Rămâi conectat

Curier Județean

Viziunea de dezvoltare durabilă SEBEȘ 2014 – 2020

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Extras din “Strategia de dezvoltare durabilă a Municipiului Sebes 2014-2020”:

Sebes centrul istoric_credit foto Eduard Schneider

Sebes centrul istoric_credit foto Eduard Schneider

Municipiul: Sebeş – Orizontul de referinţă: 2014-2020

Obiectiv general: Municipiul Sebeş – un mediu ospitalier şi durabil având ca principal motor al dezvoltării creşterea calităţii vieţii si a confortului locuitorilor săi, prin oferirea de servicii publice de calitate, promovarea unui mediu inconjurator curat, sanatos si durabil, existenta unei varietati de optiuni pentru petrecerea timpului liber si de agrement, un loc special, cu o identitate locala puternica, conturata si promovata la nivel national si international, pozitionand clar Sebesul ca destinatie turistica de prestigiu.

 

Viziunea Sebeș 2020

In anul 2020, municipiul Sebes va fi un important pol economic al regiunii Centru, mizand pe o conectivitate ridicata datorita rolului de nod rutier pentru cele doua autostrazi A1 si A10. Este un oras atractiv pentru investitori, generand locuri de munca si bunastare, in special in industrii nepoluante si cu valoare adaugata mare. Populatia orasului este una tanara, avand la dispozitie, alaturi de locurile de munca necesare castigarii unui venit, multiple oportunitati de petrecere a timpului liber si de agrement.

Sebesul in anul 2020 va fi o destinatie turstica bine pozitionata in mintea turistilor, cu o identitate proprie puternic conturata, promovata unitar si eficient in tara si strainatate, cu numeroase monumente naturale sau antropice reabilitate si incluse in circuite turistice.

Din punctul de vedere al serviciilor publice, Sebes 2020 este caracterizat de calitatea ridicata a serviciilor si actului medical, cu un spital modern si dotat corespunzator, cu personal calificat si suficient, cu servicii sociale pentru toate categoriile vulnerabile, fara zone urbane supuse procesului de segregare si cu minoritate rroma integrata deplin in societatea sebeseana. In acelasi timp, au fost continuate si sustinute investitiile in infrastructura de educatie, cultura si arta.

Sebes 2020 este un oras curat, cu un aer nepoluat, cu industrie moderna si un mediu de afaceri orientat si specializat pe industrii cu valoare adaugata mare, durabile si prietenoase cu mediul. Este un oras „aerisit”, fara blocaje de trafic datorita intervenţiilor integrate privind reteaua de transport local si infrastructura rutiera aferenta. Mobilitatea in oras este asigurata printr-o retea de transport in comun moderna, eficienta si accesibila populatiei, cu mijloace de transport noi, cu linii de transport acoperind toate cartierele orasului. Pentru deplasarea nemotorizata au fost realizate piste de biciclete si alei pietonale, trotuare, iar centrul orasului a fost amenajat ca principala zona pietonala si de promenada. Pe langa scaderea volumului de trafic, orasul se poate mandri cu zone verzi amenajate, parcuri moderne si bine intretinute, dar si cu o arie protejata cu o biodiversitate aparte, pusa in valoare si promovata eficient – Rapa Rosie.

Sebesul va deveni un loc atractiv, interesant, cu un mediu curat, cu oportunitati multiple de petrecere a timpului liber si de realizare a activitatilor de agrement, un oras modern, cu o infrastructura pe care sa se poata baza cresterea sustinuta si durabila, un oras care isi valorifica patrimoniul si istoria si isi afirma in mod clar identitatea locala, un exemplu de buna practica in dezvoltarea urbana pentru celelalte municipii din Romania.

 

Lucrarea de faţă “Strategia de dezvoltare durabilă a Municipiului Sebes 2014-2020” îşi propune actualizarea „Strategiei de dezvoltare durabilă a Municipiului Sebes 2009-2024”

Noile orientări şi regulamente adoptate la nivel european în vederea asigurării dezvoltării durabile şi coezive, precum si finalizarea ciclului financiar european 2007-2013 si inceperea unui nou ciclu financiar, 2014-2020, au determinat necesitatea actualizării „Strategiei de dezvoltare durabilă a Municipiului Sebes 2009-2024”, astfel încât să se asigure corelarea priorităţilor locale cu obiectivele strategice, sursele de finanţare şi programele operaţionale naţionale.

În acest context, demersurile de actualizare nu au avut la bază o abordare exhaustivă, fiind analizate în mod prioritar datele locale relevante, astfel încât implementarea pe termen mediu şi lung a proiectelor incluse în portofoliul propus să contribuie la dezvoltarea integrată a comunităţi și, prin asigurarea infrastructurii necesare furnizării serviciilor de bază, a unui mediu inconjurator curat, a unei mai bune conectivităţi in cadrul orasului dar si intre cartierele componente, crescând totodată facilitatile de petrecere a timpului liber si de agrement, precum si prin asigurarea unei puternice identitati locale promovate pentru atragerea unui numar cat mai mare de turisti.

Actualizarea priorităţilor strategice s-a realizat ţinându-se seama de viziunea de dezvoltare si de nevoile afirmate ale cetatenilor, precum si ale autoritatii locale, autoritate căreia ii revine ulterior obligaţia implementării şi monitorizării proiectelor în strânsă cooperare cu celelalte entitati ale autorităţi ale administraţiei publice locale, societate civila, agenti economici si alti reprezentanti ai autoritatilor publice nationale.

 

Extras din “Strategia de dezvoltare durabilă a Municipiului Sebes 2014-2020”, elaborată de FIP CONSULTING SRL

Sursa: www.primariasebes.ro

(BP)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Grevă la Registrul Comerțului. Nemulțumiți de salarii, angajații protestează începând de astăzi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Grevă la Registrul Comerțului. Nemulțumiți de salarii, angajații protestează începând de astăzi Sindicatul Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC) intră joi în grevă japoneză, la nivel naţional, solicitând Guvernului demersuri urgente pentru majorarea salariilor cu 15%, ONRC fiind „instituţia publică cu cel mai mic nivel de salarizare din justiţie”, potrivit unui comunicat remis […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea