Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

„Vom asista iarăşi la o nouă etapă de destabilizare socială”, avertizează deputatul liberal de Alba, Călin Potor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Într-o declaraţie politică, deputatul liberal de Allba Călin Potor, consideră că prin ultimele declaraţii şi ieşiri publice, preşedintele Traian Băsescu nu face altceva decât să consfinţească eşecul actualei guvernări pe care tot el a girat-o „din răsputeri” şi „la limita Constituţiei”. Potor consideră că, în realitate, guvernul actual nu poate să reducă deficitul sub 3%, în condiţiile în care România nu va avea o dezvoltare de peste 2%, iar păstrarea deficitului la 3% în sine înseamnă o reducere în termeni reali a veniturilor bugetarilor şi pensionarilor. „Şeful statului vorbeşte şi despre „transparentizarea bugetului de stat”, în condiţiile în care, în ultimii ani, nu a luat niciun fel de atitudine faţă de investiţiile aberante direcţionate politic de către acest guvern penibil: patinoare, săli de sport în comune populate de bătrâni, parcuri în mediul rural. Niciodată până acum bugetul de stat nu a fost într-o asemenea măsură o sursă de tranzacţionat parlamentari şi voturi pentru coaliţia majoritară, ajungând de fapt o sursă de corupţie politică”, subliniază Potor.
 Deputatul liberal de Alba este de părere că preşedintele României ar fi trebuit să atragă atenţia guvernului că este în afara termenului constituţional privind depunerea bugetului de stat la Parlament. Potrivit Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, Guvernul supune proiectele legilor bugetare spre adoptare Parlamentului cel mai târziu până la data de 15 octombrie a fiecarui an. „Acum nu s-a mai întâmplat aşa ceva, deoarece trebuie ca boc, cu litere mici, să aştepte undă verde de la „tătucul” său cel de-al doilea, FMI… Mai mult, preşedintele României se arată a fi preocupat de dobânzile necesare refinanţării datoriei externe a României, dar nu ne spune motivele şi condiţiile pentru care a fost contractată această datorie externă, precum şi modul în care ea a fost folosită. Realitatea ne arată însă că în prezent România, prin intermediul incompetentului guvern boc, se împrumută cu un miliard de euro pe lună, cu cea mai mare dobândă posibilă” consideră Potor. Liberalul este de părere că rata scăzută a absorbţiei fondurilor europene este justificată prin incompetenţa guvernului şi a miniştrilor responsabili, iar problema de fond nu e în niciun caz facturarea, aşa cum a prezentat-o preşedintele Băsescu. Deputatul liberal de Alba condamnă uşurinţa cu care Traian Băsescu vorbeşte despre reducerea deficitului pe anul următor, în condiţiile în care, în 2012, România este posibil să rămână la aceeaşi stagnare economică în care a fost în 2011.
„Este nepermis ca un guvern, pe perioada întregului mandat de patru ani, să nu vorbească românilor despre altceva decât despre măsuri severe de preîntâmpinare a crizei. De fapt, sub guvernarea pdl, românii nu au văzut altceva decât reduceri de salarii, de pensii, neîndeplinirea responsabilităţilor fundamentale ale statului, fără ca toate aceste sacrificii să se vadă în cea mai mică ameliorare a vieţii lor. Acum, pentru anul viitor, preşedintele ne propune un deficit mai mic de 3%. Acesta nu se poate realiza decât, în continuare, prin amputări severe ale politicilor bugetare, iar chiriaşul nefericit de la Cotroceni nu ne explică ce se va întâmpla cu sănătatea, educaţia, cultura, cercetarea şi investiţiile, în această ţară sărăcită de guvernul băsesciano-bocist. În concluzie, vom asista la o nouă etapă de destabilizare socială, deoarece orice consolidare sănătoasă nu poate ignora responsabilităţile fundamentale ale statului”, atenţionează Călin Potor.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est

Bogdan Ilea

Publicat

în

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est La 29 martie 2004, cele șapte state invitate la Summit-ul NATO de la Praga să devină membre ale Alianței (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia, Slovenia), printre care și România, au depus instrumentele de aderare la Departamentul de Stat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea