Rămâi conectat

Actualitate

VINERI, 10 iulie, ultima zi în care fermierii mai pot depune cererile unice de plată pentru 2015 la APIA. Cine poate beneficia de plăți

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

fermieriConform unui anunț recent al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), vineri, 10 iulie, este ultima zi în care fermierii mai pot depune cererile unice de plată pentru anul 2015.

 Persoanele care depun cererile după data de 15 iunie sunt penalizate pentru întârziere.

Fermierii activi au putut depune cererile unice de plata pentru 2015 – fara a fi penalizati – pana pe 15 iunie. Acestia dispun, in baza legislatiei, si de un ragaz suplimentar de 25 de zile calendaristice, in caz ca nu s-au putut incadra in termenul initial, insa sunt penalizati pentru fiecare zi lucratoare de intarziere.

Astfel, potrivit unui anunt de luni al APIA, ultima zi in care se mai pot depune cererile unice este 10 iulie. Practic, pentru fiecare zi lucratoare de intarziere, autoritatile scad 1% din suma la care fermierii ar fi avut dreptul daca ar fi depus documentele pana pe 15 iunie. Asta inseamna o reducere de maximum 19%.

„APIA informeaza fermierii, precum si pe toti cei interesati, ca termenul-limita pentru depunerea cererilor unice de plata este data de 10 iulie 2015, inclusiv. Dupa data de 10 iulie, cererea unica de plata nu mai este admisa la calcul. Reamintim ca (…) cererile unice de plata au putut fi depuse si dupa data de 15 iunie, in termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul daca cererea unica de plata ar fi fost depusa pana la data de 15 iunie”, scrie in comunicatul de presa al agentiei.

Pana ieri, APIA a primit 929.255 de cereri de plata, pentru o suprafata de 9,35 de milioane de hectare. La acest numar se adauga cererile si suprafetele digitizate dar neinchise (26.882 de cereri, pentru o suprafata de 177.791,91 hectare), precum si cererile de plati pentru animale (55.225 de cereri).

Termenul initial a fost prelungit cu o luna

Depunerea cererilor unice de plata trebuia facuta initial pana pe 15 mai (fara penalizari), la centrele locale/judetene ale agentiei, conform Ordinului Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 620/2015. Insa Comisia Europeana a hotarat ca acest termen sa fie prelungit cu o luna, asa cum ne-a informat directorul general al APIA, Mihail-Spatarelu Putintei.

Masura a fost inclusa intr-un regulament publicat in mai in Jurnalul Oficial al UE, conform caruia in 2015, prin derogare de la regulile actuale, termenul de depunere pe care fermierii trebuiau sa-l respecte era 15 iunie. Totodata, aceeasi modificare a fost facuta si in cadrul legislativ autohton prin Legea nr. 104/2015.

Fermierii pot depune cererile unice de plata si dupa data de 15 iunie, pana pe 10 iulie, insa sunt penalizati pentru fiecare zi lucratoare de intarziere.

„Cererea unica de plata se depune la centrele judetene ale APIA, pentru fermierii care solicita la plata o suprafata de peste 50 hectare teren agricol, si la centrele locale ale APIA, pentru fermierii care solicita la plata o suprafata de pana la 50 hectare teren agricol”, este specificat in Ordinul MADR nr. 620/2015.

Producatorii agricoli care folosesc apa pentru irigatii mai trebuie si sa prezinte, odata cu depunerea cererii unice de plata sau pana la termenul-limita de depunere a acesteia, documentele doveditoare ale dreptului de folosire a apei pentru irigatii. Concret, acestea sunt:

– autorizatia de utilizare a apei pentru irigatii eliberata de Administratia Nationala „Apele Romane”;

– calitatea de membru al unei organizatii a utilizatorilor de apa pentru irigatii;

– contractul de irigatii al organizatiei incheiat cu Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare sau contractul de irigatii incheiat intre beneficiar si Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, dupa caz.

Dupa verificarea si procesarea cererilor unice de plata, banii vor fi achitati fermierilor in conturile bancare ale acestora.

Cine poate beneficia de plati

Beneficiarii platilor sunt, potrivit unui comunicat din aprilie al APIA, fermierii activi persoane fizice si/sau juridice care desfasoara activitati agricole ca utilizatori legali ai suprafetelor de teren agricol si/sau detinatori legali de animale.

„In cazul concesionarii/inchirierii unei suprafete de pajisti de catre o asociatie de crescatori de animale, beneficiarii platilor sunt membrii asociatiei care asigura incarcatura cu animale pentru suprafata concesionata/inchiriata, iar dovada utilizarii legale a acestor suprafete de pajisti de catre fiecare membru al asociatiei o constituie copia de pe contractul de concesionare/inchiriere si centralizatorul care cuprinde acordul, datele de identificare si numarul de animale pe fiecare membru al asociatiei”, explica reprezentantii APIA.

Eligibile la plata sunt exploatatiile care au o suprafata de cel putin un hectar, fiind formate din parcele cu o suprafata de minimum 0,3 hectare. Pentru vii, livezi, culturi de hamei, pepiniere pomicole, pepiniere viticole sau arbusti fructiferi, parcela trebuie sa aiba o suprafata de cel putin 0,1 ha si/sau (daca este cazul) sa detina un numar minim de animale. Pentru sere si solarii, suprafata minima trebuie sa fie de 0,3 ha, cu o suprafata minima a parcelelor de 0,1 ha.

„La depunerea cererii unice de plata, fermierul trebuie sa prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legala a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care contin zone de interes ecologic, precum si a animalelor. Facem precizarea ca aceste documente trebuie sa fie incheiate inaintea depunerii cererii unice de plata si trebuie sa fie valabile cel putin pana la data de 1 decembrie a anului de cerere. De asemenea, solicitantul trebuie sa respecte normele de ecoconditionalitate, care cuprind Bunele Conditii Agricole si de Mediu si Cerintele Legale in Materie de Gestionare, pe toata suprafata fermei”, mai este precizat in comunicat.

Printre schemele de plata si masurile de sprijin/ajutor mentionate de APIA se numara Schema de plata unica pe suprafata, Plata pentru tinerii fermieri, Plata pentru micii fermieri si Ajutoarele nationale tranzitorii (canepa si in pentru fibra, sfecla de zahar si hamei, de exemplu).

Cererea unica de plata se poate completa si online

In alta ordine de idei, APIA a tinut sa puncteze ca cererile unice de plata pot fi completate si prin intermediul aplicatiei IPA Online.

„Un element important si in Campania 2015 este aplicatia IPA Online, prin intermediul careia fermierii deja inregistrati la APIA in campanile precedente si care intentioneaza sa solicite sprijin pe suprafata in anul 2015 pot sa completeze electronic cererea unica de plata”, scrie sursa citata.

Referitor la fermierii care n-au mai depus pana acum cereri de plata, acestia trebuie sa se inregistreze mai intai la APIA, in Registrul Unic de Identificare, pentru a putea completa online cererea unica de plata.

 sursa: avocatnet.ro

(C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea