Rămâi conectat

Politică Administrație

VIDEO: Promovarea penalilor în funcții publice provoacă dezacord între liberalii Teodor Atanasiu și Klaus Iohannis

Bogdan Presecan

Publicat

în

Partidul Național Liberal este în aceste zile scena unei dezbateri privind interzicerea accesului persoanelor care au avut condamnări penale, chiar si cu suspendare, în  functii publice.

Aflați împreună la reuniunea femeilor liberale din Ardeal, prim-vicepreședintele național  Klaus Iohannis și președintele PNL Alba Teodor Atanasiu au enunțat opinii contradictorii în ceea ce privește promovarea penalilor de căte partid.

Teodor Atanasiu:

„Nicio legislație europeană sau mondială într-un stat democratic nu poate interzice unui cetățean care și-a ispășit o pedeapsă să fie pedepsit pe viață. Deci niciodată nu vei putea interzice prin lege un asfel de acces. Rolul acesta trebuie să revină pe de-o parte partidelor politice care promovează oamenii și pe de cealaltă parte cetățenilor care votează pe cei aleși.

Deci aici trebuie educație, inclusiv politică, pentru cetățenii care merg la vot și promovează prin vot astfel de oameni în funcții, respectiv o mai bună înțelegere a rolului de conducător al liderilor de partide politice care își promovează oamneii în funcții de demnitate publică. Deci nu prin lege se interzice acest lucru, se interzice prin vot de către cetățeni sau prin decizii de către partide.”

Klaus Iohannis:

“Răspunsul meu este foarte simplu. Sunt perfect de acord și poate vă amintiți că în urmă cu nu prea multă vreme am avut o intrevenție nu prea bine primită de multă lume, exact pe această temă. După părerea mea nu are ce căuta pe o funcție aleasă o persoană cu condamnare penală. Punct! Și dacă legislația în vigoare în România acum prevede altfel, am face bine să o schimbăm.

Cum să mă simt eu reprezentat de o persoană care acum nu știu câte săptămâni sau luni a primit o condamnare penală cu executare sau cu suspendare, nici nu contează, definitivă și irevocabilă. Nu pot eu să concep să fiu reprezentat de o astfel de persoană (…)

Cum putem să explicăm oamenilor, alegătorilor noștri, că vrem un sistem corect să-i reprezinte, cu o justiție dreaptă și o clasă politică curată, dacă între cei aleși sunt persoane condamnate penal.”

Prezentă la manifestare, președinta Organizației de Femei a PNL, Lucia Varga și-a exprimat poziția, fiind una conciliantă între cei doi lideri:

“Eu salut această idee a doamnei Renate Weber. Noi o să avem de altfel în perioada următoare, în cadrul Organizației Femeilor Liberale o serie de dezbateri publice referitoare la modificarea Constituției și cu siguranță această propunere a dumneaei va fi analizată și în cadrul acestor dezbateri publice și vom formula apoi inventarul de propuneri în acest sens la comisia care lucrează la modificarea Constituției, domnului președinte Crin Antonescu. Sunt însă convinsă că noi liberalii vom susține întodeauna oamenii de calitate, oamenii competenți și nu oamenii care au dosare penale și care au probleme cu justiția.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP Comuna Ciuruleasa a lansat licitația pentru centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar. Proiectul, de peste 2 milioane de lei, cuprinde 16 containere pentru colectarea deșeurilor provenite de la gospodării sau instituții. Construcția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea