritmul alarmant al schimbărilor climatice și degradării mediului, care reprezintă amenințări fără precedent pentru omenire.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea