Rămâi conectat

Actualitate

ZIUA CÂNEPII – singurul eveniment de promovare al acestei tradiții ancestrale a satului românesc

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În luna august, la Galgăul Almașului (județul Sălaj), va avea loc „Ziua Canepii”, un eveniment organizat de Asociatia Culturala Traditii, Identitate si Succes (ACTIS) care “isi propune să aducă in actualitate cea mai veche plantă cultivată pe Pământ si una din tradițiile ancestrale ale satului românesc”.

 

Ziua canepii ACTISAflat la a cea de a doua ediție, „Ziua Canepii” este singurul eveniment dedicat cultivatorilor de plante tehnice din Romania, iar prin intermediul său se urmărește promovarea culturilor de plante tehnice: inul si canepa.

 

Mai mult decat atât, demersul ACTIS are drept scop să informeze populația asupra potentialului acestor plante tehnice traditionale utilizabile 100% in gospodaria țăranească, precum si o alternativă ecologică la viața sanatoasă: imbracaminte, hrană, construcții, medicină.

 

CITEȘTE ȘI: FOTO: La Sebeș se cultivă legal cea mai mare cultură de cânepă din România

De asemenea, prin intermediul acestui eveniment, cultivatorii de canepă vor sa atragă atentia Guvernului asupra erorilor legislative care au facut din ce in ce mai dificilă cultivarea cânepii. In acest context, se vor prezenta propuneri pentru relansarea culturii si prelucrarii plantelor tehnice in vederea ocuparii fortei de munca din agricultura si industrie, promovarea micilor intreprinzatori din mediul rural prin asociere si cooprative.

 

La eveniment vor fi prezenti specialisti din Statiunile de Cecetari Agricole, autori ai celor mai bune soiuri omologate de in si canepa: Constantin Gauca, Rodica Maxi, Valeriu Tabara, Ilea Vasile, precum si oameni interesati de produsele obtinute din aceste plante.

“Avem tradiție, specialiști şi câmpuri care așteaptă să fie lucrate. Acest eveniment marchează demararea unui proiect la care gândesc demult cercetătorii şi iubitorii acestor plante atât de necesare în asolamentul culturilor, dar şi în economie ca materii prime în agricultură, textile, construcții, medicină, industria alimentară.

Facem apel către cultivatori şi investitori să ne contacteze pentru a stabili împreună modul de colaborare şi realizare de proiecte!”, transmit organizatorii pe pagina lor de internet.

B.P.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea