Rămâi conectat

Actualitate

ZILE LIBERE în 2017: Românii se vor bucura de 14 zile nelucrătoare, cu două mai mult față de anul trecut. Câte sărbători legale vor pica în timpul săptămânii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

zile-libere-2017În 2017, românii vor avea 14 zile libere, cu două mai mult decât în 2016, după ce au fost stabilite în plus zile nelucrătoare legale 24 ianuarie, Ziua Principatelor Române, și 1 iunie, Ziua Copilului.

Cei care lucrează conform unui program de lucru normal, de luni până vineri, se vor bucura efectiv în 2017 de 11 zile nelucrătoare de sărbătoare legală, din totalul de 14, pentru că 3 dintre acestea vor pica în weekend.

Potrivit Codului Muncii, zilele nelucrătoare în 2017 sunt:

  • 1 și 2 ianuarie – duminică și luni;
  • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – marți;
  • 16 și 17 aprilie (prima și a doua zi de Paște) –  duminică și luni;
  • 1 mai (Ziua Muncii) – luni;
  • 1 iunie (Ziua Copilului) – joi;
  • 4 și 5 iunie (prima și a doua zi de Rusalii) – duminică și luni;
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – marți;
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – joi;
  • 1 decembrie (Ziua Națională a României) – vineri;
  • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – luni și marți.

Codul Muncii prevede 14 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Unirii Principatelor Romane, Ziua Internaţională a Muncii, Ziua Copilului, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României.

Primele zile libere din 2017 sunt 1 şi 2 ianuarie (duminică şi luni), urmate de Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie (marţi) şi de zilele acordate de Paşte, respectiv 16 şi 17 aprilie (duminică şi luni).

Rusaliile vor fi sărbătorite, în 2017, în zilele de 4 şi 5 iunie (duminică şi luni), iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) este într-o zi de marţi.

Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. (C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor Legea nr. 96/2024 care vizează reglementarea accesului gratuit al clienților restaurantelor și cantinelor la apă potabilă de la robinet a fost oficializat săptămâna aceasta, prevederile sale urmând să se aplice începând din 18 aprilie 2024. Totuși, în forma sa finală, prevederea nu instituie o obligație […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea