Rămâi conectat

Actualitate

Viitorul Mineritului: ”Scrisoare deschisă adresată domnului senator Dan Șova”

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Stimate Dle. Senator Dan Sova,

Numele meu este Cristian Albu, sunt jurist cu peste 10 ani de experienta in legislatia privind resursele minerale si sunt presedintele Sindicatului “Viitorul Mineritului”, ce apara drepturile a peste 1000 de oameni din industria miniera ce isi spun sperantele in revigorarea mineritului aurifer in Muntii Apuseni.

Sindicatul nostru este membru al Confederatiei Sindicale Nationale “Meridian”, iar eu, personal, sunt coleg de partid cu dumneavoastra, facand parte din organizatia locala Abrud.

Am decis sa va scriu in legatura cu declaratiile dumneavoastra de vineri, 20 iulie, privind desecretizarea contractului referitor la exploatarea miniera de la Rosia Montana.

Inainte de toate, stimate domnule Sova, va invit, in numele sindicatului nostru si al valorilor social-democratiei la Rosia Montana, sa ne vizitati pentru a vedea si a discuta la fata locului despre soarta celor 1000 de oameni care spera sa castige in continuare o paine din minerit. Va astept sa gasim o solutie pentru miile de someri dintr-o zona cu 80% somaj, oameni care, in lipsa mineritului, nu au alta solutie decat sa plece din aceasta tara.

Domnule Sova, ca jurist experimentat, suntem siguri ca stiti ca dispozitiile fiscale – pe  care dumneavoastra le-ati invocat in declaratiile de ieri, afirmand ca legea finantelor publice are prevederi ce spun ca nu-si au locul contracte secrete in sfera bogatiilor subsolului – aceste dispozitii fiscale, imi permit sa va reamintesc, nu pot avea legatura cu resursele minerale. Mineritul e guvernat, mai presus de toate, de legea minelor, nu de legi fiscale!

Legea minelor si legea privind protectia informatiilor clasificate sunt singurele care reglementeaza regimul juridic al resurselor minerale si clasificarea licentelor miniere.

Prin urmare, in ceea ce priveste contractul de licenta, orice informatie privind resursele minerale, inclusiv contractele pentru licente miniere, reprezinta informatie clasificata conform Legii 182/2002 privind informatiile calsificate, precum si potrivit art. 5 (4) din Legea Minelor nr. 85/2003.  Deci nicio legatura cu dispozitiile din legea finantelor publice pe care o invocati dumneavoastra.

Salutam intentiile partidelor aflate la putere de a analiza indeaproape proiectul Rosia Montana, sperand totodata ca vor decide repornirea neintarziata a mineritului in Muntii Apuseni, o zona aflata in stare de degradare si disperare! Pe dumneavoastra, domnule Sova, va invitam, cum am spus, la Rosia Montana sa mergem impreuna si sa vorbiti in fata miilor de oameni din zona, care asteapta disperati un loc de munca.

Cristian Albu, Presedintele Sindicatului “Viitorul Mineritului”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea